Пътуване към ада - със 100 км/ч при разрешени 60

Самоличността на загиналите в Швейцария още не е установена
Обновена: 14 мар 2012 15:10 | 14 мар 2012 15:10, Елка Василева
53
Пътуване към ада - със 100 км/ч при разрешени 60
28 души загинаха при автобусната катастрофа в Швейцария. Снимка: архив, Reuters

Пътуване към ада, черна сряда, Белгия е в траур – това гласят заглавията в медиите по повод на катастрофата тази нощ в Швейцария, довела до смъртта на 22 деца и шестима възрастни, както и до раняването на 24 ученици.

Самоличността на 28-те загинали не е напълно изяснена. 24-те ранени деца са транспортирани в 4 болници в страната. Медиите изразяват опасение, че броят на жертвите може да се увеличи, тъй като някои от децата са в кома. Повечето деца са били на около 12-годишна възраст.

Автобусът с 52 пътници се е ударил в стената на тунел на магистралата на изхода от Сиер. В катастрофата не са участвали други превозни средства.

Според разследващите катастрофиралият автобус е бил нов и добре оборудван, а двамата шофьори са били подготвени за работа при специфичните високопланински условия.

Още по темата

Обстоятелствата около катастрофата засега остават неизвестни, като вероятността за прилошаване или заспиване на шофьора почти се изключва, тъй като вчера водачите са били в почивка. Въпреки това, преди да се удари челно в бетонната стена на тунела, перпендикулярно на посоката на движение, автобусът не е намалил скоростта и не е оставил диря от спирачен път.

Автобусът се е движил в тунела с около 100 км/час. На кадри от мястото на катастрофата се виждат знаци за ограничение на скоростта до 60 км/ч, поставени на входа на тунела. По неизяснени причини автобусът се е ударил в банкета от дясната страна по посока на движението и след това челно се е блъснал в бетонната стена на тунела.

Установено е, че всички пътували в автобуса, който е бил нов, са били с поставени предпазни колани. Предната част на автобуса практически липсва след челния удар в бетонната стена на тунела Сиер. Стените на автобуса са оплискани в кръв.

Девет от децата, които са били в автобуса, са били от Холандия, а останалите са от Белгия. Двамата шофьори на автобуса са загинали.

Белгийският премиер Елио ди Рупо заминава за Швейцария. Към мястото на трагедията на борда на два пътнически самолета на белгийските Военновъздушни сили пътуват и родителите на децата, придружени от психолози. Повечето от тях не знаят дали децата им са оцелели, или са сред загиналите.

Някои от родителите  уточниха, че швейцарските власти са съобщили на белгийските си колеги с шест часа закъснение за трагедията. Първата информация е била получена от текстово съобщение по телефона на един от родителите. Повечето от семействата са разбрали за трагедията едва от сутрешните новини, когато вече са очаквали децата си у дома.

Командир на местната полиция коментира, че трагедията е безпрецедентна и че дори опитни спасители са били травматизирани.

Посланикът на Белгия в Швейцария незабавно е отишъл на мястото на трагедията.

"Тази драма ще разтърси цяла Белгия. Никога не съм преживявал подобно нещо. Мащабите на катастрофата са трудни за възприемане", заяви посланикът.

В спасителните операции са участвали 60 пожарникари, 15 лекари, 100 спасители, 12 линейки, 8 хеликоптера. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Исус е казал:"Децата първи ще дойдат при мен!"Какъв АД ви гори в главите, бре, ***?!
41
0
 
9
 
! Отговори
RIP преди 12 години
как към ада? всички са деца.. сега са в рая.RIP
40
0
 
22
 
! Отговори
до 44 преди 12 години
Без колани нямаше да има оцелели. Браво за дисциплината, българските учители никога няма да могат да наложат на 12 годишни деца да са с колани. Ние в колите не си ги слагаме та в рейс ли.
39
1
 
