Протести в Мадрид срещу икономическата криза

54 хил. "възмутени" демонстрираха близо до сградата на парламента
19 юни 2011 19:10,
154
Протести в Мадрид срещу икономическата криза
Снимка: Reuters

Хиляди демонстранти се събраха днес в центъра на испанската столица, за да обвинят политиците и банкерите за икономическата криза, предаде ДПА.

Това е поредната проява на започналото на 15 май движение, известно като "Възмутените", което напоследък от палаткови лагери се преориентира към улични прояви. Според организаторите в днешната демонстрация в Мадрид са участвали 54 хиляди души. Шест манифестации се събраха близо до сградата на парламента, където над 500 полицаи поддържаха реда. Няма съобщения за проявено насилие.

"Те не ни представляват" и "Чуйте гнева на народа", гласяха някои от лозунгите, скандирани или издигани на транспаранти от демонстрантите. Част от тях се обявиха и за "приватизация на социалните служби".

Първоначално в движението "Възмутени" участваха само младежи, но днес на митинга имаше хора от всички възрасти, посочва ДПА. Асоциацията "Истинска демокрация сега" - една от движещите сили на "Възмутените", призова за паралелни митинги в стотина града в света.

АФП съобщи, че днес в Париж около 450 последователи на "Възмутените" - главно студенти демонстрират с искане за "истинска демокрация" и изразяват солидарност с гърците и португалците.

Междувременно стана ясно, че полицията в квартал Искел в Брюксел е използвала днес следобед сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрация на т.нар. "възмутени", които са последователи на протестиращите в Испания.

Тези младежки групи бяха получили по-рано разрешение от няколко общини да организират палаткови лагери, но десетина дни по-късно бяха приканени да се разотидат. След като и последният им лагер в Брюксел бе разтурен, младежите влязоха в схватки с полицията по-рано тази седмица.

Днешното шествие на "възмутените" бе прекъснато 15 минути след началото и полицията се опитва да отклони колоната, която е на път към една от основните търговски улици в Европейския квартал на белгийската столица.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
11
 
! Отговори
протести преди 12 години
Така се прави, а не като нас шушомиги, страхливци.Нашия гняв на народа го няма, само си чешим езиците и чакаме някой друг да го стори вместо нас.Вярно че има навсякаде криза ,но защо не кажат от къде иде тая криза.Кризата е заради капиталистите които обхванаха целия свят.Как така има супер много богати и много бедни които даже и хлебец немогат да си купят на децата.Целия свят е болен от такива, те са *** които живеят на гърба на другите,а мафията и мутрите които ограбват държавата.
30
3
 
4
 
! Отговори
до 30 преди 12 години
Не всички европейски държави са в криза. ;)
29
0
 
11
 
! Отговори
артемида преди 12 години
А в България новината щеше да звучи така: На мирно шествие днес излязоха 100 човека.../макс. 200, но това наистина е максимума/....
28
8
 
12
 
! Отговори
Питанко преди 12 години
Защо всички европейски държви са в криза, а Германия не е?
27
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Испанците да гледат към България, защото само така ще видят какво ги очаква! Нас ни докараха до това положение, в което сме в момента, въпреки протестите, въпреки стачките и заканите! И на Испания няма да й се размине!
26
3
 
10
 
! Отговори
ko40 von Selo преди 12 години
за нас световните тенденции са без значение, борсите пък хептен. тук кризата е перманентна, твърда и вечна. но ние сме велика нация, всичко можем, всичко знаем, най умни, най красиви..... при нас кризата приклучва обикновенно към 500 ната година, още има няма 478 години и ще мине кризата
25
6
 
5
 
! Отговори
до 23 преди 12 години
И въпреки това държавата им няма да отърве задължителния фалит. Хора, които са много по-силни и амбициозни стоят зад фалитите на Гърция, Испания, Ирландия, Италия, Португалия. Въпрос на време е да си довършат работата.
24
6
 
5
 
! Отговори
келеша преди 12 години
аз попринцип съм ЗА протестите, разбира се,но да ги видим тези *** какво ще постигнат като протестират?.. в случая протестират за разлика от българите и преди всичко защото са по-примитивни!
23
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 23Ми аз от стотиците стачки на гърците досега виждам един резултат само.Надолу,надолу,все по-надолу...
22
12
 
6
 
! Отговори
келеша преди 12 години
тяхното икономическо развитие беше пусната аванта от големите, но с икономическите кризи си вземат обратно даденото..ПРОТИВ ВСЯКАКВИ ДОЛНИ ***! като испанетата, латино *** и разните други ***..
21
7
 
19
 
! Отговори
Келешчо преди 12 години
Хората стачкуват защото имат достойнство, защото имат чувство за мисия и чувство за справедливост. Стачкуват, защото това ги отличава от животните, стачкуват, защото във вените им тече свободна кръв. Стачкуват, защото не са българи.
20
4
 
8
 
! Отговори
келеша преди 12 години
бях чул по новините оня чичко - шефа на световната банка да вика, че имало фактори за нова икономическа световна криза, е щом той го казва начи ще има, нали той ги прави, ами ако друсне още една такава и *** от испания ще станат почти колкото нас зле!
19
9
 
10
 
! Отговори
от Испания преди 12 години
Робиии спи те ли ?!?!?
18
3
 
11
 
! Отговори
1 преди 12 години
да командироваме боко и мянков да ги искарат от кризата.Ние вече излязохме и цъфнахме,вече не ни трябват.
17
12
 
5
 
! Отговори
келеша преди 12 години
***..
16
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А испанците 'га ядоа куфтетата шо не протестираха тогава ???
15
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
У нас няма криза.Ние сме си перманентно в криза от 67 г.През 1978 г. достигнахме темповете на икономическо развитие през... 1939 г. (когато сме били на едно от първите места в Европа).А сега се равняваме по... 1989 г. (когато обаче вече не бяхме на едно от първите места в Европа).Така че спокойно.Другите гледат напред, а ние от 67 г. гледаме назад.
14
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Магистрали, фараони и балъци за милиониТиква влаче рейс диря няма няма хей
13
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Роби в България няма. Всеки сам доброволно си е сложил въжето и се кефи на сладкодумието на Премиера-Слънце.
12
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
54 хиляди...малко са. Трябва да излязат поне 5 милиона.