Движението "Живот без пари" е на крачка пред "Окупирай Уолстрийт"

Германските му последователи вадят изхвърлена на боклука храна
Обновена: 25 фев 2012 09:15 | 25 фев 2012 09:15, Елка Василева
104
Движението "Живот без пари" е на крачка пред "Окупирай Уолстрийт"
Американец ще търси предмети, които могат да се рециклират и използват отново. Снимка: архив, Reuters

Рафаел Фелмер няма защо да се притеснява за съдбата на еврото или за световната финансова криза, тъй като живее, без да използва пари, информира ДПА.

"Трябва да се отървем от парите напълно," заяви 28-годишният германец от Клайнмахнов близо до Берлин, който е част от международното движение "Живот без пари".

Много от германските последователи на движението вадят изхвърлена храна от боклукчийските кофи, като предпочитат контейнерите на магазините за органични плодове и зеленчуци.

В интернет са създадени форуми за такива хора, в които се обсъждат необходимата екипировка както и опасностите за здравето от контейнерите за боклук. Дори се разменят рецепти. Зеленчуци, кисело мляко, тофу - Фелмер е успял да събере доста при последния си "лов" за храна.

От законова гледна точка тършуването из боклука на непознати се смята за кражба, но Фелмер го нарича "спасяване". Той обяснява, че взима само храна, за която се твърди, че е развалена и иначе ще бъде унищожена.

Фелмер събира достатъчно не само да изхранва себе си, но също приятелката си и тяхната петмесечна дъщеря. "Погледнете това например," казва Фелмер, като показва пакет нормално изглеждащо кафе Хайлендс. "Срокът му на годност е изтекъл само преди няколко дни. Това е като плесница по лицето на хората, които работят усилено дни, за да го произведат."

Може да се твърди, че активистите от "Живот без пари" са една крачка пред движението "Окупирай Уолстрийт", което започна през септември в знак на протест срещу нарастващото икономическо неравенство в САЩ и бързо обхвана и други страни.

Представителите на "Живот без пари" не само правят лагери пред банки, за да протестират срещу доминиращата икономическа система, но те я бойкотират, като се отказват от нейното гориво – парите.

Фелмер не би трябвало да е принуден да живее от боклука. Той е завършил европеистика в Хага. Произхожда от семейство от средната класа - баща му е архитект, а майка му психотерапевт, лекуващ с помощта на изкуството. Вместо обаче да работи за заплата, той решил да работи за идеалите си.

Сега Фелмер е един от лидерите на "Живот без пари" в Германия и пътува из страната да изнася лекции. През повечето време се придвижва на стоп. "Най-често има само по един човек в повечето коли в Германия", добави той.

Критиците гледат на хората като Фелмер като на паразити, но той е на мнение, че помага да бъде спасен светът. "Става дума за ресурсите на Земята," посочи той, като има предвид водата, енергията и чистия въздух. "Докато рибните запаси в океана намаляват, а почвата е изтощена, икономиката продължава да расте," оплаква се той.
"Трябва наистина да се развием в свиващо се общество. Ние сме 7 милиарда, а имаме само тази Земя," добави той.

Неотдавна Фелмер пътува до Фрайбург, в Брайсгау, Югозападна Германия, за да говори в училище "Рудолф Щайнер". Учителят Ханс Хуберт Швицлер посочи, че според учителите презентацията на Фелмер е "педагогическа щастлива случайност". "Рафаел е разбрал как да разясни на учениците, че те могат да въплътят идеалите си, дори ако не са съгласни с неговия начин на живот," отбеляза Швицлер.

Идеалистът Фелмер обаче не може да живее изцяло без германската социална система. Заради загриженост към дъщеря им Алма Лусия семейството е обхванато от установената от закона здравна застраховка. Разходите се плащат чрез федералните детски социални помощи, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
5
 
7
 
! Отговори
CrossFire преди 12 години
Причината за съществуването на парите е да не се стига до ситуациата "кон за кокошка". Че системата не е перфектна и има възможност за манипулации е повече от ясно, но към днешна дата не е открит по-ефективен начин за разпределяне на ограничени ресурси. Ако някой вземе да изобрети един репликатор от Star Trek ще бъде добре но дотогава ще е така. Освен това самия факт, че някой предпочита да храни жена си и дъщеря си от кофите вместо да се хванена работа е показателен за психическото му състояние
9
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Що не копат каратофи?А едно прасенце?
8
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Напълно съм съгласен,стремежът към пари и материални блага изяжда живия живот.Лошото е,че няма ясна алтернатива
7
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ето ви и ирландски вариант. Съвсем ново движение масово да се заселват стотици сгради, изоставени след настъпване на кризата през 2008 г. Това е не само протест на бездомните, но и срещу спекулантите, довели до днешното състояние на Ирландия.Там от доста време затягат коланите. И точно сега група активисти започна да окупира празните жилищни сгради, същите, които никнеха като гъби по време на просперитета.Те бяха изоставени от инвеститори и банки, които държавата спаси с парите на данъкоплатците
6
2
 
10
 
! Отговори
Цветан Караилиев преди 12 години
До 4Сума ти време работих из селски райони по тази система-хората там са страшно затруднени с парите и ел.техн.ми услуги заплащаха с продукция,т.е.къде картофи,къде яйца и т.н.Весел време беше,но поостарях и чергарския живот ми дотежа.Нищо ново под слънцето!
5
2
 
14
 
! Отговори
Берлинер преди 12 години
В Германия това е традиция от десетки години, не е нещо ново, както се опитват го представят. Обикновено ровят из контейнерите на големите супермаркети, където изхвърлят стоки с току-що изтекъл срок на годност или с лош външен вид - зацапани етикети, консерви с вдлъбнати от удар кутии и т.н.При тях стана въпрос на избор на начин на живот, не за бедност. Обикновено са хора нереалистична представа за света.
4
8
 
8
 
! Отговори
до 2 преди 12 години
Значи си на заплата, и няма какво да ревеш след като само една седмица го практикуваш.Не си правиш правилният разчет на парите и да това не ти стигат.А щом си на заплата значи имаш и аванс.Тук вече проблема сие само твой.Но ако си на една пенсия , и трябва да платиш и сметки и лекарства, не те виждам как ще го караш!?!?
3
11
 
22
 
! Отговори
мръсни журналя преди 12 години
Кви са тия *** статии бе ? Хората от Окупирай Уолстрийт искат нормален живот и социална справедливост , а не да ровят по кофите или да "живеят" без пари . Те просто си искат бъдещето обратно, няма такива дето искат да са социални *** и клошари .
2
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Знаете ли ,че е дошло време да се върне човечеството към онзи живот който са практикували нашите предци ,с една дума каквото произведеш това ще ядеш ,или ако изкараш повечко може да направиш размяна с някой който има нещо в повече от което ти имаш нужда ,достатъчно време ни тровиха в химия,ваксини,гмо ,коки коли ,хамбургери и тем подобни ***,резултата го виждаме днес масово инфаркти ,инсулти и рак
1
3
 
33
 
! Отговори
:) преди 12 години
Ахах аз го практикувам това всяка последна седмица на месеца. Добре, че са приятелите.