Окампо: Либия ще съди сина на Кадафи справедливо

В страната си Сейф ал Ислам може да получи смъртна присъда
Обновена: 24 ное 2011 18:10 | 24 ное 2011 18:10, Елка Василева
40
Окампо: Либия ще съди сина на Кадафи справедливо
Снимка: Reuters

Либия ще се постарае да организира справедлив съдебен процес срещу Сейф ал Ислам, сина на Муамар Кадафи, за да покаже, че вече не е предишната диктаторска страна, на която не може да се има доверие, смята прокурорът на Международния наказателен съд Луис Морено-Окампо.

В интервю за Ройтерс той посочва, че няма да настоява заловеният в събота син на Кадафи да бъде предаден на съда в Хага, за да бъде съден за престъпления срещу човечеството, "макар да няма гаранции, че процесът в Либия ще е изцяло справедлив".

Още по темата

Все пак Окампо очаква новата либийска власт да организира убедителен процес, а не само да замаже очите на света.

"Те са твърдо решени да покажат на света, че са сериозна страна със сериозни хора и че могат да свършат добре работата си. Това е въпрос на национална чест. Мисля, че не трябва да изпитваме към тях съмнения."

Преходният национален съвет, който ръководеше въстанието срещу режима на Кадафи и управлява Либия след падането му, неколкократно заяви, че няма да предаде Сейф ал Ислам на съда в Хага и че ще се погрижи той да получи правосъдие в Либия.

Окампо, който през тази седмица беше на посещение в Триполи, каза, че ПНС го е уведомил за решението си. Прокурорът допълни, че процедурата изисква да бъде изпратена официално молба до МНС.

Окампо посочи, че едновременно с разследването на либийските прокурори МНС ще води собствено разследване, като либийците ще предоставят на съда в Хага разкритията си.

Международният наказателен съд обвини Сейф ал Ислам, неговия покоен вече баща и бившия шеф на разузнаването Абдула ас Сенуси за участието им в убийството на протестиращи по време на бунта срещу режима.

Освен разследване по същия казус либийското правосъдие е започнало разследване и по обвинения в корупция срещу Сейф ал Ислам, съобщи Окампо. "Имахме среща с тукашния генерален прокурор. Той ме уведоми, че са повдигнати пет обвинения за корупция срещу сина на Кадафи", посочи Окампо.

Ако бъде признат за виновен за многобройни убийства по време на въстанието срещу режима, Сейф ал Ислам може да получи смъртна присъда по либийските закони. МНС може да го осъди максимум на доживотен затвор, напомня Ройтерс.


(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
23
 
8
 
! Отговори
do 13 преди 12 години
В новата история строевете, които света познава са демокрация, социализъм и фашизъм. След като толкова мразиш демокрацията значи си или комунист или фашист, просто е.
12
5
 
23
 
! Отговори
към кьоравия 12 преди 12 години
Къде видя "комунизъм" в поста ми .... или в статията?
11
19
 
9
 
! Отговори
до 8 преди 12 години
При демокрацията е така, разбрахме. А сега кажи как е при зрелия комунизъм, може да дадеш пример със Сталин да речем...
10
16
 
7
 
! Отговори
До 8 преди 12 години
Садам го съдиха по неговите закони. Младич психопата още не са го съдили, седи си в килията и гледа филми.
9
16
 
3
 
! Отговори
123 преди 12 години
хитрата сврака с двата крака ....
8
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Колко интересна е народопсихологията на поробените народи ... Докато са под ботуша на някои диктатор - всички го възхваляват до небесата, аплодират го и диктатора си повярва че е богоизбран ... наместник божии едва ли не. Както беше казал Кадафи в Зелената си книга "в Либия не може да има революция, защото аз съм революцията".Е, видяхме, че го разстреляха като куче, а Либия още си я има и без него. Видяхме чаушеско до стената напикан, видяхме и доста други подобни ... защото търпението на роба е най-дълго, но когато то свърши омразата на същия този роб е най-жестока. Това ми се струва добър урок за доста управници, които се смятат за богоизбрани.
7
7
 
27
 
! Отговори
демокраси пигс преди 12 години
Много се съмнявам някой да го остави да говори! Ще бъде самоубит някоя нощ я от пазачи, я от "услужливи" съкилийници! Така е при демокрацията - само честност, прозрачност и справедливост! Ционистката мафия, разпростряла вече пипалата си застрашително над Европа и САЩ, няма интерес да работи срещу собствената си пропагандна машина! Това момче заминава директно по пътя на Саддам, Милошевич и Младич. Колкото тях ги съдиха обяктивно, толкова ще е и този. Мижам да те лажем..Дано се окажа лош пророк!
6
5
 
2
 
! Отговори
.......... преди 12 години
Дано да е поне толкова справедлив,колкото и този срещу медиците ни!
5
19
 
9
 
! Отговори
присмехулник преди 12 години
Кво стана бе, приятелю Сейф ал Ислам? Нали уж Запада и света щяха да паднат на колене, пред справедливото ви възмездие? Нали щяхте да векувате като диктатори, щото уж народа ви подкрепял? Нали бяхте безсмъртни? Ама сметката донесена от кръчмаря накрая обаче друго показва: колко внуци и синове, башка и самият Кадафи бяха избити, а? Да ти кажа правичката, другарю Сейф ал Ислам, заканите ви бяха детински и смехотворни досущ като на нашите *** комунисти, дето все се канят за възмездие, пък все бой ядат накрая :)))
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нали, и ще го обесят съвсем хуманно, приказки от 1001 нощ, всичко е решено вече.
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дали наистина този е Сейф ал ислам?
2
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Както и да го съдят, накрая ще го обесят...
1
1
 
17
 
! Отговори
.. преди 12 години
Пиа го бегал...