Япония възкръсва! Втори път за един век

5 месеца след цунамито и 66 г. след Втората световна война
Обновена: 15 авг 2011 16:30 | 15 авг 2011 16:27, Елка Василева
150

Кораб, качен на покрива на къща – 28 март, същата сграда на 13 август. Снимка: Reuters

 

Тази година Япония преживява най-страшната криза след Втората световна война. Над 20 000 души загинаха и изчезнаха безследно при земетресението с магнитуд 9 по Рихтер и последвалите опустошителни вълни цунами, връхлетели Япония на 11 март. Природната стихия причини и тежка авария в АЕЦ "Фукушима", и разрушения, които са съизмерими с последствията от атомната бомбардировка на 6 и 9 август 1945 г.

Днес Япония отбелязва 66-ата годишнина от капитулацията си във Втората световна война.

"По време на войната ние причинихме много страдания и болка на много държави, особено в Азия, и трябва дълбоко да се замислим за това, докато отдаваме почит на жертвите и на техните семейства. Страната ни никога повече няма да воюва и ще използва целия си потенциал за укрепване на мира в целия свят", подчерта премиерът Наото Кан.

По официални данни през Втората световна война Япония е дала 3,1 милиона жертви, в това число 800 хиляди цивилни, загинали в Хирошима и Нагасаки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
5
 
7
 
! Отговори
hunt преди 12 години
67, не забелязвам да съм обиждал някого и само първите две думи от коментара ти биха били достатъчни да не отговарям, ама нали е край на работния ден, ще се прежаля да налея малко мозък там, дето родителите ти не са успели. В Германия има още повече АЕЦ, но взеха решение за поетапното им закриване - ето това е народ, комуто ПУКА за екологията. Животни се избиват навсякъде в големи количества, но когато има международен мораториум върху лова им, това се нарича дивно бракониерство, анадънму??
84
5
 
9
 
! Отговори
Ники преди 12 години
Висок съм 1,92 метра квадратни и имам малък и немощен член!
83
5
 
7
 
! Отговори
Ники преди 12 години
Аз съм каратист и имам висше уе!!!Кой е кът мен,първи комплексарин у форума.
82
1
 
5
 
! Отговори
продължение от 76 преди 12 години
и затварят фирмата. И няма адвокати, отлагания, "болнични", кръвно и другите обичайни нашенски врътки.71 и 74 може би са малки и няма как да помнят калта из новите комплекси и второстепенните улици на нашите гоолеми градове. Как ни трябваха близо 4 години строителство и целия ресурс на страната ... само за да се полузавърши НДК-то.Колкото за обвързаността между щатската и японската икономики - нещо не сте доразбрали и наистина трябва да попрочетете. Но не в БГ сайтове - нека сме сериозни.
81
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Поклон на Японците. Добре все пак, че ги не е удряло комунистическо цунами.
80
6
 
8
 
! Отговори
ха ха ха преди 12 години
Те японците ще се оправят *** ние как ще я сколасаме с тез *** герберски недоразумения?
79
4
 
14
 
! Отговори
darcas преди 12 години
До 77 - Япония никога не би допуснала да падне под турско, ако беше на мястото на България.
78
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
77 е написъл глупост на ента степен.
77
5
 
16
 
! Отговори
Ники преди 12 години
Просто един безкраен поклон.. Най-великата нация.
76
3
 
16
 
! Отговори
пол преди 12 години
Мисля, че е неетично да оплювате една трудолюбива нация, при това правеща от роботите гейши, а тук от хора ни направиха роботи-***, при това на безценица? Всяки народ си има и ***, но като народ и държава са проспариращ, а кризата в света намали и тяхната печалба - това е закономерност на капиталистическата надпревара - не можеш да произвеждаш повече от потребностите и да няма кризи? Във всеки случай японците са трудолюбиви и това което виждаме е закономерно - постигат.
75
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И Япония не би възкръснала след 5 века турско.
74
2
 
15
 
! Отговори
До 38 от 34 преди 12 години
Няма какво да чета - живял съм там и близо 4.5 години съм работил с и за японци.Има нещо, за което повечето от пишещите са прави, но само го загатват: Парите и печалбата не миришат и винаги са на 1-во място!Няма японци, американци, европейци или за който още се сетите. Могат ли да направят повече от гарантираната печалба, ще стане - интересите са в основата на глобализма.Но винаги са коректни към служителите, за разлика от нашенските мушмороци. Защото в чужбина, за неплащане бият през ръцете
73
3
 
7
 
! Отговори
3 преди 12 години
Пък България неможе да възкръсне един път за два века
72
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това че са поизчистили руините означава, че са възкръснаи ли бе? ХахахахаПоложението около Фукушима е тревожно с радиация по-висока от тази в Чернобил. Освен това на жителите на този район никой не гледа с добро в Япония!!!
71
3
 
2
 
! Отговори
до 71 преди 12 години
Е то и в Япония има ХААРП-инсталация. Къде са дрямали японците, като са позволили изграждането на такава система на тяхна територия?
70
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ние в *** затрихме всичко за 10 години.Не японци, ами и плеядиянци да са, пак не могат да възстановят ***!
69
2
 
3
 
! Отговори
men преди 12 години
Япония се включва вьв ВСВ след като е напьлно изолирана икономически от САЩ заради премахването на частната централна банка. На Германия странно или не и се случва сьщото. А колкото до последното земетресение, с ХААРП шега не бива. Има интервю с бивш финансов министьр на Япония който да потвьрди че са били заплашвани с такова орьжие.
68
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
63-ти, за това почти всяка партида от новите коли (и то в сериозни бройки) ги изтеглят от пазара за ремонти - щото "Едно е китайската техника, дело на китаец, съвсем друго е немската, японската и т.н. техника, произвеждана в заводи, намиращи се на територията на Китай." Аре бегай у лево или в Китай!
67
2
 
5
 
! Отговори
Ю2 преди 12 години
Sled komunizym възтановяването е много по- трудно, защото комунизма убива духовноста на хората, а без духовност какво си, по скоро животно и ето го и отговора за мръсотията в соц. страните, (не само в Б-я.)И една любопитна подробност: по радиото говореха, колко много е голяма отговорноста на преводачите в Евро Парламента и за пример посочиха, че втората атомна бомба е хвърлена поради погрешен превод на японската нота до USA правителството.
66
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Япония-ясно,а ***?