Кадафи: Западът иска да превърне Либия в колония

Липсва информация за разположението на силите в страната
Обновена: 16 мар 2011 14:23 | 9 мар 2011 09:22, Елка Василева
25
Кадафи: Западът иска да превърне Либия в колония
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Либийският лидер Муамар Кадафи обвини враговете на Либия в заговор с цел да превърнат Либия в колония.

Той каза това в поредната си реч пред свои привърженици в Триполи през нощта срещу сряда.

Кадафи е убеден, че Западът има планове да превърне Либия в колония на Великобритания, Франция или САЩ. Той каза, че европейските страни вече контролират запасите от петрол в Персийския залив и в Ирак.

Кадафи нарече членовете на опозиционния Преходен национален съвет „куп предатели“. Според полковника те се стремят да предадат втория по големина град в страната Бенгази в ръцете на Великобритания. Той допълни, че е убеден в подкрепа на народа на Либия.

Междувременно Кадафи се е обадил във вторник вечерта на премиера на Гърция Георгиос Папандреу, за да му разкаже за ситуацията в страната и да предупреди за възможно намеса в ситуацията отвън.

„Всяко посегателство върху безопасността и стабилността в Либия неизбежно ще повлияе на сигурността в Северна Африка, Средиземноморието и Европа“, цитират агенциите думите на Кадафи.

Правителствени източници от Гърция потвърдиха пред Атинската информационна агенция, че такъв разговор се е провел.

Папандреу е подчертал необходимостта да бъде намерено решение, за да бъде избегната продължаващата хуманитарна криза и ескалирането на противопоставянето и насилието, които водят до нарастване на жертвите и задълбочават възможността от гражданска война, цитира агенцията правителствения източник.

Междувременно въоръженото противопоставяне между режима на Кадафи и опозиционните сили в Либия продължава. Поради липсата на достоверна информация за разстановката на силите в зоната на бойните действия е трудно да се говори за тактически превес на една от страните, посочва ИТАР-ТАСС.
 
Арабски телевизии съобщават, че градовете Рас Лануф и Зауия се намират значителни въоръжени сили на въстаниците.

В същото време военните части, верни на Кадафи, многократно заявиха, че напълно контролират ситуацията в Зауия. По данни на „Ал Джазира“, във вторник боеве са се водели и в източните предградия на столицата Триполи.

Още по темата

Според руските журналисти обаче опозицията преднамерено сгъстяват краските предвид своите интереси, пише NEWSru.

Според пратеник на „Комсомолская правда“ в Бенгази устройват истински „демонстрации“ за западните медии. По нареждане на възрастните децата палят автомобилни гуми, при това на места, където димът удачно попада в кадър на предаващите директно журналисти. Сочейки кълбата черен дим от горящите гуми, местните жители казват на журналистите, че градът се бомбардира от самолети на Кадафи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
0
 
! Отговори
ves666 преди 13 години
libia si e kolonia ot terorista kadafi,ili diktatora kadafi kolko narod e iztrepal ,zapada kvo shte im zeme na tia pyshtiniaci petrola dobre che e toi ,ama kato svarshi shte go dyhat i ot dvete strani.
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ако либия не беше колония хората там щяха да усетят че притежават петрол както народа на кувейт и виждаме как копелдаците на наркомана кадафи пилеят милиони в чужбина където са добре дошли щото татко им дава на западните наркомани да цукат петрол за сметка на елементарните *** от народа
23
0
 
1
 
! Отговори
7 преди 13 години
Много е интересно, потърсете снимки из нета но на снимките да се виждат мирните демонстранти с оръжие и го разгледайте. Толкова е интересно откъде са го взели при положение, че не се използва в Либия и е чисто новичко :)))
22
0
 
4
 
! Отговори
галактика преди 13 години
Преди години Гърция не даде въздушнотоси пространство за американските самолети, бомбардиращи Сърбия ---- Може би затова Кадафи РАЗОВАРЯ именно с ГРЪЦКИЯ премиер относно възможна предстояща ситуация ---- Между другото, Гърция и до сега май се въздържа от коментари по либийския сценарий---- Лично аз приемам тази позиция като достойна
21
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Aбе,странджа ,и кръв да сереш бита карта сте ТИКВИТЕ!МРАЗИМ партийните членове на БКП!Ще ви скъсаме *** тоя път!ЗАБРАВЕТЕ 1989 ГОДИНА!
20
1
 
2
 
! Отговори
rave преди 13 години
do strandjata Strqndja, Pii si hap4etataredovno be, i to v dvoini dozi...Izturvahte s taq demokraciq Irakskiq neft..sega 6e izturvete i Libiiskiq..Ama nqma vi ovrat kratunite!Toq strahliv libiiski narod ne e vuzmojno da se vdigne taka! Tuk ugraqt mnogo amerikanski dolari, koito 6te se vuzvurnat ot libiiskiq neft!!A ti i aZ 6E KARAME NAFTATA PO 2.50 LITURA
19
6
 
