Големите градове прегряват

Може да бъдат охладени чрез повече зелени зони
23 юли 2011 18:41,
61
Големите градове прегряват
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Така нареченият градски топлинен ефект се отразява зле на жителите на мегаполисите. Негативните последици от това явление обаче могат да дадат ход на инвестиции в зелени площи.

Нуждата да се ограничи "прегряването" в градовете не предизвиква съмнение у никого, тъй като нажежените до червено "каменни джунгли" не за първа година стават обект на обществено възмущение. Много често обаче на инвеститорите не им достига смелост да последват новите тенденции и да преминат към озеленяване в жилищния сектор, пише онлайн изданието Prian.ru.

В момента температурата в централните райони на най-големите градове в Европа е с цели 6 градуса по Целзий по-висока от тази в селските местности. Според последните изследвания на британския Кралски институт на лицензираните оценители (RICS) въздействието на глобалното затопляне в централните части на мегаполисите и големите градове като цяло може да бъде ограничено чрез увеличение на зелените зони.

Английските учени прогнозират, че през 2050 г. летните температури в градовете на Великобритания ще се повишат с още 3,5 градуса по Целзий.

Особено много от това прегряване ще пострадат вътрешните райони в големите градове. Чрез разширяване на площите със зеленина и масовото засаждане на растения по покривите и фасадите на сградите температурата в градовете може да се намали с минимум 2,5 градуса по Целзий.

Дългосрочните икономически и екологични последици от затоплянето трябва да се вземат предвид при планирането на градовете, като "зелените" площи следва да се разглеждат с предимство пред улиците, транспортните артерии и проектите за изграждане на търговски и офис сгради, съветват от RICS. В същото време инвестициите в такива зони трябва да се поддържат в икономически план.

Докладът на германското поделение на RICS съдържа разнообразна информация и технически параметри, свързани с изменението на климата в градовете. Описаните проблеми и начините за решаването им се разглеждат като допълнение към общата информация за въздействието на екологията върху живота в градовете.

Документът също така разглежда и възможни варианти за финансиране на озеленителни проекти. Ако общата площ на зелените площи бъде увеличена с 10%, това би позволило екологичната обстановка да се задържи в сегашното си състояние и да не се допуска разликата между температурите в градовете и селата да надхвърля 7 градуса по Целзий, твърдят от RICS.

Още новини от Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
1
 
! Отговори
Томас преди 12 години
никой не кара хората да живеят в големите градове
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
17Няма да се хванат асмите :) При толкоз мръсен въздух от милиони автомобили, въобще е чудно, че дори трева расте.
18
4
 
2
 
! Отговори
5146514561 преди 12 години
британския кралски институт да си такова майката!!
17
0
 
5
 
! Отговори
Хиха преди 12 години
Това с лозите по вертикалата е добре... аз съм на 5-ия етаж - супер.!Събуждам се, излизам на терасата, една чепка грозде, кафенце и беж на работа. Обаче ... дойде ли време за буренцета...., усещам как ще се изпокараме всичките членове, членки и членченца на етажната общност:(
16
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
София е зелена.Няма друга столица по света по-зелена от София.
15
4
 
15
 
! Отговори
до Пловдив преди 12 години
Ако си ходил по света ще знаеш, че всички градове имащи над 1 000 000 души си приличат.Всеки град който е над 1 млн. вече е една лудница.Дали ще е 2,3 или 5 млн. няма значение.Просто мащабите са други.
14
5
 
11
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Пловдивчанин, при следващата гореща вълна ела в София - ще те разходя около Орлов мост (например) лично да провериш дали няма да се свариш. Това, че София е само 2 000 000, а Пловдив - 400 000, не означава, че не се нуждаят от озеленяване.
13
7
 
16
 
! Отговори
Пловдив преди 12 години
А вие , ако си мислите , че в Бъглария има големи градове и мегаполиси значи на 100 процента идвате от село .. дори София не може да се сравнява с който и да било друг европейски град .. и всеки се кефи , че е в големия " град " ха ха комплексари :)
12
0
 
10
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Ако е нужно зелените площи да бъдат увеличени само с 10%, както пише в статията, то проблемът е лесно решим само с вертикално озеленяване. Помислете си, ако по фасадата на всеки блок се пуснат пълзящи растения - лози от добри сортове по южни, източни и западни фасади около прозорци и балкони (при добра грижа могат да стигнат до 6 етаж), повет там където няма прозорци, бръшлян откъм северните фасади. Лози могат да се отглеждат на метални конструкции дори над улиците !!!
11
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Елате в Сливен да видите как се унищожават тотално зелени площи и как изсякоха дърветата! Града е оголен и уж кмета имаше идея да се засадят 100000 дръвчета, но кога ще стане не се знае? Прах и жега морят сливналии, но на кой му пука за тях?
10
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Иванчо... живея на село, работя в София. Стигат ми 4 години живот под наем в мръсната и гнусна София. Като гледам и други българи са тръгнали по този път.
9
8
 
15
 
! Отговори
шоп преди 12 години
до софето одим само по голяма нужда
8
3
 
20
 
! Отговори
бесен преди 12 години
не бе многоуважаеми Столичани,не,че ви харесваме жълтите павета,и задръстеният транспорт,просто всички предишни и настоящи управляващи,съсредоточиха ВСИЧКО в софия.И сега само тука има работа...
7
1
 
16
 
! Отговори
Курти преди 12 години
Торонто,Канада - 42С а и е пълно със "зелени" зони.
6
1
 
29
 
! Отговори
Хиха преди 12 години
Изсякоха дърветата, за да строят сгради, сега ще засаждаме дървета по покривите. Чудничко.
5
18
 
4
 
! Отговори
?!? преди 12 години
Климатик му е майката
4
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Никакви зелени зони няма да спасят големите градове. Целие този бетон дето е излят как ще го засенчите.
3
7
 
28
 
! Отговори
ИВАНЧО преди 12 години
Селяните си продадоха имотите за да си купят панелка в големият град , но това го наложи бай Тошо , за да развиваме тежкото машиностроене и електрониката ,но българина като се научи на мързел няма връщане на зад. Сега земите пустеят , но безработицата е 30% а на село на никой не му се връща!!!
2
1
 
55
 
! Отговори
СЕЛТАК преди 12 години
Този проблем го нямам, защото живея в село на 15км. от Бургас , и се чуствам изключително щастлив , а и децата ми също!!!Големият град буквално ме задушава!!!
1
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
първи !