5
 
! Отговори
lpp преди 12 години
До отец Иван. Аз съм християнин и моля Бог да се смили над слощастните диши на тези деца,но в твоите уста отче Иване думата''Бог'' е като гной.Как можа да кажеш тези мръсни думи.Сигурен съм че нито мюсюлманин нито евреин нито будист ще каже нещо подобно.Бъди проклет нещастнико.
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Коланите и столчетата за деца са причината, защото правят човека неподвижен, но тъпите еврокомисари, само глупости измислят, за да има забрани и нарушения. За пари!
37
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Истински ужас.Господ да ги прости!
36
0
 
6
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 12 години
До 37 Да обърнах и точно затова са толкова много жертвите . Просто не са могли да мръднат и на 20 см от мястото фиксирано с колана . Термина е " починали законно " абсолютно жалко . Шофьора най - вероятно е получил инфаркт
35
3
 
1
 
! Отговори
атеист преди 12 години
отец иване ти си стар ***
34
7
 
6
 
! Отговори
интересно преди 12 години
Защо ли се случва след инцидента в белгийската джамия!
33
19
 
8
 
! Отговори
123 преди 12 години
В България на ден умират от глад същия брой деца!
32
1
 
32
 
! Отговори
Nikolai преди 12 години
Някой обърна ли внимание на това , че всички деца са били с предпазни колани .Светла им памет на загиналите дечица.
31
10
 
2
 
! Отговори
Den Haag преди 12 години
Предната част на автобуса практически липсва"" az kato gledam na snimkaite ne e tochno taka.Установено е, че всички пътували в автобуса, който е бил нов, са били с поставени предпазни колани"otkade znaqt , po golqmata chast ot avtobusa e nevredima.Ako sa bili s kolani nqma problem., автобусът не е намалил скоростта и не е оставил диря от спирачен пътznachi prikazval e s nqkoi i ne evnimaval v putq.
30
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
това само в Швейцаристан го има би казал всеки *** или емигрант, ако случая беше в България.България е за истинските българи, а не за оплаквачки нещастни.Омръзна ми да чета писанията на ревлювци и "успели" емигранти отрекли се от произхода си
29
0
 
15
 
! Отговори
1811 преди 12 години
Винаги е трагедия, дори и само една жертва да има!
28
1
 
9
 
! Отговори
Someone преди 12 години
Prez sulza predavam moite suboleznovaniq i se nadqvam horata po sveta i generaciite koito predstoqt shte si vzemat pouka ot vsichki tezi tragedii i prostotiq !!! Kakto se spomena se molq silno da sa na po dobro mqsto !!! AMIN
27
0
 
35
 
! Отговори
Иванчо преди 12 години
Лошото в България е, че ако не спазваш знаците си ***. Но и ако ги спазваш - също.
26
3
 
46
 
! Отговори
А? преди 12 години
Напишете ми еднаЕДНАбългарска автобусна фирма, шофьорите на която да спазват ограниченията на скоростта, че не се сещам??
25
9
 
11
 
! Отговори
до отец Иван преди 12 години
Абе, ти си голям кавал бе. А за нашите деца при река Лим, за какво ни наказва нас тъпия ти бог.
24
1
 
37
 
! Отговори
Буревестников преди 12 години
Бог да прости отишлите си завинаги невинни душици!!! Не знам какво и по какъв начин може да се коментира такава ужасяваща трагедия...:( Поне според мен коментарите са излишни! Можем просто да се молим за душите на загиналите дечица и за поне някакво успокоение на душите на роднините им,макар че трудно ще има такова :( ! За наше огромно съжеление такива трагедии стават ако ли НЕ всеки ден със сигурност на няколко дни из целия ни прокълнат от алчността и жаждата за власт и пари свят!!!.... :( :( !
23
1
 
25
 
! Отговори
ми преди 12 години
истинска трагедия - Господ да е с тях :(