"Уикилийкс": чужди агенти разпитвали в Гуантанамо

US правителството осъди публикуването на секретната информация
Обновена: 25 апр 2011 18:51 | 25 апр 2011 17:54,
24
"Уикилийкс": чужди агенти разпитвали в Гуантанамо
Снимка: Reuters

Редица държави са изпращали офицери от разузнавателните си служби, за да разпитват задържаните в американския лагер за заподозрени терористи в залива Гуантанамо в Куба, съобщи ДПА, като се позова на документи, разсекретени от сайта "Уикилийкс" и цитирани в "Ню Йорк таймс" и "Вашингтон пост".

В разпитите са участвали агенти от Русия, Китай, Саудитска Арабия, Таджикистан, Йемен, Йордания, Кувейт, Алжир и Тунис.

Документите, базирани на профили на задържаните, съставени от Пентагона в периода 2002-2009 г., описват също как арестантите в Гуантанамо са заплашвали да убият разпитващите, да изпият кръвта им, да ги обезглавят и да си направят сандвичи с телата им.

Американското правителство осъди публикуването на новия "пакет" от секретна информация и отбеляза, че час от нея вече не отразява "сегашното мнение" на правителството за задържаните. Според документите около една трета от 600-те арестанти, които вече бяха изпратени в други страни, са били смятани за "високорискови", преди да бъдат освободени или предадени на властите в други държави.

Още по темата
Повечето от намиращите се в Гуантанамо 172 арестанти също са класифицирани като опасни за Съединените
щати и техните съюзници.

Документите, съставени при управлението на Джордж Буш, разкриват случаи на хаотично събиране на разузнавателна информация във военните зони, което е довело до затварянето на невинни хора за години поради грешки в данните за самоличността им или просто поради лош късмет.

Новите разкрития на "Уикилийкс" почти не засягат темата за агресивните методи на разпит в Гуантанамо, които предизвикаха недоволство по света.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: ГуантанамоДжордж Буш
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
samodiva преди 13 години
и между другото *** би трябвало да знаят коя съм и моят е майл защото това се изисква в регистрацията на сайта. И после елементарното възпитание и учтивост изисква да си оставиш ти координатите е не да искаш това от мен ,не е тактично най малкото...
20
0
 
0
 
! Отговори
samodiva преди 13 години
vafaculo !не давам нищо !
19
0
 
0
 
! Отговори
samodiva преди 13 години
какво ти пука коя съм ? да много съм стара и съм много грозна , почти като смъртта .Ако ви дразни присъствието ми , спирам.Не , не съм журналистка и не искам да бъда :) Обаче много ги уважавам тези хора :)
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"... и отбеляза, че час от нея вече не отразява ...""... час ..."??!?!? По-вероятно да е"... част ...".
17
0
 
0
 
! Отговори
самопитомна преди 13 години
и да уточня!За ръст не споря ако не е повече от 176 сантиметра.Телло: ръста - 100.Да не си заядлива ако караш климактериум и да имаш спортно телосложение.Години над 48 защото с по млади компаньонки не общувам.Комерсиалните запознанства също ги мразя.Не обичм и жени които с шепа вълна като "хубавата Елена" правят войни.Ще чакам да си качиш адреса мило!;)
16
1
 
2
 
! Отговори
самопитомна преди 13 години
"Уикилийкс" си е творение на службите с цел контролиране на глупаците противопоставящи се на изчадията контролирани от центъра сащ.Нека някой се опита да спори!За да го осера с доказателства.
15
0
 
0
 
! Отговори
самопитомна преди 13 години
Самодивке,извинявай,че така се обръщам,но защо *** трябва да провокират?Дай някакъв адрес и дори и да си бабе журналист ще се разберем.Само да не си грозна като смърта разбира се.Искам да уточня за всеки случай.
14
2
 
2
 
! Отговори
стг преди 13 години
ами не бе трябва да бъдат оставени *** да си правят каквото си искат, утре ще ви опънат отзад и ще им пазите правата, тия дето ги гърмят по арабските страни права нямат ли, невинни значи че не са успели да намерят факти да ги осъдят а не че не са виновни изобщо
13
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
DA I EDIN MARMOT........MAZNITE AMERIKANCI NASOCVAT VNIMANIETO KAM NIAMASTI OBSTO STANI ZASTOTO TAKA E IZGODNO.A,UIKILIKS E TVORENIE NA CRU ZA SAZDAVANE NA DOSTOVERNOST NA DEZINFORMACIONNITE KAMPANII.
12
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да видим сега Русия как ще ги критикува...
11
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Изводите за "демократична" Америка ги оставям на вас :) Очевидно департамента не отрича информацията :)
10
5
 
17
 
! Отговори
С.М. преди 13 години
Смешно, цял свят гони "терористи" дето ги няма :-) Блажени са вярващите...
9
2
 
7
 
! Отговори
Аре стига преди 13 години
Аре стига с тази милиционерска *******стия за лов на "вещици"Що копирате чужди социални модели бе ***?Не забравяйте че власта пуска армия и танкове с/у протестиращи.Аз ли запалих Райкстага?Аз ли запалих партийния дом у Софето?Аз ли мачках протестиращи с танкове в Китай,Аз ли трепем в Африка.Първо мислете.Всичко това си го мислят властите,без превратите разбира се.
8
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Смях , е как така само тези държави сте цитирали Или ви е страм да пишете ,че е имало и от ЕС .за Италия съм на 100% уверен За Франция се беше появило някъде .Но не са само те Днес .бг на цензура ли ще си играете .
7
4
 
29
 
! Отговори
samodiva преди 13 години
защо садизма на военните трябва да бъде секретна информация ?
6
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
AMERIKANSKITE GNIDI SE OPITVAT DA PREHVARLIAT VINATA NA DRUGI STRANI S POMOSTA NA IZMISLENIA UIKILIKS
5
4
 
22
 
! Отговори
е преди 13 години
Всъщност то и тук го пише, но няма цифри. Доказано невинни хора лежат в американските затвори. Властите признават това, но не ги освобождават. Или може би вече са освободили някои? Знае ли човек.
4
3
 
24
 
! Отговори
e преди 13 години
От друго място прочетох, че голямата част от затворниците са невинни. Просто са били на грешното място в грешното време."От 220 души, класифицирани като опасни терористи, 150 са невинни афганистанци и пакистанци - шофьори, фермери и готвачи."
3
4
 
39
 
! Отговори
Танастасий преди 13 години
Ми те там си лежат хора без съд и присъда че и доста невинниДа им *** и кривата демокрация келава-полицейска държава,и то на цивилните полицай
2
3
 
42
 
! Отговори
Осъденият преди 13 години
Американското правителство осъдило. То да вземе да се осъди само това правителство, че нещо престъпленията му са бая множко.