Япония възкръсва! Втори път за един век

5 месеца след цунамито и 66 г. след Втората световна война
Обновена: 15 авг 2011 16:30 | 15 авг 2011 16:27, Елка Василева
150

Кораб, качен на покрива на къща – 28 март, същата сграда на 13 август. Снимка: Reuters

 

Тази година Япония преживява най-страшната криза след Втората световна война. Над 20 000 души загинаха и изчезнаха безследно при земетресението с магнитуд 9 по Рихтер и последвалите опустошителни вълни цунами, връхлетели Япония на 11 март. Природната стихия причини и тежка авария в АЕЦ "Фукушима", и разрушения, които са съизмерими с последствията от атомната бомбардировка на 6 и 9 август 1945 г.

Днес Япония отбелязва 66-ата годишнина от капитулацията си във Втората световна война.

"По време на войната ние причинихме много страдания и болка на много държави, особено в Азия, и трябва дълбоко да се замислим за това, докато отдаваме почит на жертвите и на техните семейства. Страната ни никога повече няма да воюва и ще използва целия си потенциал за укрепване на мира в целия свят", подчерта премиерът Наото Кан.

По официални данни през Втората световна война Япония е дала 3,1 милиона жертви, в това число 800 хиляди цивилни, загинали в Хирошима и Нагасаки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
5
 
5
 
! Отговори
До hunt преди 12 години
Абе ***, инциденти стават навсякъде - как пък реши, че на японците не им дреме за екологията? Във Франция ако стане инцидент пак ли ще напишеш, че и на тях не им дреме за екологията? Там има 20 АЕЦ-а!!! А иначе животни се убиват навсякъде и в големи количества - нормално е. Но просто някой има интерес да се заяжда за "японските" китове и после такива като теб се ужасяват от това, ама и не знаят защо - просто да си плямпат ей така, от скука... П.П. Ти като ядеш телешко плачеш ли за донора? :)
64
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Teзи японци са много велик народ, иска ми се да се поучим от тях, но като чета коментарите виждам че няма да стане,ние сме много глупава нация и завистлива, не уважаваме постиженията на хората и борбата им за оцеляване, а ние и без земетресение и цунами ще се затрием от завист и злоба, такива *** сме българите.
63
4
 
27
 
! Отговори
edna balgarka преди 12 години
Егати нацията ! Свалям му шапка на този народ !
62
3
 
4
 
! Отговори
Boroka преди 12 години
БХ
61
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Едно е китайската техника, дело на китаец, съвсем друго е немската, японската и т.н. техника, произвеждана в заводи, намиращи се на територията на Китай.
60
5
 
3
 
! Отговори
Deutsche преди 12 години
Абе чичо Митко, защо се излагаш? Конрад Аденауер се извини от името на целия Немски народ.
59
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Япония е на второ място в света по икономика, а по дух и воля, според мен на първо!
58
4
 
8
 
! Отговори
:) преди 12 години
Нормално е *** мравки да работят и птоизвеждат докато по-визшите умове ги менажират (нарича се outsourcing ;)). И техниката, специално, се произвежда в Тайван - китайската техника не е конкурент на пазарите ;)
57
5
 
3
 
! Отговори
iva преди 12 години
nai "umnite "hora v foromite!dosta jalki izglejdate sas zlobata si!
56
8
 
3
 
! Отговори
hunt преди 12 години
Уважавам японската култура като островна и самобитна - "англичаните на Азия", но не мога и не мога да се примиря с това, че екологията за тях е девета дупка на кавала. Прецакаха половин океан с тая централа, а най-дразнещото е, че продължават да трепят китове за норматив, сякаш са извънземни и международните забрани не важат за тях. Заслужават си и това, и всички бедствия, които ще ги сполетят оттук насетне.
55
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По снимките си личи, че само са изчистили ***. Това ако е възкръсване, съизмеримо с онова след ВСВ...
54
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
51, японският телевизор вече е минало, защото 90% от телевизорите се произвеждат в Китай. Немската кола също скоро ще стане минало! Китайците купиха Волво, правят завод за коли в България и т.н.
53
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 50 Не говори общи приказки а дай повече подробности не случайно питам ???и апропо аз лично не съм бил там така че споко.
52
1
 
4
 
! Отговори
до 48 преди 12 години
Аз се радвам на щастието им. Нека да се оправят и да не им се случват такива неща занапред. Това обаче няма нищо общо с другото - дали са жестоки и т.н.
51
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
28, за какво излизане от кризата в Япония говориш? В японската икономика вече над 20 години няма никакъв ръст! 60-те, 70-те и 80-те години те бяха най-бързо равиващата се нация, но от тогава всяка година бавно и постепенно затъват!Вярно е, че японската икономика се свива от много вискоко равнище, но всяко затъване е болезнено за човек достигнал до определено ниво!
50
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ей,хора,що се нервите излишно,нали знаете какво означава немска кола и японски телевизор,не им берете грижата! Най-великите са!
49
3
 
19
 
! Отговори
до 43 преди 12 години
Живях и работих 4 години в Япония, страхотна страна, и добри пари взимах, но японските работодатели изискват голяма прецизност и не обичат да правят компромиси.
48
2
 
11
 
! Отговори
White Rabbit преди 12 години
Браво на тях, чудесна нация в това отношение.
47
5
 
26
 
! Отговори
rock-n-rollah преди 12 години
Типично по български се появиха философи, които дори за миг не могат да се зарадват на чуждото щастие, а тръгнаха да се обясняват колко жесткоки били японците. После се чудиме що дори след некви трагедии са по-напред от нас. Има да се чудиме още много години.
46
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Япония къщите ще си оправи, ама я вижте в нета какво чудо бълва още и какъв облак е обиколил цялото земно кълбо многократно. Много е смешно да виждаме само това, което се вижда с просто око. У нас имаше процес за укриване на информация - единствен по рода си в света! Сега се крие в гигантски мащаби - пълна тишина