Психиатричната експертиза на Брайвик ще е готова до 1 ноември

Норвегия почете паметта на 76-те жертви на Брайвик
Обновена: 29 юли 2011 18:53 | 29 юли 2011 18:53,
11
Психиатричната експертиза на Брайвик ще е готова до 1 ноември
Снимка: Reuters

Двама норвежки психиатри бяха назначени от съда в Осло да изготвят експертиза на Андерш Брайвик, който призна, че е убил 76 души при две нападения преди седмица, за да определят дали той може да носи наказателна отговорност, предаде Франс прес.

Двамата психиатри ще започнат работа след една седмица и трябва да съобщят оценката си до 1 ноември, съобщи на пресконференция прокурорът на полицията Пал-Фредрик Хьорт Краби.

Дали Брайвик може да бъде съден или не, ще определят професионалистите. Когато приключат с работата си, ще знаем повече, добави той.

Брайвик от тази сутрин е подложен на втори разпит в централата на полицията в Осло, но той не касае нова информация, заяви Хьорт Краби.

"Ще направим преглед на първия му разпит, който обхваща над 50 страници. Той трябва да каже дали поддържа твърденията си", уточни той.

По време на втория разпит Брайвик е останал спокоен и е съдействал на следователите. Полицията смята, че той е действал сам след няколко години щателно планиране. Не са открити данни в подкрепа на твърденията му, че е член на антимюсюлманска екстремистка мрежа, която подготвя поредица от атентати из цяла Европа.

Следващият разпит на Брайвик ще се състои идната седмица на все още неуточнена дата.

Норвежката полиция съобщи, че всички 76 жертви на Брайвик са били идентифицирани. Полицията е започнала да информира семействата им.

Полицията е обвинила Брайвик в тероризъм, който е наказуем с максимум 21 години затвор. Възможно е обаче в процеса на разследването обвинението да се промени към престъпления срещу човечеството, което се наказва с до 30 години затвор.

Прокуратурата може също да се стреми към специален тип присъда, който да позволи Брайвик да остане в затвора безсрочно. Официално оповестяване на обвинителния акт се очаква най-рано догодина, съобщи норвежкият главен прокурор Тор-Аксел Буш, цитиран от Асошиейтед прес.

Норвегия почете паметта на 76-те жертви на Брайвик. Това е най-тежкото кръвопролитие в мирновременната история на страната, отбелязва АП.

"Днес се навършва една седмица, откакто Норвегия бе ударена от злото", каза премиерът Йенс Столтенберг на възпоменателна церемония в конферентната зала на "Народния дом" – обществен център на управляващата Норвежка работническа партия.

Куршумите поразиха десетки членове на младежкото движение на партията, но те бяха насочени срещу цялата нация, каза премиерът.

Лидерът на младежкото движение на Норвежката работническа партия Ескил Педерсен, който е един от оцелелите от клането в младежкия лагер на остров Ютьоя заяви, че нападението няма да унищожи основните ценности на Норвегия като демокрация, толерантност и борба с расизма.

"Много преди той да се изправи пред съда вече можем да кажем, че той загуби", заяви Педерсен. Той обеща младежката организация и догодина да организира традиционния си летен политически лагер на остров Ютьоя – традиция, която съществува от десетилетия.

Премиерът Йенс Столтенберг присъства и на паметна церемония за жертвите в джамия в Осло, предаде Франс прес.

Премиерът и архиепископът на Осло Оле Кристиян Кварме бяха седнали срещу коленичилите поклонници и изслушаха заупокойната молитва от имама на сунитската джамия "Централ Джамат Ахле Суннат" в столицата, показаха кадри на държавната телевизия.

Сред жертвите са 18-годишната кюрдска имигрантка от Ирак Бано Рашид и 19-годишният Исмаил Хаджи Ахмед.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
2
 
! Отговори
ffm.Frankfurt преди 12 години
8добавен от: ддддд преди 1 час i ti 1добавен от: ПАПАТА преди 6 часа abe *** kato vijdam po napisanoto ot vas mai i vie ne ste nared moje li za takova prestaplenie da ima osnovatelna pri4ina kato naprimer veroizpovedanie tapanar GOLEM i elqak A TI BE *** IMA LI ZNA4ENIE KOI KOLKO DECA IMA TI KATO SI BEZRABOTEN POMO6TI POLAGAT LI TI SE DAAAAAAAA E KVO TOGAVA MRUNKA6 VSE EDNO NA MAIKATI OT *** GI VADQT TIQ POMO6TI I TI SI HAHO
8
5
 
3
 
! Отговори
ддддд преди 12 години
Е какво излизла?Пича е трепал не норвежци , а емигранти. Кюрди, иракчани и други *** дошли в Европа. Европа е християнски континет и арабята нямат място тук. Идват тук правят по 10 деца и живеят от помощи. Вземат от нас да дават на тях. Че на всичкото отгоре тези аребя се месят в норвежката политика и ходят на партийни лагери. Те ще диктуват, какво да става.Нормално като има мюсюлмански брята да има и някакви европейски братя,дето да се противопоставят
7
3
 
4
 
! Отговори
Fearless___ преди 12 години
Абе хора.Има един човек Варг Викернес-норвежки музикант,композитор,заклет блек металист.Преди години убива човека с който правят музика и го осъждат на 20 и няколко години затвор.За едно (1) убийство.А за тоя *** дето уби 76 пак 20 макс. 30 години.Абе одерете го жив в центъра на Осло бе!Ба'тиии законите баси Норвегията.Така ли нямат някакво специално наказание за особени престъпление!???Мир на праха на всички деца загинали!
6
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако беше опитал тая гадост например в Щатите,все си мисля че някой доблестен патриот със законен Колт щеше да направи така,че жертвите да са в пъти по-малко,и да няма нужда от психиатрични експертизи на Животното.
5
2
 
3
 
! Отговори
Хехе преди 12 години
Ако той е нормален ,то и Хитлер е бил нормален ...Няма отправна точка за нормален или не! За да се води ненормален ,трябва да има психично заболяване. Според мен няма. Защото тогава всички жертвали живота си за добро или лошо също ще са луди. Тези дето сринаха кулите близнаци и всички терористи също. Или другояче казано: ДА НЕНОРМАЛНИ са ,но не са болни! Аз не искам да се отърве и само да лежи в болница. Такъв масов убиец не бива никога да излиза свободен!
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Интересно, как може да мислите, че някой убил толкоха невинни хора е нормален. Еми - то всички сме нормални, нали така. Нали това означава нормален- като всички други. Ако тоя не е пълно куко - не знам кой ще да е. юПросто всички сега ги е страх, да не би да не го осъдят тоя перко и затова - "нормален е, как да не е нормалел". Даже ще го изкарате най-свестния човек още малко. Овце.
3
8
 
3
 
! Отговори
галактика преди 12 години
Момчето си е нормално. То просто е набедена изкупителна жертва. Да пускат поне майка му на свиждане, че е жестоко и несправедливо.
2
1
 
4
 
! Отговори
53 преди 12 години
*** експертизата 4 месеца...... ае моля ви се.....
1
2
 
8
 
! Отговори
ПАПАТА преди 12 години
Жалкото е ,че е нормален .Мисля,че ще има и други последователи. Тава нидокара толерантността към друговерниците!!! Живеят си в северните държави, получават си много пари под формата на помощи за многодетни майки , като едновременно ходят да работят на черно ,и данъци не плащат , а на белите данъците са много яки. Ето за това му е писнало!!