Движението "Живот без пари" е на крачка пред "Окупирай Уолстрийт"

Германските му последователи вадят изхвърлена на боклука храна
Обновена: 25 фев 2012 09:15 | 25 фев 2012 09:15, Елка Василева
104
Движението "Живот без пари" е на крачка пред "Окупирай Уолстрийт"
Американец ще търси предмети, които могат да се рециклират и използват отново. Снимка: архив, Reuters

Рафаел Фелмер няма защо да се притеснява за съдбата на еврото или за световната финансова криза, тъй като живее, без да използва пари, информира ДПА.

"Трябва да се отървем от парите напълно," заяви 28-годишният германец от Клайнмахнов близо до Берлин, който е част от международното движение "Живот без пари".

Много от германските последователи на движението вадят изхвърлена храна от боклукчийските кофи, като предпочитат контейнерите на магазините за органични плодове и зеленчуци.

В интернет са създадени форуми за такива хора, в които се обсъждат необходимата екипировка както и опасностите за здравето от контейнерите за боклук. Дори се разменят рецепти. Зеленчуци, кисело мляко, тофу - Фелмер е успял да събере доста при последния си "лов" за храна.

От законова гледна точка тършуването из боклука на непознати се смята за кражба, но Фелмер го нарича "спасяване". Той обяснява, че взима само храна, за която се твърди, че е развалена и иначе ще бъде унищожена.

Фелмер събира достатъчно не само да изхранва себе си, но също приятелката си и тяхната петмесечна дъщеря. "Погледнете това например," казва Фелмер, като показва пакет нормално изглеждащо кафе Хайлендс. "Срокът му на годност е изтекъл само преди няколко дни. Това е като плесница по лицето на хората, които работят усилено дни, за да го произведат."

Може да се твърди, че активистите от "Живот без пари" са една крачка пред движението "Окупирай Уолстрийт", което започна през септември в знак на протест срещу нарастващото икономическо неравенство в САЩ и бързо обхвана и други страни.

Представителите на "Живот без пари" не само правят лагери пред банки, за да протестират срещу доминиращата икономическа система, но те я бойкотират, като се отказват от нейното гориво – парите.

Фелмер не би трябвало да е принуден да живее от боклука. Той е завършил европеистика в Хага. Произхожда от семейство от средната класа - баща му е архитект, а майка му психотерапевт, лекуващ с помощта на изкуството. Вместо обаче да работи за заплата, той решил да работи за идеалите си.

Сега Фелмер е един от лидерите на "Живот без пари" в Германия и пътува из страната да изнася лекции. През повечето време се придвижва на стоп. "Най-често има само по един човек в повечето коли в Германия", добави той.

Критиците гледат на хората като Фелмер като на паразити, но той е на мнение, че помага да бъде спасен светът. "Става дума за ресурсите на Земята," посочи той, като има предвид водата, енергията и чистия въздух. "Докато рибните запаси в океана намаляват, а почвата е изтощена, икономиката продължава да расте," оплаква се той.
"Трябва наистина да се развием в свиващо се общество. Ние сме 7 милиарда, а имаме само тази Земя," добави той.

Неотдавна Фелмер пътува до Фрайбург, в Брайсгау, Югозападна Германия, за да говори в училище "Рудолф Щайнер". Учителят Ханс Хуберт Швицлер посочи, че според учителите презентацията на Фелмер е "педагогическа щастлива случайност". "Рафаел е разбрал как да разясни на учениците, че те могат да въплътят идеалите си, дори ако не са съгласни с неговия начин на живот," отбеляза Швицлер.

Идеалистът Фелмер обаче не може да живее изцяло без германската социална система. Заради загриженост към дъщеря им Алма Лусия семейството е обхванато от установената от закона здравна застраховка. Разходите се плащат чрез федералните детски социални помощи, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
4
 
4
 
! Отговори
до Марк преди 12 години
Първо ще те помоля да спазваш добрият тон.После, от коментарите ти съм разбрал, че си мислещ човек.Не им падай до нивото на тези.Те не мислят.Тази глава я носят само защото биологично им е дадено да я имат като част от тялото.
49
3
 
