Японци в нета: Молете се за нас!

Не вярвайте на правителството, махайте се още сега
Обновена: 16 мар 2011 14:28 | 15 мар 2011 22:12, Елка Василева
281
Японци в нета: Молете се за нас!
Йоко Мияи, на 61 години, пред развалините на отнесената й от цунамито къща. Снимка: БТА

Авариите в атомната електроцентрала „Фукушима-1“ и разпространението на радиоактивни частици далеч извън карантинната зона от 20 км, от която бяха евакуирани всички жители, породи паника в японската блогосфера.

Хората не вярват на правителство, не могат да си представят кой и как ще контролира ситуацията в електроцентралата, ако нейните служители, както и всички останали, бягат от радиацията.

По улиците на Токио обаче не се забелязва никаква паника, предаде кореспондент на РИА Новости. Животът по токийските улици тече както обикновено: децата се прибират от училище, служителите бързат за делови срещи, майки се разхождат с бебешките колички.

В атмосферата в Токио бяха измерени микродози радиация, но засега те са безопасни за здравето.
 
Ако се съди обаче по постовете на японци в интернет, хората са силно изплашени поради топенето на ядрените елементи и са готови на всичко да се измъкнат от страната.

Новината за регистрирани радиоактивни елементи в Токио предизвикаха истинска паника в социалните мрежи въпреки призивите на властите да се успокоят и уверенията, че засега няма опасност за здравето на хората, предаде Ройтерс.

Някой е написал в Twitter: „МОЛЯ ТЕ, събирай семейството, документите, ценните си вещи и се махай оттук. Отивай на юг, в Тайван. Ако можеш, в Австралия. Ако нямаш възможност да заминеш от Япония, отивай колкото се може пò на югозапад, за да има максимално разстояние между територията, засегната от земетресението и твоето временно местопребиваване“.

В Токио хората изкупуват всичко от магазините, ако в случай на изтичане на радиация се наложи да се чака вкъщи.

В магазините вече са свършили фенерчетата, свещите, спалните чували, радиоприемниците. Един човек е написал в профила си: „Имам три напълнени туби с вода и пълна бутилка с газ. Ваната също съм си напълнил с вода, така че ще мога да си чистя тоалетната и да се мия, ако спрат водата“. 

Джанко Ябе пише в профила си във Facebook: “Ситуацията в атомните електроцентрали във Фукушима е все по-лоша и ме хваща страх. Сега с болното си дете ще отида по магазините да търся вода и други необходими неща“.

Едно от най-популярните съобщения, които се появяват в социалните мрежи, е показателно за състоянието на хората, оказали се в зоната на бедствието. То гласи: „Молете се за нас“.

Като цяло паниката се нагнетява от това, че няма достатъчно информация за случващото се, хората не вярват на правителството.

В социалните мрежи те си обменят последни данни, слухове и мнения.

В един от профилите пише: „Не вярвайте на уверенията на правителството, че нивото на радиация е безопасно. Махайте се от Япония още сега“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още по темата: трусът в Япония
Още от
Напиши коментар Коментари
40
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ех като видя някой да се моли, червата ми се обръщат.. Като оная поговорка .. дето лозето не иска молитва а мотика.Съчувствие - да. Молитва - наврете си я по дупките, защото не помага.Действията са по-силни от приказките! Айде молете се, не пречите на никой, само не натрапвайте безсмислици на онези, дето все още са с всичкия си.
39
6
 
52
 
! Отговори
прасчо преди 13 години
Япония си има Самураи,ние ромиЯпонците имат чест,ние неЯпония не плаче,ние не спираме да ревемЯпонците са трудолюбиви,ние мързеливиЯпония ще се оправи,нас ни оправят непрекъснато
38
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не ме боли толкова за Японците, колкото за това когато чета по форуми и слушам по медии как Българи мечтаят други да дойдат и да ни оправят. Толкова ниско ли се приравнявате и падате. Толкоз ли дребни се чувствате и незначими ..Пожелавам на Японците всичко най-хубаво, и съжалявам че в моят народ се изгуби тази обич към род и родина така както тя не се загуби в Японците векове наред след падениа и възходи.
37
4
 
9
 
! Отговори
ужас преди 13 години
И в тази ситуация се появяват основно *** коментари, значи затова сме в тази дестинация. Ние не заслужаваме нищо. Ние сме просто един народ ............-Вие си знаете.
36
5
 
