Над 3500 са жертвите на насилието в Сирия

Войските продължават да атакуват жилищни квартали, алармира ООН
Обновена: 8 ное 2011 21:48 | 8 ное 2011 21:36,
39
Над 3500 са жертвите на насилието в Сирия
Снимка: Reuters

Повече от 3500 души са загинали в продължаващите осми месец антиправителствени вълнения в Сирия. Това съобщи върховният комисариат на ООН за човешките права.

"Сирийските войски продължават да използват танкове и тежко въоръжение, за да атакуват квартали в град Хомс", каза говорителката на организацията Равина Шамдасани, цитирана от Би Би Си.

Миналата седмица Арабската лига съобщи, че Сирия се е съгласила да изтегли войските от улиците като част от подписания мирен план.

Още по темата

По думите на говорителката обаче, откакто Сирия е подписала предложения от Арабската лига план, армията и силите за сигурност са убили над 60 души. Според нея най-малко 19 души са убити в неделя, когато бе мюсюлманският празник Айд ал Адха.

Сирийски опозиционни активисти казват, че силите за сигурност продължават с атаките в Хомс, особено в квартал Баба Амр. Според тях само днес в града са убити трима души, сред които 16-годишно момче, а войниците влизат от къща в къща, за да извършват арести.

Равина Шамдасани определи ситуацията в Баба Амр като "особено тежка" и добави, че според информацията, с която разполага, районът е под обсада от седем дни, а жителите му са лишени от храна, вода и лекарства.

Днес германският вицеканцлер Гидо Вестервале заяви, че Европейският съюз и Арабската лига ще засилят натиска върху Сирия, ако силите на президента Башар Асад продължат с репресиите.

Той все пак предупреди да не се прибягва до военна намеса и подчерта, че не бива да се подценява силата на икономическите санкции, отбелязва ДПА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
4
 
! Отговори
swordfish преди 12 години
BABAITI...NE YAJTE GOVNA, A IDETE ,AKO VI DARJI I POMOGNETE...AMA NYAMA TAKAVA OPASNOST ZA6TOTO GENNO STE PODLI STRAHLIVCI I DUPEDAVCI!!!
14
4
 
6
 
! Отговори
Anonimen преди 12 години
И изобщо не става дума за петрол , да не би в Авганистан да има такъв или пак ще плещите за дрогата , тя може и да е от значение за някой капитан , но не и за Пентагона
13
2
 
5
 
! Отговори
Селянин преди 12 години
до 12Ако НАТО спазва същите принципи по които нападна Либия,ТРЯБВАШЕ ДА УДАРИ И СИРИЯ ,ама май тука има двоен стандарт.И той се казвал ПЕТРОЛ.
12
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Чудно защо главната организация на "демократичните активисти" се нарича Сирийска свободна армия и има бази вкл. и в Турция. Чудно наистина!
11
2
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
до 11 просто в Сирия е по сложно , Кадафи отдвна беше нарочен
10
4
 
5
 
! Отговори
Селянин преди 12 години
До 7 Ами как се намеси в Либия,по същата логика трябваше да стори същото и в Сирия.Ама май наистина петролните залежи в Сирия не представляват интерес за членките на НАТО.
9
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
пич Сирия да не ти е Либия ,ше берат много по големи ядове *** с нея
8
2
 
10
 
! Отговори
DeDe преди 12 години
Тоя тича по пътечката на Садам и Кадафи .И той има златен пистолет ,подготвил се е .
7
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
дезиформирват ни с демократични натовски лъжи , то и Кадафито бил най големия дявол на земята ама стана така че бомбандираха Либия пак демократично само и само да и вземат петрола . САЩ стига са се правили на световни полицаи да оставят Иран и Сирия на мира . това се нарича дестабилизация в дадена страна в изгода на Сащ .
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Селянин,а ако НАТО се намеси,нищо чудно да почнеш да се чудиш защо се е намесило,и да протестираш.Нали?
5
2
 
7
 
! Отговори
NATO преди 12 години
Чудно ми е защо НАТО не се намеси в Сирия,както в направи това в Либия?===================Ами намеси се ти бе ***!
4
7
 
9
 
! Отговори
Селянин преди 12 години
Чудно ми е защо НАТО не се намеси в Сирия,както в направи това в Либия?Изглежда,че петрола там в Сирия е твърде малко за да привлече вниманието на някои страни от НАТО.
3
6
 
9
 
! Отговори
STARBUCKS-USA преди 12 години
Тоя Башар Асад,зорлен си търси приятелите Бен Ладен и Кадафи !
2
7
 
11
 
! Отговори
чичо сам паразита преди 12 години
аре стига с тия глупости , промита хамериканонатовска лъжа
1
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Обикновен фашизъм.