Окампо: Либия ще съди сина на Кадафи справедливо

В страната си Сейф ал Ислам може да получи смъртна присъда
Обновена: 24 ное 2011 18:10 | 24 ное 2011 18:10, Елка Василева
40
Окампо: Либия ще съди сина на Кадафи справедливо
Снимка: Reuters

Либия ще се постарае да организира справедлив съдебен процес срещу Сейф ал Ислам, сина на Муамар Кадафи, за да покаже, че вече не е предишната диктаторска страна, на която не може да се има доверие, смята прокурорът на Международния наказателен съд Луис Морено-Окампо.

В интервю за Ройтерс той посочва, че няма да настоява заловеният в събота син на Кадафи да бъде предаден на съда в Хага, за да бъде съден за престъпления срещу човечеството, "макар да няма гаранции, че процесът в Либия ще е изцяло справедлив".

Още по темата

Все пак Окампо очаква новата либийска власт да организира убедителен процес, а не само да замаже очите на света.

"Те са твърдо решени да покажат на света, че са сериозна страна със сериозни хора и че могат да свършат добре работата си. Това е въпрос на национална чест. Мисля, че не трябва да изпитваме към тях съмнения."

Преходният национален съвет, който ръководеше въстанието срещу режима на Кадафи и управлява Либия след падането му, неколкократно заяви, че няма да предаде Сейф ал Ислам на съда в Хага и че ще се погрижи той да получи правосъдие в Либия.

Окампо, който през тази седмица беше на посещение в Триполи, каза, че ПНС го е уведомил за решението си. Прокурорът допълни, че процедурата изисква да бъде изпратена официално молба до МНС.

Окампо посочи, че едновременно с разследването на либийските прокурори МНС ще води собствено разследване, като либийците ще предоставят на съда в Хага разкритията си.

Международният наказателен съд обвини Сейф ал Ислам, неговия покоен вече баща и бившия шеф на разузнаването Абдула ас Сенуси за участието им в убийството на протестиращи по време на бунта срещу режима.

Освен разследване по същия казус либийското правосъдие е започнало разследване и по обвинения в корупция срещу Сейф ал Ислам, съобщи Окампо. "Имахме среща с тукашния генерален прокурор. Той ме уведоми, че са повдигнати пет обвинения за корупция срещу сина на Кадафи", посочи Окампо.

Ако бъде признат за виновен за многобройни убийства по време на въстанието срещу режима, Сейф ал Ислам може да получи смъртна присъда по либийските закони. МНС може да го осъди максимум на доживотен затвор, напомня Ройтерс.


(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
0
 
! Отговори
БУДА-ПЕЩА-ТИКВА преди 11 години
Да. За шефа на шести отдел, за хер флик и за открадналите на 1 милион трябва смърт за децата до четвърто коляно и според наличност. Споделям. Колко са умрели поради липса на пари. За тях мислете не за дегенератите невинни клептомани според мишината и нейното второ издание от 8-ми век Талмута.
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
da spavedlivo obiknovenno s kamani ili vaje moje i sezal .
31
0
 
4
 
! Отговори
Библия-второзаконие преди 12 години
гл. 24.16 Бащите да се не умъртвяват поради чадата, нито чадата да се умъртвяват поради бащите; всеки поради собствения си грях да бъде умъртвяван.числа:[14:18] Господ е дълготърпелив и многомилостив (и истинен), Който прощава беззаконията и престъпленията (и греховете), и не оставя без наказание, но Който за беззаконието на бащите наказва децата до трета и четвърта рода.
30
1
 
6
 
! Отговори
erfdsss преди 12 години
Написаното с латински букви в България никой не иска да чете
29
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
do 3: glupak , vzemi pro4eti malko- Seif Al Islam e bil posrednik za osvobojdavaneto na medicite ni!!
28
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Справедливо съдене по американски - убийство, самоубийство, самоотравяне и т.н.
27
28
 
10
 
! Отговори
Хан Крум преди 12 години
Ти дето ми цъкна минуса, комунист ли си или арабела - не че има разлика между вас. Еднакво гнусни сте.
26
27
 
18
 
! Отговори
Хан Крум преди 12 години
Всеки който се е заял с нас българите си го е получил или предстои да си го получи.За тази престъпна котерия няма милост. Толкова години се гавриха с нашите медици, толкова хора от собственият си народ изклаха, че обесването ще им е малко. Жалко, че и унас не наказаха така ***.
25
0
 
0
 
! Отговори
da преди 12 години
da
24
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БЛЯ БЛЯ БЛЯ,ГЛУПОСТИ ПО АМЕРИКАНСКИ,НАЧИНА И ПОДХОДА ИМ ВЕЧЕ Е БАНАЛНО ИЗЧЕРПАН
23
25
 
