Японци в нета: Молете се за нас!

Не вярвайте на правителството, махайте се още сега
Обновена: 16 мар 2011 14:28 | 15 мар 2011 22:12, Елка Василева
281
Японци в нета: Молете се за нас!
Йоко Мияи, на 61 години, пред развалините на отнесената й от цунамито къща. Снимка: БТА

Авариите в атомната електроцентрала „Фукушима-1“ и разпространението на радиоактивни частици далеч извън карантинната зона от 20 км, от която бяха евакуирани всички жители, породи паника в японската блогосфера.

Хората не вярват на правителство, не могат да си представят кой и как ще контролира ситуацията в електроцентралата, ако нейните служители, както и всички останали, бягат от радиацията.

По улиците на Токио обаче не се забелязва никаква паника, предаде кореспондент на РИА Новости. Животът по токийските улици тече както обикновено: децата се прибират от училище, служителите бързат за делови срещи, майки се разхождат с бебешките колички.

В атмосферата в Токио бяха измерени микродози радиация, но засега те са безопасни за здравето.
 
Ако се съди обаче по постовете на японци в интернет, хората са силно изплашени поради топенето на ядрените елементи и са готови на всичко да се измъкнат от страната.

Новината за регистрирани радиоактивни елементи в Токио предизвикаха истинска паника в социалните мрежи въпреки призивите на властите да се успокоят и уверенията, че засега няма опасност за здравето на хората, предаде Ройтерс.

Някой е написал в Twitter: „МОЛЯ ТЕ, събирай семейството, документите, ценните си вещи и се махай оттук. Отивай на юг, в Тайван. Ако можеш, в Австралия. Ако нямаш възможност да заминеш от Япония, отивай колкото се може пò на югозапад, за да има максимално разстояние между територията, засегната от земетресението и твоето временно местопребиваване“.

В Токио хората изкупуват всичко от магазините, ако в случай на изтичане на радиация се наложи да се чака вкъщи.

В магазините вече са свършили фенерчетата, свещите, спалните чували, радиоприемниците. Един човек е написал в профила си: „Имам три напълнени туби с вода и пълна бутилка с газ. Ваната също съм си напълнил с вода, така че ще мога да си чистя тоалетната и да се мия, ако спрат водата“. 

Джанко Ябе пише в профила си във Facebook: “Ситуацията в атомните електроцентрали във Фукушима е все по-лоша и ме хваща страх. Сега с болното си дете ще отида по магазините да търся вода и други необходими неща“.

Едно от най-популярните съобщения, които се появяват в социалните мрежи, е показателно за състоянието на хората, оказали се в зоната на бедствието. То гласи: „Молете се за нас“.

Като цяло паниката се нагнетява от това, че няма достатъчно информация за случващото се, хората не вярват на правителството.

В социалните мрежи те си обменят последни данни, слухове и мнения.

В един от профилите пише: „Не вярвайте на уверенията на правителството, че нивото на радиация е безопасно. Махайте се от Япония още сега“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още по темата: трусът в Япония
Още от
Напиши коментар Коментари
20
0
 
61
 
! Отговори
Мариянка преди 13 години
СТРАШНАТА ТРАГЕДИЯ НА ЕДИН РАБОТЛИВ И СТОЙНОСТЕН НАРОД ! ТЕЖКИ ВОПЛИ ЗА ПОМОЩ ! Поне аз и милиони българи страдаме заедно с вас братя и сестри японци ! PRAY FOR JAPAN on facebook !!!
19
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ама защо винаги ще се намери някой *** който да развали всичко ???какво ти е на тебе ? Болен ли си ? земетресение ли си преживял ? или атомна бомба ? Какъв ти е проблема ? Нямаш пари и чакаш бате Бойко да ти даде ли ? Ми чакай си ...Като не ти харесва България хващай куфарите и бягай както направих аз. Но не забравяй че където и да отидеш в началото си като сляп глух и ням.
18
5
 
45
 
! Отговори
ддж преди 13 години
Сигурен съм, че до седмица две радияцията преекспонирана от тъпите *** ще е забравена, до година две или три разрушеното ще е построено наново още по качествено и модерно, а ние все още ще си ревем на същия хал.
17
1
 
50
 
! Отговори
jorkata преди 13 години
Голям народ .Това което не ги обива ги прави по силни.Будят възхищение със борбеният си дух.Жалко че нямаме и малко от техният кураж.
16
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Паниката е най-големият враг. Както на човек, така и на народ. Не може уважаваща медия да публикува информация от разни блогове, фейсбоци и подобни форуми, на хора които незнаят какво всъчщност става. Това не е реалната оценка на ситуацията и не помага с нищо. Това вреди, защото хората се подават на слухове и мнения на хора които нито са информирани, нито са компетентни. Тук е тази автоцензура която всеки журналист трябва да има. Ако има мозък , разбрира се.
15
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Някой трябва да го отнесе. Защо при строежа на централите не е взета предвид възможноста да бъдат залети от цунами. Явно има и лоши японци
14
8
 
39
 
! Отговори
идвайте жълтурки преди 13 години
Нека помогнем на японците (да дойдат тук)
13
42
 
5
 
! Отговори
АМАН ОТ ....... преди 13 години
А НА НАС КОЙ ЩЕ ПОМОГНЕ БЕ
12
6
 
66
 
! Отговори
Др.Кимбъл преди 13 години
Българската държава да разреши свободно заселване на японски граждани на наша територия,и да освободи директните стратегически японски инвестиции за 3 до 5 години,нека го направим първи и да се чуе нашето име ,това ще направят всички европейски държави след 2/3 седмици!!!!! Нека един път да бъдем първи!Шумно замразяване за момента на проекта Беляне!
11
0
 
64
 
! Отговори
БАТЮ преди 13 години
Бог да ви е на помощ !!!!! От сърце и душа се моля за вас !!!!!
10
2
 
64
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 13 години
Кой си е мислил,че това ще се случи в Япония;един силен трус,със цунами исамураите са на...колене.Искам да им помогна,защото са ми симпатични,но не знам ...как.
9
1
 
87
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Молим се за Вас всяка минута и час!Съчувствия и подкрепа от България,Европа!
8
1
 
85
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Господ да ви пази!!!!Дано помогне бърза да излезете от това положение!!!!
7
13
 
43
 
! Отговори
$ преди 13 години
Те поне, милите имат пари и да напуснат Япония. А ние заради тъпите политици, сме закотвени тук, да теглим.
6
2
 
114
 
! Отговори
samodiva преди 13 години
ГОСПОДИ МОЛЯ ТЕ ПОМОГНИ НА ТЕЗИ НЕВИННИ ХОРА ! Не им причинявай повече болка и не ги карай да страдат достатъчно Господи !Не им ли стига и Хирошима и Нагазаки ами и Фукушима сега ?Смили се Боже !
5
1
 
122
 
! Отговори
всички заедно ! преди 13 години
Целият свят е с вас !Дано господ ви помогне, ще се молим от сърце !
4
1
 
108
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дано Бог ги опази! Културни и интелигентни хора са японците допринесли много за развитието на човечеството. Жалко, че това се случи с тях.Ако се налага да ги евакуират и разселят по света само да няма повече жертви.
3
50
 
4
 
! Отговори
Интер преди 13 години
Само интер *** за байрама
2
43
 
40
 
! Отговори
1989 преди 13 години
махайте се и от *** тук радиацията е по-голяма и не от 5 дена а от 20 години
1
0
 
139
 
! Отговори
к преди 13 години
Милите хора. Дано Господ им помогне.