2
 
! Отговори
цар'ин преди 13 години
Уви,шефче,много си прав...! Ама това няма да те спаси от ционистката мъртвешка хватка,в която си попаднал по подобие на Ирак и Садам Хюсеин.Него помниш ли как евреите го обесиха за собствено удоволствие и за да няма кой да ги съди за геноцид над народа му.Не че е бил диктатор,а за назидание на останалите по Земята: Който не изпълнява желанията на юдейско-масонския управляващ конгломерат - става минало. Затова не жали сили и ресурс,а убивай до като имаш време и възможност юдите без жал!Успех!
18
4
 
8
 
! Отговори
Mango преди 13 години
Опасявам се, че тази фанатизирана ***, ще се наложи да бъде ядрено превъзпитана.Много скоро, шейтана с фитила в чалмата, ще слезе като ядрена гъба на земята за да си прибере дяволските изчадия.
17
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
12, защо кадафито е искал да екзекутира "нашите сестри" - ей така за кеф ли? Кога е било това? Aз нямам сестра, но познавам много хора които имат сестри, и техните сестри са си живи и здрави и не съм чул да се оплакват, че кадафито искал да ги екзекутира? И как изобщо може кадафито да дойде в българия и да почне да екзекутира "нашите сестри" - по голяма тъпня не съм чувал!Имаше български МЕДИЦИНСКИ сестри и афера със заразяване на 400 деца със СПИН в болница в която те работят в ЛИБИЯ?
16
1
 
4
 
! Отговори
някой преди 13 години
Либия? Да се превърне в колония? Че тя си е колония!
15
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това Кадафи щеше да го каже рано или късно. Тъжно е обаче че има *** като (1) които му пригласят и още други които го подкрепят.
14
0
 
3
 
! Отговори
до 11 преди 13 години
От конфликт с арабски водач, но от другата страна кой е?
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Никой не защитава Кадафи, а разумните хора избират по-малкото зло. Кадафи тъкмо се беше отворил към Европа и си кюташе там. Може би това е причината ,а сега нещата излизат извън контрол.
12
11
 
2
 
! Отговори
:) преди 13 години
Незнам Американците какви са , но да ми защитавате Кадафит-о ,където искаше най малко да екзекутира нашите сестри ,е смешно. САЩ в Афганистан търсеха само 1 човек никой не са освобождавали , в Ирак също.
11
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Някъде четох че третата световна война щяла да бъде породена от конфликт с арабски водач
10
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Явно ционистите яко я закъсаха икономически и сега по стар юдейски обичай както ги учи тяхната религия(тора и талмуда) , пак тръгнаха с интриги и мрасотии да грабят чужди богатства ,първо бяха хората в сащ и Европа окрадени чрез алчните юдейски банкери ,а сега явно е ред на богатите на петрол държави в близкия изток ,ама тоя път номера на гърбуносите крадци няма да мине ,защото щатите вече са втора цигулка и има нов световен хегемон -Китай ,пред който еврейските номера не вървят.
9
10
 
5
 
! Отговори
Ian Smith преди 13 години
Ревовете как САЩ и Запада ще "източат", "изцоцат", "ограбят" и т. н. петролеца на либийците да започнат сега
8
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 1Трябва да спреш твърдата дрога. Започнал си да получаваш халюцинации
7
10
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 13 години
Станишев към съпартийците си:Другари, нека синхронизираме и степенуваме по важност нашите действия... - ПЪРВО: най-важната и неотложна задача, която стои сега пред нас е да спасим барбекюто на коалиционния партньор.ВТОРО: трябва да помогним на другаря Кадафи в създалата се ситуация.ТРЕТО: тогава ще мислим и за протести срещу правителството...
6
1
 
11
 
! Отговори
Строго секретно преди 13 години
Съединените щати се опитват да избегнат пряка военна намеса в Либия и затова са се обърнали към Саудитска Арабия с молба да прехвърлят през границата оръжия, с които либийската опозиция да продължи съпротивата си срещу армията на Муамар Кадафи. Това пише днес във в. The Independent британският експерт по Близкия Изток Робърт Фиск.До този момент, твърди автора, няма отговор на това секретно искане.Саудитска Арабия е единственият съюзник в района, който, освен стратегическото си разположение, има и възможността да снабди с оръжие бунтовниците. Доставката би отнела не повече от две денонощия. Самолетите с оръжие биха могли да кацнат на летища в източна Либия.Според вестника, на кралското семейство е съобщено, че най-необходими са противотанкови оръжия, а също така ракети земя-въздух.Американските военни, които участват в планирането на евентуална операция за затваряне на въздушното прастранство над Либия поясняват, че съдзаването на такава зонa изисква предварителни авиоудари срещу ПВО системата.Междувременно телевизия Ал Джазира излъчи в ефир разговор между пилоти на американските ВВС и малтийската наземна служба, откъдето се води 24 часово наблюдение на либийските комуникации, както и на въздушния трафик.Американците се интересували от полетите на либийските ВВС, но особен интерес проявили към личния самолет на Кадафи, за който се твърди, че през уикенда е летял до Йордания.Самолетът Dassault-Falcon 900 5A-DCN е засечен при излитането от Аман и проследен до личното летище на Кадафи "Митига".