11
 
! Отговори
до спермояда 17 преди 12 години
Спермояде комунистически, за по-убедително виждам, че си отворил 10 табулатора на браузера си, за да си сложиш сам 10 плюса и да "светне" поста ти в зелено. Но се радвам, че успях да те изкарам извън релси и да покажеш истинската си педераско-комунистическа същност :))) А това: "А по-червени (комунисти) от вас има ли?", говори красноречиво кой си точно от форума, какви са ти демагогиите и какво се опитваш да внушаваш. Жалко е само, че криеш, че си комунист, а същевременно си мислиш, че обиждаш другите, като ги наречеш така. Защо другарю юроде те е срам, да се назовеш комунистин?
22
16
 
9
 
! Отговори
до спермояда 17 преди 12 години
Аз ли къде видях? Ето къде: "Така е при демокрацията - само честност, прозрачност и справедливост!"Ето къде видях комунизма в поста ти. Понеже виждам, че си ***, нека ти разясня. Комунизъм - Демокрация, това са вечните два антипода. Когато плюеш едното, логично е, че си за другото. Няма как да мразиш и двете системи, това значи че си нихилист и тотално сбъркан и като такъв нямаш право на мнение, освен пред психолога..
21
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
доста простичка е аудиторията тук ... то е все едно на *** да обясняваш атомна физика. Не се хабете.
20
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Във всички държави след смяна на правителството чрез преврат, всички бивши ръководители се осъждат справедливо на смърт. Даже и през втората световна война така се получи.
19
8
 
20
 
! Отговори
Сталин преди 12 години
Сейф ал Ислам чу че в България агент Гоце и Тато- Боко Тиквата заедно с новия агент Плевнялиев - са решили да им пратят 20 изтребители Миг21 и Миг29 на по 30 години - тоест камикадзета и се е предал ! Още повече и по море идваше лодката дръзки !20 танка от вторични суровини и 20 000 военни със скъсани кубинкиНато Трябва да забрани на България да пуска на тринировка едвам летящи камикадзетаТурците литнаха в Космоса и си имат сателитен шпионин тоест могат да видят бемката ти от комсмоса !
18
6
 
19
 
! Отговори
Карл Маркс преди 12 години
Сейф ал Ислам чу че в България агент Гоце и Тато- Боко Тиквата заедно с новия агент Плевнялиев - са решили да им пратят 20 изтребители Миг21 и Миг29 на по 30 години - тоест камикадзета и се е предал ! Още повече и по море идваше лодката дръзки !20 танка от вторични суровини и 20 000 военни със скъсани кубинки Нато Трябва да забрани на България да пуска на тринировка едвам летящи камикадзета Турците литнаха в Космоса и си имат сателитен шпионин тоест могат да видят бемката ти от комсмоса !
17
26
 
8
 
! Отговори
do 16 преди 12 години
уважавам начетени хора ... па макар и чели зелената книга :)Работата е там, че Зелената книга, както и Мein Кampf както и тезите на Мао, Сталин и Ленин са измислени от хора, тоест - изкуствени отрочета обречени на неуспех.Капитализма ги надживя всичките, защото капитализма и особено свободния пазар (в основата на капитализма) НЕ Е измислен от които и да е, а е плод на еволюционни натрупвания.
16
9
 
31
 
! Отговори
до лaйнoтo 15 преди 12 години
Още ли на този банален рефрен ви учат на сбирките под крилото на партията-майка: "Кой не скача е червен!" ??? А? ***... Не съм такъв за какъвто ме заклеймяваш, ама карай. Опита ти за отклоняване на темата и без това не мина. Тази "демокрация", по която толкова въздишаш и получаваш среднощни ***, затри и затрива хиляди хора.... Тръгнал чекиджийчето форумна да ми се обяснява като ощипана ученичка... А по-червени (комунисти) от вас има ли?
15
16
 
8
 
! Отговори
Зелената книга преди 12 години
Партията е съвременната форма на диктатура. Партията по никакъв начин не представлява демократичен инструмент, тъй като е съставена от група хора, обединени от общи интереси, общи възгледи, обща култура, идеология или територия. Тези хора създават партия, за да реализират своите интереси, да наложат своите възгледи и да разпространят господството на своята идеология върху цялото общество. Тяхната цел е да се доберат до властта под формата на осъществяване на техните политически програми
14
24
 
22
 
! Отговори
до изпедерастения 13 преди 12 години
Аз ли къде видях? Ето къде: "Така е при демокрацията - само честност, прозрачност и справедливост!" Ето къде видях комунизма в поста ти. Понеже виждам, че си ***, нека ти разясня. Комунизъм - Демокрация, това са вечните два антипода. Когато плюеш едното, логично е, че си за другото. Няма как да мразиш и двете системи, това значи че си нихилист и тотално сбъркан и като такъв нямаш право на мнение, освен пред психолога..