17
 
! Отговори
Браво, 29 !!! преди 13 години
Предложението, направено в постинг 29 е ГЕНИАЛНО !!!Ако е нужно, да направим референдум и правителството да поеме разноските по размяната на тези две групи население! Ако трябва, и волни пожертвования ще даваме! Само полза ще имаме от подобна размяна!Хора, подкрепете пост.29 !!!
35
5
 
3
 
! Отговори
Spirit of Texas преди 13 години
B-29 Суперфортрес (на английски: Superfortress, "Суперкрепост") е американски стратегически бомбардировач, разработен в началото на 40-те години на ХХ век. Счита се за най-добрия бомбардировач разработен и използван през Втората световна война[1].B-29 получава световна известност след като през август 1945 година самолети от този тип участват в атомната бомбардировка на японските градове Хирошима и Нагасаки.Бомбардировачите Суперфортрес се използват и по време на Корейската война (19501953).Съветският бомбардировач Ту-4 е нелицензирано копие на B-29.
34
4
 
2
 
! Отговори
Remember преди 13 години
Спомени за Б-29
33
1
 
0
 
! Отговори
ina преди 13 години
bravo ,mnogo me rasmja, kefish kojto i da si zament-a i predlojenieto! bravo!:)
32
20
 
0
 
! Отговори
Анчо преди 13 години
Сега е момента да им предложим на японците да се разменим с тях! 7 милиона японци да дойдат да живеят тук, а ние да се пренесем там. Нека ни е лошо после! :)
31
0
 
48
 
! Отговори
nabludatel преди 13 години
"Молим се за Вас всяка минута и час!Съчувствия и подкрепа от България,Европа!"Жалко е, че съдбата така наказва една от най-великите нации на човечеството!Много мили и симпатични хора са япончетата. Дано бедствието спре дотук - те са железни и ще се вдигнат. Иначе и за мен са добре дошли в България в случай на нужда
30
8
 
19
 
! Отговори
... преди 13 години
И вие се молете... че Цар, Доган и Първан ни затриха....
29
4
 
77
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Предлагаме бартер- 1 000 000 японци срещу 1 000 000 ***. Преимущества- японците ще пооправят БГ, а и ние ще се научим как се работи и гради държава, а *** там ще разчистят вторичните суровини от цунамито, особено в районите на гръмналите централи.
28
5
 
44
 
! Отговори
j преди 13 години
Аз искам да помогна на някой японец, ако иска да дойде да живее в България и си мисля, че мога да предложа подслон. Също така ми се иска да изпратя около 200-300 литра вода там. Ако някой има идея как да стане, да ми каже. Благодаря!
27
4
 
43
 
! Отговори
Kolev преди 13 години
СТРАШНАТА ТРАГЕДИЯ НА ЕДИН РАБОТЛИВ И СТОЙНОСТЕН НАРОД ! ТЕЖКИ ВОПЛИ ЗА ПОМОЩ ! Поне аз и милиони българи страдаме заедно с вас братя и сестри японци ! PRAY FOR JAPAN on facebook !!! Напълно вярно Мариянка ! Политиците са на светлинни години от страданието на обикновениат човечец ! Това страдание остава скрито от журналистите и от властите! Но тук в България наистина има хора ,които споделат мъките ви !!!
26
22
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Вижте се само колко сте жалки. Мечтаете друг да дойде да ви оправи. Ако може да е японец. Кога оскотяхте толкова и ви се опустошиха душите бе народе????? Народ????? Мечтаете ДРУГ да ви оправя ? Имате ли мозък мързеливци такива. Ама така ви е по лесно. Вие да робувате и друг да ви оправя. Е затова ви избиват и ***, и роби сте били 500г ....Добре че е имало и читави да ви вдигат на въстания и да се борят за свободата ви. Не я ЗАСЛУЖАВАТЕ.
25
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Няма японец, който да не уважава българите и да не знае къде е българия. Много от тях даже учат историята ни. Те ще ся достойни да дойдат тук.
24
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Защо трябваше да става така?
23
2
 
65
 
! Отговори
българин преди 13 години
Елате в Бъргария - вие там сте изложени на опасност, тук ние имаме нужда от истински хора като вас - ще си помогнем взаимно !Елате !
22
1
 
1
 
! Отговори
samodiva преди 13 години
това последното беше от самодива до АМАН ОТ .......
21
4
 
27
 
! Отговори
Варненец преди 13 години
Да, това е най-изгодния за България начин да оцелеем. Така ще помогнем на японския народ толкова колкото ще помогнем и на българския. Не вярвам че България може да се оправи сама, но вярвам че те могат да ни помогнат. А трагедията е огромна и това е правилния начин да помогнем. Със събиране на пари не може да стане, а и няма какво друго да предложим