Белгия укори българите, че подбиват трудовия й пазар

Белгийски държавен секретар трябвало да реши проблема
Обновена: 18 яну 2012 15:10 | 18 яну 2012 10:37, Елка Василева
61
Белгия укори българите, че подбиват трудовия й пазар
Снимка: Reuters

Белгийският държавен секретар Джон Кромбе, който отговаря за борбата с данъчните измами и злоупотребите със социални средства, упрекна българите и румънците, работещи в кралството, в нелоялна конкуренция, съобщиха вестниците "Стандард" и "Хет ньойсблад".

Изявлението на Кромбе е безпрецедентно и в него е посочено, че българите и румънците подбиват трудовия пазар с това, че са съгласни да работят срещу по-ниско от обичайното заплащане.

Първата стъпка на новоизбрания държавен секретар през декември миналата година е да се справи с проблема с работниците от тези две страни, посочват изданията, цитирани от БТА.

Още по темата

Целта на Кромбе е до края на тази година да осигури на бюджета 721 милиона евро, от които 100 милиона да бъдат спестени от досегашните разходи за социални услуги, а останалите – чрез предотвратяването на финансови измами.

В публикациите се допълва, че българите и румънците са граждани на ЕС от 2007 година, но ограниченията за наемането им на местния трудов пазар остават в сила до края на 2013 година.

Това означава, че за да бъдат наети, те трябва да преминат сложна административна процедура, в края на която евентуално да получат работна виза.

Според цитираната статистика през 2007 г. българите в Белгия са били 892, а днес са 5343. Броят на румънците за същия период е нараснал от 5193 на 23 204. Вестниците пишат, че най-често гражданите на тези две държави приемат работа в строителството, индустрията, събирането на селскостопанската реколта и в здравеопазването, при това с неизяснен статут.

Изданията отбелязват, че Кромбе планира да затегне контрола при наемането на чуждестранни работници, включително и за действията на работодателите.

Според неотдавнашни публикации в белгийската преса българите и румънците са сред основните измамници със социалните фондове в Белгия, тъй като са установили практиката да се регистрират като самонаети. Така те избягват тежкия административен ред за издаване на работна виза, но след това обявяват фалит и остават в тежест на социалната система, определяна като една от най-щедрите в Европа досега.

Белгия е сред деветте държави в ЕС, които решиха преди месец да запазят максималния допустим срок на ограниченията за наемане на работа на българи и румънци, който изтича на 1 януари 2014 година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още по темата: Белгияработници
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
1
 
! Отговори
в преди 12 години
И Белгия и Българите са виновно мазни,долни,гнусни 5 години съм по чужбина нямате си на представа колко пъти се опитват да ме прецакат аз се трудя като луд,трупам точки борил съм се за заплатата и заплатата ми е с 10% по-ниска от местните идва някакъв некадърен *** и казва че ще бачка за по-малко пари били луди толкова да ми дават,след като го вземат почва да мрънка малко му били.А и румънците са едни да пази господ.Като срещна Българин не говоря български.
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
АЛООО белгийчето що ревеш бе шебек нали бехме братя по оръжие уж а вие да земате по 3-4 000 евро ние да ядеме опалака под диктата на тиквун е няма да стане
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
DO 38 60% SA SIGANI A 40% BILGARI KRADSI NA VAS VSE SIGANITE SA VI VINOVNI NA KALPAV .H.... KOZINATA ........
48
0
 
2
 
! Отговори
до 57 преди 12 години
Ако знаеш жените им кви са дропли всичките...мале мале.
47
0
 
3
 
! Отговори
@49 преди 12 години
с такива капиталисти като тебе - такава ни и икономиката, демек смешна
46
0
 
2
 
! Отговори
юнака преди 12 години
то там има само *** от търговишко и разградско.
45
0
 
1
 
! Отговори
ТИ преди 12 години
Кромбе дрънка глупости. Намалянето на заплатите ще настигне и белгийците - това е световен процес на изравнявне с китайците. Ако не се намалят заплатите, Белгия ще фалира. В условие на глобална икономика няма начин да не се стигне до изравняване на заплатите. По-високи по-принцип могат да бъдат само в страни, богати на ресурси. Това обаче зависи и от локалното управление и състояние.
44
0
 
3
 
! Отговори
djon преди 12 години
Никой няма да ти свърши същата работа за по-малко пари - то затова от толкова терикатлък всичко по-кадърно заминава на вън а после се чудиме защо ни е такова обслужване и всичко останало.
43
0
 
