По дяволите, всичко се тресе!

Това е най-мощното земетресение, казват очевидци
Обновена: 16 мар 2011 14:43 | 11 мар 2011 11:32, Елка Василева
132
По дяволите, всичко се тресе!
Снимка: Ройтерс

Токио пострада от изключително мощно земетресение. Върху японското крайбрежие връхлетя цунами. И до момента има вторични трусове.

Хората се страхуват да се завърнат по домовете си. Има проблеми с мобилните комуникации в столицата, по много от линиите на токийското метро влаковете няма да се движат до утре, работата на летищата е парализирана.

Крайбрежните градове бяха връхлетени от цунами. Телевизиите показват как вълнàта помита автомобили от улиците, преобръща катери и яхти в пристанищата, в някои сгради са наводнени първите етажи.

В Токио сградите се тресяха няколко минути. Телевизия SkyNews показа любителски кадри от офис в небостъргач в Токио. Вижда се как се тресат подът, масите, лампите, хората се опитват да застанат под рамките на вратите.

„Сградата се тресеше доста дълго и много хора в нюзрума се скриха под бюрата си“, разказва пък кореспондентът на Ройтерс в Токио.

По думите на очевидци в Токио е спряло метрото, за известно време е била изключена мобилната връзка.

„Пътниците в токийското метро крещяха и се държаха за ръце. Клатенето беше толкова силно, че беше трудно да се задържиш прав“, разказва друг кореспондент на Ройтерс Марико Катсумура.

„Наистина в Токио са нарушени мобилните връзки. Стабилно работи само интернет. Стъклата по офисните сгради вибрират много красиво. Но ако друсне още малко по-силно, те ще се пръснат“, пише в Twitter руснакът Михаил Светов.

Международното летище в Токио спря работа. „Дявол да го вземе, буквално в момента Токио се тресе и всичко наоколо изглежда като на картинка от камера Polaroid, това е най-мощното земетресение“, пише очевидец.

„Метрото спря, евакуират ни на повърхността“, пише в Twitter TomokoHosaka.

Светов съобщава, че по високоговорител в метрото са съобщили, че влаковете няма да се движат до утре.

На снимките от Токио се виждат димящи сгради, включително и небостъргачи.

По тротоарите има огромни пукнатини, някои широки по 1-2 метра.
 
Хората са излезли от сградите на улицата.

Повечето токийци са се събрали около магазини, където работят телевизори, и гледат последните новини, както и видео от другите японски острови.

В Токио и крайбрежните градове и до момента се усещат вторични трусове. Заплахата от цунами остава по цялото крайбрежие на Япония (вълните могат да достигнат 6-8 метра), на Курилските острови и Сахалин (около 3 метра).

Четири милиона жилища във и около Токио са без ток.

Най-силно от връхлетелите Япония вълни цунами пострада префектура Мияги.

„Виждам, че след минути, буквално три, върху брега ни ще връхлети цунами“, съобщи в Twitter жител на префектурата (по официална информация височината на вълните по крайбрежието на префектурата е достигнала 10 метра).

В Мияги е нарушена работата на местната атомна електроцентрала, телевизия „Ал Джазира“ показа кадри от горящите помещения на АЕЦ-а.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още по темата: Япониятрусът в Япония
Още от
Напиши коментар Коментари
83
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Само природно бедствие може да засенчи ББ в информационният поток в България !
82
1
 
4
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 13 години
Дано няма мнго жертви, добре че японците са трудолюбив и умен народ и са успели да строят със завидни антизметръсни технологии.... ако стане у нас не ми се мисли каот знам че най-здфравот ни строитество в моемнта са, при това, добре направените стари панелки....
81
0
 
7
 
! Отговори
е преди 13 години
Тук камък на камък няма да остане, ако се случи такова нещо, да не говорим за организация след това- най- много да вият сирени, а какво мародерство ще падне- страх ме да помисля дори.
80
0
 
6
 
! Отговори
ео преди 13 години
независимо колко е мощна една икономика и колко е развита една държава тя може да бъде срината за една нощ съжалявам за японците
79
1
 
2
 
! Отговори
Def преди 13 години
Заради земетресението в Япония идеален повод цените на петрола на фондовите борси да скочи още повече.
78
2
 
5
 
! Отговори
kroko преди 13 години
77 Зa съжаление е точно така.Ще имат да ни вадят изпод панелките с месеци :)
77
4
 
3
 
! Отговори
78 преди 13 години
Тъпо парче си и ти личи :) Ама то в гербавата неокомунистическа сбирщина все такива - свинепаси, говедари и некой и друг остатък от милиционери :)))
76
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бългхария се клати при 20 по рихтер от всички правителства насам :) Затуй не се впечатляваме
75
0
 
2
 
! Отговори
68 преди 13 години
Е не се нерви толкова де :))) То света така или иначе ще си свърши по некое време :))) Било 2012 бил 220012 :)
74
0
 
5
 
! Отговори
хъх преди 13 години
Ако тук стане такова земетресение ще останат само камъни и кал !
73
8
 
7
 
! Отговори
Говедарин преди 13 години
Гроките хора...Дано няма огромни жертви...:(((((((П.П.А на 70, 71 и другите като тях едно ще кажа:- Вземете си затворете плювалниците поне под тази новина!Майка ВИ ше *** нещастна!!!
72
0
 
5
 
! Отговори
73 преди 13 години
Ами нали виждаш статистиките от земетресенията :) Япония 100-200 загинали, Хайти и Индонезия по 300 хил. Ние сме значително по-близо до Хайти, така че при подобно земетресенийце тук поне 200 хил. жертви.
71
0
 
0
 
! Отговори
калояне, калояне... преди 13 години
Абе кой е тоя хари кришна бе , книги ще носиш подомовете... вземи ги прочети първо, преди да ги носиш насам - натам, имаш нужда...
70
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
do 70 i 71 mai ste si naylili na izyst yroko boiko mai vi e nastapil mnogo qko xa xa
69
2
 
4
 
! Отговори
хахаха преди 13 години
заглавието е профанско. Се едно сме на централна гара.Статия даже и не дръзнах да чета заради правописните грешки :D :D :D Единственото което тресе е профанията на автора :D :D
68
1
 
15
 
! Отговори
kroko преди 13 години
Това земетресение ,ако се беше случило тука, камък върху камък нямаше да остане.Даже и 4 етажните кооперацийки щяха да се разпаднат, а жертвите щяха да бъдат хиляди.Там даже и интернета не бил спрял...че аз тука нямах интернет цяла сутрин и без земетресение бе болкуци!!!
67
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
mnogo sa vi prosti4ki komentarite
66
14
 
27
 
! Отговори
Землемер преди 13 години
Българското цунами е ГЕРБ.Разлика няма в нанесените щети на народа и земята...Само не знам кой ни клати повече и по коя скала, но май е по Рихтер.Бойко е около 7.1, Фидосова 7.5, Дянков е 7.9 и Цвъ Цвъ стига до 8.8.Ако е по Шпонхоер-Карник направо сме унищожени.
65
10
 
21
 
! Отговори
наблюдател преди 13 години
Е идеално в света няма :) Японците ги тресат земетресения, ние пък си имаме Боко Тиквата и Цуцко Пъпеша, като първият е с магнитут 9, а втория си е чиста десетка :)))
64
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
do 68 gorkoti 6tom si tolkova zle