Обама: Може да няма пари за пенсии след 3 август

Президентът настоява за вдигане на тавана на държавния дълг
Обновена: 13 юли 2011 15:00 | 13 юли 2011 11:54,
31
Обама: Може да няма пари за пенсии след 3 август
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Американският президент Барак Обама заяви, че още през август може да не бъдат изплащани пенсии, ако Белият дом и Конгресът не постигнат споразумение за вдигане на тавана на държавния дълг, съобщи Ройтерс.

Според Обама, за притежаващите право на пенсия, както и евентуално за инвалидите и участниците във войните, получаващи помощи, може да не достигнат средства още от 3 август.

„Не мога да гарантирам, че тези пенсии ще бъдат платени на 3 август, ако не решим въпроса. В хазната може просто да няма пари“, каза Обама в интервю за телевизия CBS.

Според прогнозите бюджетният дефицит на САЩ за 2011 г. ще надхвърли 1,5 трлн. долара.

На 16 май бе достигнат поредният таван на държавния дълг, определен през миналата година от Конгреса на 14,3 трлн. долара.

Сега властите в страната разполагат с няколко седмици, за да избегнат технически фалит, който може да настъпи след 2 август, ако Конгресът не гласува увеличаване на тавана на държавния дълг.

В законодателния орган обаче републиканците имат мнозинство и отказват да разглеждат въпроса за увеличаване на тавана, преди да се постигне споразумение за намаляване на разходите за управление на страната.

Интензивните преговори за увеличаване на тавана на дълга се водят без успех от края на май, като от Белия дом предлагат увеличаване на тавана с 2,4 трлн. долара.Таван по вътрешния дълг съществува само в САЩ.

За първи път американският Конгрес определя максималното ниво на задълженията през 1917 г. и оттогава постоянно го повишава. От 2000 г. до момента то е било увеличавано 10 пъти.

Още новини от Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
2
 
! Отговори
До 24 преди 12 години
Рецептата освен да спрат да харчат за войни е да се хванат да произвеждат. То освен военната промишленост некой чувал ли е вече нещо да се произвежда в УСА? Знаете ли за некой ваш близък или познат там да работи в завод? Това BTW се отнася и за ЕС. Единствено Германия запази жива индустрията си и сериозно и личи...
30
0
 
1
 
! Отговори
до 25 преди 12 години
Така де, те си плащат навреме с пари назаем и кредитите им нарастват още повече.Като е толкова лесно, що не живееш и ти така ?
29
8
 
2
 
! Отговори
Ian Smith преди 12 години
И само да добавя : и така и ще си умрете - в миризливите си панелки очаквайки САЩ да рухнат.
28
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нико - кредитния рейтинг им го дават световните банкери, които нямат нищо против да оставят САЩ да затъне в още повече дългове понеже това им дава контрол над държавата за поколения наред, колкото до това, че са си изплащали дълга - ако наистина го правеха едва ли щяха да имат над 14 трилиона дългове
27
7
 
3
 
! Отговори
Ian Smith преди 12 години
До 18 от молоток Ами четем на проруските комунистически *** поредните простотии за краха на САЩ и така се давим от смях, че дори не можем да пишем на клавиатурата.Молоток не знам дали си ама със сигурност си червен ***, *** , но упорит. От времето на Маркс 150 години пророкувате падането на Запада, а пък той все по-богат и силен става. И кризи преживя и след всяка криза излиза още по-силен. Ама вие все с надежидете си говежди живеете.
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Третата световна война ще започне, когато Китай си поиска заемите.
25
2
 