4
 
! Отговори
с. преди 12 години
Лично мен ме боли еди какво си поради простата причина,че професията ми е такава,че няма как да дойде някой *** и да ме принуди или да бачкам за по-малко пари или да ме измести!Говоря по принцип!А и някак си миекащите индивиди просто не ме кефят!И да добавя,че в страните с наистина развита пазарна икономика хората работят при доста по-добри условия и с много по-добри социални придобивки!Нямат нищо общо с вихрещият се в България див манчестърски капитализъм!
42
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Леле това ли им е проблемът 23 000, че само в турският квартал в Брюксел има два пъти повече народ!!!!
41
2
 
5
 
! Отговори
Капиталист преди 12 години
Белгийци, столичани и всякакви други, трябва да се научат най после, че пазарната икономика не търпи такива оплаквачи "ама те ми подбиват цените". Тва е все едно от Била да се оплакват че Лидл продават по евтино от тях. Ако има хора, които са готови да вършат същата работа за по малко пари, трябва или да си по квалифициран от тях, или да приемеш същите условия. Такива "ама аз трябва да получавам повече щото съм белгиец или щото съм от София" никой работодател не го интересуват. Конкуренция.
40
0
 
8
 
! Отговори
до 45 преди 12 години
абе понякога си наемат пълни *** за временно, просто да заемат бройката
39
4
 
8
 
! Отговори
с.до 45 преди 12 години
Нима!?Ти като си толкова качествен я се пробвай да договориш по-голяма заплата!При положение,че на вратата като диви прасета рият около десет човека готови да бачкат за по-малко от теб!И нямат никакво уважение към себе си и са готови на всякакви унижения и експлоатации!На Коледа сестра ми покани една колежка от жал и се потресох!5 момичета живеят на таван като скотове!Спи на походно легло!Питах я защо търпи това и тя каза,че най-важното е да е в София!Такъв *** е готов на всичко!
38
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Интересно. Ако белгийците дойдат да ни подбиват пазара на труда, тук ще си мятаме капите.
37
2
 
4
 
! Отговори
do 42 преди 12 години
Ne moje6 da generalizira6. Nikoi prepdpriema4 nqma da naeme nqkoi nekadurnik prosto za6to e susglasen da raboti na po-niska zaplata. Tova e opravdanie na stolichani , koito ne mogat da se realizirat za6toto sa tolkova "ka4estveni".
36
2
 
3
 
! Отговори
с.до 42 преди 12 години
Ясно и точно казано!Браво!Това е абсолютната истина!
35
1
 
9
 
! Отговори
с.до 40 преди 12 години
Явно си поредния провинциален комплексар и изобщо не си вникнал в написаното от мен!Къде точно претендирам за богопомазаност или нещо подобно!?Казах ясно и конкретно,че нямам нищо против да бъда конкуриран от някого с знания и способности и ако бъда изместен браво!Значи е по-добър!Но съм против конкурирането чрез дъмпинг на трудовото заплащане,което е масова практика на провинциалистите!И после защо сме с най-ниската средна работна заплата в цяла Европа!Аре....
34
3
 
13
 
! Отговори
до 40 преди 12 години
В София работодателите предпочитат провинциалисти, защото: - съгласни са да работят на ниско заплащане, работа в провинцията няма, - нямат близки и среда, остават до късно, работят без да мрънкат събота и неделя, - покорни са и лесни за "управление", никога не претендират за трудово законодателство и права. Реално подбиват пазара на труда, рядко са инциативни и предприемчиви, но са безогледни кариеристи...
33
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Че арабите и китайците не откриха ли така фирми тук срещу смешни парични заплащания? Открил арабина търговска фирма, води жената и трите деца, търговията не върви, влиза в сивата икономика, полза за държавата никаква, но пък след време може да продължи към центъра на Европа..
32
4
 
4
 
! Отговори
do 37 преди 12 години
Taka kato ti 4eta komentara i izkaza mi e qsno ti shto za "stolichanin" si. A i da si , za bogopomazan li se misli6? Tezi "navleci ot provansa" kakto gi naricha6 ne otstupvat po ni6to na takiva samozvanci kato teb. No ti nai-veroqtno nqma da me razbere6 prosto za6toto intelektyt ti e na takova nivo. A 6to se otnasq do belgiicite, te sus sigurnost nqma da vzemat "rumunski curvul" kakto ti gi nari4a6 ili takuv kato teb za6toto sa nacionalisti a i si ima durjavni regulacii.