От днес бурката е забранена в Белгия

Носенето й застрашава обществената сигурност, според закона
23 юли 2011 18:30,
252
От днес бурката е забранена в Белгия
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

От днес в Белгия влезе в сила забраната за носене на бурка на обществени места.

Законодателството предвижда арест до 7 дни и глоба от 137,50 евро за жените, които нарушават правилото.

Още по темата
9 апр 2010 15:24
240

Вносителите на закона, който бе остро критикуван от някои правозащитни организации, се мотивират с факта, че носенето на облекло, което закрива напълно лицето, може да застраши обществената сигурност, тъй като човекът не може да бъде разпознат.

Според статистиката, публикувана от белгийски медии, в страната живеят 270 жени, които носят бурка.

Вестник "Соар" съобщи, че две жени вече са отнесли въпроса до белгийския Конституционен съд.

Засега не е ясно дали жалбата им ще бъде разгледана, както и дали ако съдът открие процедура по обжалване, това би повлияло на прилагането на закона.

От днес Белгия стана втората страна в ЕС след Франция, където този религиозен символ е забранен на публични места.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още по темата: белгиябурка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
225
0
 
0
 
! Отговори
преброителят преди 12 години
Е на мога да повярвам че това са проблемите на средностатистическия българин.При това никой не е виждал бурка в Бг. Разсипаха за 20 години това което имаше, нищо не построиха на негово място, половината работоспособен народ избяга навън, другата половина се пропива и чалгизира, чудейки се как да последва първата половина, ама и да не работи. Толкова проблеми в тази държава, ама не, че ги търсиме там дето ги няма-бурки, ятагани само това ни е в главата. Затова ни правят на маймуни татикатите!
224
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
haide ne ni zanimavai s tezi pazavuri be !!kakvo iskash da kagesh a?
223
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Емирът на Катар е платил за освобождаването на медиците ни в Либия.Това се потвърждава от секретни грами на тогавашния посланик на САЩ у нас Джон Байърли, предоставени от Wikileaks на bivol.bg.Днес се навършват четири години от деня, в който 6-имата български медици се върнаха в родината със самолета на Сесилия Саркози. Те бяха държани 8 години в либийски затвор с обвинение, че са заразили стотици деца с вируса на СПИН.Байърли описва завръщането на българските медици на борда на френския правителствен самолет като подобно на завръщането на американските войници от Виетнамили американските заложници от Техеран.Освен разказа за възторжените официални и медийни изяви, посланикът докладва и думите на дипломата Марк Пиерини, шеф на международния фонд за Бенгази, който споделя, че последните 48 часа са били "доста мизерни", като либийците са рушали постигнатото и са искали нови отстъпки от Брюксел до последния момент преди медиците да се качат на самолета на Сесилия Саркози."Най-накрая, каза Пиерини, изглежда че емирът на Катар е дал някакви пари, за да се приключи със сделката" - пише Байърли.От дипломатическите доклади, изпратени до Държавния департамент от София, става ясно, че САЩ предпочитат тихата дипломация по случая. Българската страна пък смята, че американците са единствената сила с достатъчно влияние, за да убеди Либия да вземе "трудното политическо решение" да освободи сестрите.Българският външен министър Ивайло Калфин е цитиран да казва на американския посланик Байърли през март 2006 г, чеБългария три пъти е възпирала Съвета на Европа да излезе с резолюция за българските медицински сестриосъдени на смърт в Либия, за да окуражи "продуктивна атмосфера за преговори". Той обаче подчертал, че такава позиция не може да се поддържа безкрайно.
222
0
 
12
 
! Отговори
Ваня преди 12 години
И правилно ! Когато отиваш на гости,си събуваш обувките,от учтивост към домакините,нали? !Това е елементарна проява на възпитание.А не казваш:"Аз в къщи така си ходя,ще ме прощавате,ама няма да се събуя!"Когато,например,християнин влезе в джамия,се събува,противното би означавало светотатство и оскверняване на мюсюлманските религиозни традиции! Така,че,който не може да се раздели с бурката,бегом марш,и обратно от където е дошъл !
221
1
 
15
 
! Отговори
ZABRANA ! преди 12 години
Noseneto na burki v Evropa e s zel provokazija i rezultata sa atentati kato tozi v Norvegija !!!
220
3
 
13
 
! Отговори
НРБ преди 12 години
Тук шалварите са електорат и ние ги обичаме. Когато станат над 50% от населението, а това ще е след няколко години, тогава директно ще ни изгонят защото държавата по право ще бъде тяхна.
219
2
 
5
 
! Отговори
do228 преди 12 години
abe *** pri nas pone vsi4ko e s otkriti karti a zabradenite otgore sa zatvoreni a otdolu otvoreni 4ukat se i za umrelite ne go pi6a ot zloba no tova e istinata sori boli amaaaaaaaaaaa taka e
218
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Крайно време е в цяла Европа да бъдат забранени!
217
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Do 240 -shto ne duhash chorbata
216
0
 
36
 
! Отговори
123 преди 12 години
Като не им харесва да се прибират по родните места и да си ги носят бурките колкото искат.
215
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ще преведе ли някой какво са написали 205,208,217,233,231,239 и други като тях?
214
0
 
15
 
! Отговори
v преди 12 години
Kraino vreme beshe!!!
213
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЕС забранява пингвини.НО на нас не разрешава да забраним дори и каруците в градовете !!!! Да не говорим за *** произволие......все пак наще ***.и в парламетта са по-виновни!!!!
212
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да забранят *** със закон, които много му е мъчно за техните права да ги взима и да си отглежда!
211
0
 
51
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 12 години
Мдааа, забраната за носенето на бурки не е демократично, уронва правото на избор на човека (на жената демек). Ама като ако отиде моята жена в Саудитска Арабия или друга подобна страна ще трябва да носи бурка на улищата, щото така повелява исляма. А това демократично ли е? И дали някоя чужденка може да се обърне към съда по този въпро? Значи, там ТРЯБВА да спазваме техните правила!? Е, ами нека мюсулманките да спазват законите във Франция, Белгия и т. н. Като не искат да ги спазват - вън!
210
3
 
3
 
! Отговори
* преди 12 години
Зиези не е съществувал . Все една да се каже , баба Яга е родоначалник или дядо Мраз
209
0
 
7
 
! Отговори
рави Маркузе преди 12 години
Кофти дни за ксенофилите....
208
5
 
1
 
! Отговори
Do Muspi преди 12 години
Saglasen sam s izkl na tova, 4e na zapad v uchiliste ne hodqt s uniformi. V Mexico, USA, Canada hodqt s uniformi. Vidql sam gi i go vijdam. Sega e vakanciq de.
207
1
 
22
 
! Отговори
Linda преди 12 години
V cqla Evropa da gi zabranqt .
206
1
 
5
 
! Отговори
baba преди 12 години
do 202.ne ot drevna Garcia ,a ot 6-7vek vav vizantiiskata imperia kogato niakoi jeni ot aristokraciata sa izpolzvali podobni pokrivala no za savsem razlichni celi.i na Mohamed iavno mu se e vidialo interesno i podhodiasto za izpolzvane v negovite kompilacii da sazdade nova religia.(moeto lichno mnenie zada zabogatee i moje da chuka nepalnoletni-govoria za negovata religia9