1
 
! Отговори
do 72 преди 12 години
Защото Русия им заповяда?
48
0
 
5
 
! Отговори
Юлсън преди 12 години
Занимавате се с глупости - питайте всеки един дюлгерин и ще ви каже, че събирането на храна от контейнерите е съвсем нормално./ за нас де/ От веригите изхвърлят много преди крайният срок напълно годна храна със здрава опаковка и т.н. само да не те мързи да обикаляш...
47
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ние от *** не можем да се доберем до кофите!
46
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вярно е че се изхвърля много храна,и е по-добре да се намали цената й отколкото да се изхвърли при положение че много хора гладуват.Германеца не знае нашата поговорка ,че който не работи няма да яде.Ако никой не изхвърля,камъни ли ще ядат тия умници!?
45
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Марк такива Пурковци като теб са ми прозрачни като пластмасова чаша. Вие сте като заразна болест.
44
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе Марк ли си какъв си, я обясни бе *** как България е фалирала от комунизма след като 1989г. е дължала 10.7 милиарда долара,Тогава населението беше около 8 милиона. Това прави около 1300 долара да човек. А ние обявихме България за фалирала?!?! И до сега можете да намерите сериозни издания за банкрута на комунистическата икономика (1). включително (или най-вече) от пропагандни институции (2) . Очевидно спекулациите около външния дълг на България са имали и имат изцяло пропагандна цел. Към края на януари 2009та външния дълг на България според БНБ е 36.4 милиарда евро (5400 евро на калпак!) (3), но капиталистическата ни икономика не се счита за фалирала! Американската също!
43
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е това е реалността при тов В гЕРМАНИЯ. Хубава манипулация, да ви представят мизерията там като нещо супер нормално. Мислите си че на запад са супер богати, а незнаете че около 30% от Германците работят за по 700 евро на месец...
42
2
 
7
 
! Отговори
VDCH до Марк преди 12 години
Убиха ги т. нар. "служби за сигурност". Тук искам да съм ясен - не съм с леви убеждения. Просто всички безобразия, които стават и у нас и в чужбина се вършат от хора, които искат да дискредитират всичко дясно, християнско и т.н. Идва време, в което да си бял, християнин, хетеросексуален ще е страшно. Ходил ли си в Атина да видиш какъв кошмар е животът на местното население?
41
2
 
5
 
! Отговори
dada преди 12 години
при нас това е лайфстайл от години
40
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нищо ново, в българия това е за много хора единственния начин за оцеляване
39
1
 
6
 
! Отговори
VDCH до Марк преди 12 години
Щом разправяш, че Брайвик е избил децата си ми ясен. Както и, че Бен Ладен е направил 9/11 Лошото е,че има ***, които ти вярват. Такива като теб пишат в "Капитал", че скъпите лекарства и вредата от шистовия газ били евтин популизъм. Знам ги кои сте драскачите за т. нар. свободен пазар, евроатлантически ценности и др.
38
1
 
13
 
! Отговори
Мукавей преди 12 години
Парите не са виновни.По -добре е "живот без алчност".Философията "колкото повече,толкова повече" е сбъркана..
37
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това са глупости! Едни хора работят, печелят пари, купуват си храна, коли и разни вещи и живеят достойно. А разни там *** им ядат *** и се мислят за по-умни от тях!!! Ами то животът не е само ядене - как ще отидеш на почивка, как ще направиш снимка на детето си, за да му се радваш след време, като нямаш пари за фотоапарат, как се поддържа здаржето без пари? Със средновековни философии и автаркияни режими на живот не става!!!
36
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
При социализма всяко предприятие имаше столова която се снабдяваше на доставни цени от ТКЗС. Един обяд от супа, основно ястие и десерт, струваше 30-40 ст. Хляб по 1 ст. филията. Да не говорим за вкуса, досега се опитвам да забравя когато ям но не мога! Пиле с ориз, шницел по виенски, боб с наденица, крем карамел! Останалата храна се доставяше на свинекомбинатите. При това всеки ден храната бе различна имаше рибен ден, пилешки ден, лятотот пресни плодове и зеленчуци. Сега се чудя откъде да купя хляб! По прославените вериги се продава толкова боклушив и безвкусен, че не мога да го гледам. Добре, че намерих хубав хляб в една малка хлебарница.
35
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
трябва да има праг на богатството, напр. 200 000 млн и стоп, всичко останало връщаш обратно на пазара, за да циркулира
34
2
 
7
 
! Отговори
до Марк преди 12 години
Никой ли не иска да разбере, че светът се променя. Да твърдим, че това което е било полезно през 1970- 80 година е полезно и през 2012 година е нелепо. Капитализма може да работи само ако 20 процента от хората експлоатират останалите 80 процента или Европа и Северна Америка останалият свят. Очевидно, че ситуацията вече е различна. Вече целият свят иска част от пая. Така системата е обречена да рухне. Преди 30 години петрол-20 долара, сега петрол-110 долара. Сравнете всичко и ще видите промяната!
33
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Минимум 400 000 тона храни се изхвърлят или унищожават в България всяка година. Това прави по 1095 тона на ден! Данните са на Фондацията за общностно развитие (FORA), неправителствена организация, наследник на програмите на Американския Червен кръст у нас и се потвърждават от Министерството на земеделието.В същото време над 1,5 млн. българи едва свързват двата края по последни данни на Националния статистически институт
32
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами като имат мерак да стават клошари - нека стават. Ама в момента в който всички станат клошари и никой не ХВЪРЛЯ ще изпукат от глад като мухи...
31
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Проблема не е в парите, а в това, че хартийките които представляват, нямат покритие! Отределени хора имат право да издават такива хартийки!Когато в ръцете си държим пари, с истинска стойност, нещата ще бъдат различни, това не е толкова трудно, но е невъзможно, порадо това, че тези които дърпат конците, ще загубят част от власта си!