1
 
! Отговори
Нико преди 12 години
Какво значи "Технически Фалит"?До колкото знам фалит се обявява при невъзможност за плащане на задължение а досега САЩ е изплатила всеки цент на време.Кредитния и рейтинг е ААА така че може да си позволи да заема още много пари.
24
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
15 е прав, наистина сложиха чернокож за президент, за да го отнесе той за провала на американската икономика, въпреки, че кризата беше започнала много преди Обама. Рецептата за подобряване на положението им е да спрат всички явни и неявни войни, които водят и да преустановят непрестанното въоръжаване, и сами да контролират финансовите си средства. А то какво излиза държавата пропада, а милиардерите им се увеличават. Парите сменят джоба си в ущърб на народа
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дреме му на кенийчето за пенсионерите... Опитва да натиска по всякакъв начин, че републиканците са го закопчали за топките и дърпат, стискат и осукват...
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В Афганистан харчат 6 милиарда долара само за климатиците на армията.
21
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НОВИЯ СВЕТОВЕН ЦИОНИСКО-МАСОНСКИ РЕД СЕ ПРОВАЛИ ТОТАЛНО ,ФЛАГМАНА НА ЦИОНИСТИТЕ САТАНИСТИ ФАЛИРА БЕЗСЛАВНО И Ф ЕД НА ТАТКО РОДШИЛД ДЕТО ДЕНОНОЩНО ПЕЧАТА ШАРЕНИТЕ ХАРТИШКИ(ДОЛАРИ) ВЕЧЕ НЕ МОЖЕ ДА ПОМОГНЕ ,А ДРУГОТО ДЕТЕНЦЕ НА ЮДЕО -МСОНЧЕТАТА -ЕС ВИЖДАМЕ НА КАКВО Е ДЕРЕЖЕ ,ТЯХНАТА АРОГАНТНОСТ НЯМА ГРАНИЦИ ЩОМ СИ ПОЗВОЛИХА ДА ПОСТРОЯТ СГРАДАТА НА ЕП ,НАПОДОБЯВАЩА ВАВИЛОНСКАТА КУЛА И ОТПРЕД ИЗТИПОСАХА БИБЛЕЙСКАТА БЛУДНИЦА ЯХНАЛА ЗВЯРА (БАНКЕРСКИЯТ БИК)
20
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Наши приятели, които живееха доста сносно в София, в приличен квартал, отидоха там за да се махнат от "простаците"и да живеят в добра среда.. Сега като ми пращат снимки от рождения и ден, ми то една латино и една грозна мулатка. Това разбират сигурно от по-така среда.
19
1
 
5
 
! Отговори
Иван Митев преди 12 години
Особено важната причина за кризата в САЩ е известна и същата е резултат от конкретна държавна финансова грешка в тази страна.Същността на разкритата непълноценност е ползване на Незлатен долар, при запазен начин на държавно финансово управление от време със Златни пари.За пълноценно обществено развитие в САЩ при условия на Незлатни пари е необходимо прилагане на Съпътстващо противодействие с "Модел Ресурси М" срещу стопанска криза. ivanmitev.blogspot/
18
1
 
13
 
! Отговори
молоток преди 12 години
Айде бе проамерикански ***,къде се губите!?Я драснете някой ред,че да ви се посмее поне малкото останал и имащ в главата си все още мозък трезвомислещ човек!!
17
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами да питат МВФ от къде пари за пенсии - нали нас там ни пратиха за акъл и помощ. Там ще им кажат:1. Редуцирате армията до 50-60000 щика. Нарезвате ракетите. Подарявате на Албания танковете. Бракувате самолетите и подводниците. Давате летищата и самолетоносачите на тези, дето имат пари за тях - Русия и Китай2. Спирате парите за здравеопазване..3. Закривате 2/3 от училищата, а другите - на делегиран бюджет.4. Полицейските коли с лимит 3 литра на смяна.5. Стоп на парите за публичния сектор.
16
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ТО САЩ ВЕ4Е Я НЯМА ТОИ МАИМУНА ЗА ПЕНСИИ БЪЛНУВА.АРЕ У ЛЕВО 4ЕРНО ***.
15
1
 
18
 
! Отговори
ринго преди 12 години
ей сега *** маца в каца ! Мънки го сложиха за параван на провала просто не искаха белчо да е президента съсипал великата демокрация тотално.Направо да вземем да им изпратим по некое пакетче с брашънце и спагетки на дебелаците американци също и варена царевичка в доза от лидл нали са ни братя.Тъпчото трябва да спре веднага войните които водят и да се изтеглят в *** си наречена САЩ.Харчат милиарди взети назаем от японци и китайци да се пъчат с оръжие а държавата е изгнила също като нашата.
14
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тая полу-черна кукла на конци вече ми се драйфа само като я видя...
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Как разхвърлят трилиони наляво надясно .... 1,000,000,000,000 (един трилион) секунди се равнява на 31546 години ....
12
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До Stany,САЩ са 300 милиона души на територия от 9,8 милиона кв. км., докато България са 7 милиона помияра на 110 хил. кв. км.