Големите градове прегряват

Може да бъдат охладени чрез повече зелени зони
23 юли 2011 18:41,
61
Големите градове прегряват
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Така нареченият градски топлинен ефект се отразява зле на жителите на мегаполисите. Негативните последици от това явление обаче могат да дадат ход на инвестиции в зелени площи.

Нуждата да се ограничи "прегряването" в градовете не предизвиква съмнение у никого, тъй като нажежените до червено "каменни джунгли" не за първа година стават обект на обществено възмущение. Много често обаче на инвеститорите не им достига смелост да последват новите тенденции и да преминат към озеленяване в жилищния сектор, пише онлайн изданието Prian.ru.

В момента температурата в централните райони на най-големите градове в Европа е с цели 6 градуса по Целзий по-висока от тази в селските местности. Според последните изследвания на британския Кралски институт на лицензираните оценители (RICS) въздействието на глобалното затопляне в централните части на мегаполисите и големите градове като цяло може да бъде ограничено чрез увеличение на зелените зони.

Английските учени прогнозират, че през 2050 г. летните температури в градовете на Великобритания ще се повишат с още 3,5 градуса по Целзий.

Особено много от това прегряване ще пострадат вътрешните райони в големите градове. Чрез разширяване на площите със зеленина и масовото засаждане на растения по покривите и фасадите на сградите температурата в градовете може да се намали с минимум 2,5 градуса по Целзий.

Дългосрочните икономически и екологични последици от затоплянето трябва да се вземат предвид при планирането на градовете, като "зелените" площи следва да се разглеждат с предимство пред улиците, транспортните артерии и проектите за изграждане на търговски и офис сгради, съветват от RICS. В същото време инвестициите в такива зони трябва да се поддържат в икономически план.

Докладът на германското поделение на RICS съдържа разнообразна информация и технически параметри, свързани с изменението на климата в градовете. Описаните проблеми и начините за решаването им се разглеждат като допълнение към общата информация за въздействието на екологията върху живота в градовете.

Документът също така разглежда и възможни варианти за финансиране на озеленителни проекти. Ако общата площ на зелените площи бъде увеличена с 10%, това би позволило екологичната обстановка да се задържи в сегашното си състояние и да не се допуска разликата между температурите в градовете и селата да надхвърля 7 градуса по Целзий, твърдят от RICS.

Още новини от Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
0
 
! Отговори
Maniaka преди 12 години
Hodih da se izpikia na edna varnenska kola, spriala pred nas. Lo6o niama, hiha, no da si stoiat v kenefa, a ne da se natrapvat po ulitsite s protivnoto si izla4vane i tsarvulanskoto si povedenie.
39
0
 
2
 
! Отговори
Хиха преди 12 години
Не, ***, омаразата изисква енергия:) и не акумулира такава... Н да се мразе е конструктивно да се мрази:)Нека става love:)
38
1
 
0
 
! Отговори
келеша преди 12 години
Хиха, ти мразиш ли шопите?лаф да става..
37
1
 
3
 
! Отговори
Хиха преди 12 години
До Математик:ако съдя по твоята/Вашата логическа верига, Варна не е голям град, а само красив :)Лошо няма:), hubawoto e powe`e. И какво им е на гагаузите?! Е, "носели си жените на ресторант", е, "събаряли се от мотора", е, "най-им е хуб'у лятну врьеми с платненки да съ убликът"... И какво? И жените са си техни, и моторите, и платненките... както им е удобно, така да се разпореждат с движимото и невижимо имущество, да не се месим, pls.
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Maniaka e nai-golemia gazar toi razbira ot vsichko i pozanava i Gagauzi i Shopi i Vaikovcite ot Burgas abe vsichki,no ne poznava sebe si inache bi skochil ot nekoi most bez vazhe -----------------------abe hora poveche ne otgovarqite na tozi provokator ---------------Maniaka
35
0
 
2
 
! Отговори
келеша преди 12 години
къде се изгуби бе маниак??
34
0
 
1
 
! Отговори
келеша преди 12 години
в пост 33 имах предвид "предположение" вместо предложениеиначе, всички заралии които познавам са някви диви селяни-по манталитет, но те наброяват 10-15 човека..
33
1
 
1
 
! Отговори
келеша преди 12 години
второто ми предложение е, да си от бургас..(до маниака)
32
1
 
2
 
! Отговори
Математик преди 12 години
Ако големите градове прегряват, то в събори на *** като варна е толкова студено, че сигурно им тракат беззъбите усти на гагаузите !
31
1
 
0
 
! Отговори
келеша преди 12 години
маниако, ти откъде си, ако не е тайна?!просто ми е интересно, откъде би бил този, който да познава много и заралии и варненци и да ги мрази, от софия ли си?
30
1
 
1
 
! Отговори
Maniak преди 12 години
do 27 Burgazliaza doktor sa da, za ni6to drugo ne stavat zarazlii , osven da sediat s gagauzite na edna masa na zlatnite i da sporiat koi e po prostia 4ovekopodoben
29
1
 
2
 
! Отговори
келеша преди 12 години
ДО СТУДИО ХТака както го описваш, ти явно имаш богат опит с посоченото начинание! Какво те кара да го практикуваш?!
28
1
 
3
 
! Отговори
някой преди 12 години
Хора , който може ,и има възможност да ходи да живее на село ,че поне за мен големият град е отвратителен!!! Само като видя задръстванията , и като се прибера в новата кооперация ,и някаква баба ме гледа от 5-6м. към моята терасареших да си купя къща на село .
27
1
 
2
 
! Отговори
Burgazlia преди 12 години
Tezi ut Stara Zagora mai sa za doktur sichkiti, ama idni umni parchieta sa izkazvat tuka pu forumiti chak da zaplachish abe to mai sichkite tam sa rodeni ut kupeni bulki
26
0
 
2
 
! Отговори
до 16 преди 12 години
Хаахахахахах зелена казваш?:)
25
1
 
9
 
! Отговори
до 15 преди 12 години
Глупости говориш София е супер измислен и мръсен град със задръствания по-големи от 18 милионен град като Шанхай!
24
2
 
1
 
! Отговори
Studio X преди 12 години
ДО "Маниак"Що си не седнеш на ръката и като изтръпне да си напрвиш една "ножка",помага на нервите и отпуска.
23
0
 
0
 
! Отговори
Хиха преди 12 години
До 19:Ще ги излъжем асмите, кого ли не сме лъгали... обаче членовете, членките, членченцата....
22
1
 
4
 
! Отговори
Хиха преди 12 години
До 21:Пише се "не знам".P.S. От ***, куха, варненска лейка....:) вярно, не съм гагаузка.
21
6
 
2
 
! Отговори
Maniak преди 12 години
Neznam, oba4e po prosti par4eta ot varnentsite niama! Takiva kuhi leiki-gagauzi i v stara zagora niama-a tam gi znaem kakvi sa pedali vsi4ki !