Протести в Мадрид срещу икономическата криза

54 хил. "възмутени" демонстрираха близо до сградата на парламента
19 юни 2011 19:10,
154
Протести в Мадрид срещу икономическата криза
Снимка: Reuters

Хиляди демонстранти се събраха днес в центъра на испанската столица, за да обвинят политиците и банкерите за икономическата криза, предаде ДПА.

Това е поредната проява на започналото на 15 май движение, известно като "Възмутените", което напоследък от палаткови лагери се преориентира към улични прояви. Според организаторите в днешната демонстрация в Мадрид са участвали 54 хиляди души. Шест манифестации се събраха близо до сградата на парламента, където над 500 полицаи поддържаха реда. Няма съобщения за проявено насилие.

"Те не ни представляват" и "Чуйте гнева на народа", гласяха някои от лозунгите, скандирани или издигани на транспаранти от демонстрантите. Част от тях се обявиха и за "приватизация на социалните служби".

Първоначално в движението "Възмутени" участваха само младежи, но днес на митинга имаше хора от всички възрасти, посочва ДПА. Асоциацията "Истинска демокрация сега" - една от движещите сили на "Възмутените", призова за паралелни митинги в стотина града в света.

АФП съобщи, че днес в Париж около 450 последователи на "Възмутените" - главно студенти демонстрират с искане за "истинска демокрация" и изразяват солидарност с гърците и португалците.

Междувременно стана ясно, че полицията в квартал Искел в Брюксел е използвала днес следобед сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрация на т.нар. "възмутени", които са последователи на протестиращите в Испания.

Тези младежки групи бяха получили по-рано разрешение от няколко общини да организират палаткови лагери, но десетина дни по-късно бяха приканени да се разотидат. След като и последният им лагер в Брюксел бе разтурен, младежите влязоха в схватки с полицията по-рано тази седмица.

Днешното шествие на "възмутените" бе прекъснато 15 минути след началото и полицията се опитва да отклони колоната, която е на път към една от основните търговски улици в Европейския квартал на белгийската столица.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
11
 
24
 
! Отговори
мравка преди 12 години
Здравейте роби,прочетохте ли как се протестира в Гърция и Испания?Утре ако Батман ви каже че ще беси наред вие няма да протестирате а ще питате кротко синдикатите ли ще раздават въжетата?
10
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кризата отишла в Европа - шетала, що шетала и си тръгнала.Дошла в България и се огледала - "Па они и без мен са се оправили" - и си тръгнала.
9
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В България всичко е наред.Няма "възмутени".
8
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нашата държава е фалирала отдавна, а ние сме свикнали със злето.Да му мислят тези, които тепърва ще фалират и ще живеят по-зле.
7
7
 
26
 
! Отговори
До 3 преди 12 години
Ха хахаголеми коментари голяма нещо.Като ви слуша човек ще си помисли , че до преди година и половина преди Борисов да стане премиер , сме били първи по доходи в ЕС.Били сме световна сила с пенсии по 2000 лв и заплати по 4000 и от както Борисов е премиер сме се сринали като световен икономически лидер. :)))Стига глупости и преди 10 и преди 20 години сме си били в дъното , а вече почнахте да се сравнявате с испанците/ 4тата икономика в Европа/ и искате да живеете по добре от тях.
6
5
 
13
 
! Отговори
шефа преди 12 години
Ред е на Италия! До 2 месеца!
5
10
 
26
 
! Отговори
Б Димитров преди 12 години
Навсякъде хората стачкуват.само в България хората са доволни от това че ги е...! Ми шиб.... народ!!!!
4
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В България криза няма. Много ясно, че ще строим магистрали.
3
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Добре че пресветлият че да не сме "зле" ,като Испания и Гърция!Друг е въпросът че след него ще сме в тотален колапс.
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В крайна сметка освен "приватизация на социалните служби",какво друго искат?
1
12
 
9
 
! Отговори
ясно е преди 12 години
Бойко и Плевенлиев са виновни и те строят магистрали и асфалт не ядат.