Обама посети демилитаризираната зона между двете Кореи

През април Пхенян планира изстрелване на ракета с голям обсег
Обновена: 25 мар 2012 12:09 | 25 мар 2012 11:58, Елка Василева
47
Обама посети демилитаризираната зона между двете Кореи
Обама посети демилитаризираната зона между Южна и Северна Корея. Снимка: Reuters

Президентът Барак Обама посети днес границата между двете Кореи, за да демонстрира солидарността на САЩ с техния съюзник Южна Корея и да изпрати послание за решимост до новия млад лидер на комунистическа Северна Корея в ядрения й спор със Запада, предаде Ройтерс.

В навечерието на международна среща за ядрената сигурност, чийто домакин е Сеул, Обама пристигна с хеликоптер във военната база Кемп Бонифас, разположена близо до демилитаризираната зона, за да се срещне с американските войници и да получи директна представа за най-тежко укрепената граница в света.

"Вие, момчета, сте на границата на свободата", обърна се президентът към 50-ина военни в Кемп Бонифас. "Контрастът между Южна и Северна Корея не може да е по-ясен, по-остър както от гледна точка на свободата, така и от гледна точка на благоденствието."

Посещението на Обама по стъпките на редица негови предшественици в Белия дом става в момент на нараснало напрежение заради планираното от Пхенян през април изстрелване на ракета с голям обсег, заплашващо да спре американската хранителна помощ за комунистическата страна. Вашингтон разкритикува намерението за изстрелване на ракетата, която според Северна Корея ще изведе в орбита спътник.

Обама планира на започващата утре в Сеул среща за ядрената сигурност в света да убеди лидерите на Китай и Русия да окажат натиск върху Пхенян.

Белият дом обяви, че с визитата си в демилитаризираната зона на разделения Корейски полуостров президентът ще покаже силните връзки между САЩ и Южна Корея и ще изрази благодарност към близо 20-те хиляди американски войници, разположени в Южна Корея.

Телевизионни кадри с Барак Обама, който обикаля минираната демилитаризирана зона и гледа през бинокъл към севернокорейските граничари, вероятно ще вдигнат акциите на главнокомандващия в годината на президентски избори и ще контрират обвиненията на републиканците, че президентът не е достатъчно твърд с враговете на Америка, посочва Ройтерс.

Демилитаризираната зона между двете Кореи с широчина 4 км е прокарана в края на Корейската война 1950-1953 г., завършила с примирие, което все още предстои да бъде превърнато в постоянен мирен договор и което на практика оставя двете Кореи в състояние на война, отбелязва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
2
 
! Отговори
bg преди 12 години
*** Obam se e sreshtnal s *** Erdogan.
31
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 42 - САЩ са доказателство докъде може да пропадне една ламтяща за печалба страна , освен да се избиват по магазините за промоций , да се биеш за техника ...... безумие , да обичащ америка .... идиотщина , да подкрепящ воения режим там е фашизъм , а на нас ни трябва спокойствие , работа и добри доходи
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
вижте няколко документални филма за С Корея и пак ще си говорим...Не излизайте обаче на улицата, за да не ви наръгат, сгазят или полицията да ви пребие! Ало, МВР института - вземайте редовно хапчета. Вярно, че България процъфтява, ама пък чак толкова...
29
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
СЕВЕРНА КОРЕЯ Е ДОКАЗАТЕЛСТВО ДО КЪДЕ МОЖЕ ДА БЪДАТ ДОКАРАНИ ХОРАТА ОТ КОМУНИЗМА....... А РЕЗУЛТАТА Е ВИДИМ..... ХОРАТА СА СЕ ЗОМБИРАЛИ ТОТАЛНО ВЕЛИЧАЯТ САМО ЛИДЕРА СИ - БОКО ТИКВАТА? А, това е в процъфтяваща България...
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Обама, внимавай! Ким Чен те дебне! Да не изядеш шамарите!
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
абе страх ги е *** от КНДР то хе хе
26
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не разбирам защо Северна Корея не направи като Китай!Имат тяхната подкрепа само трябва, защо не го правят лидерите им!Знайте, ако не беше Китай Корея отдавна щеше да е обединена!
25
1
 
13
 
! Отговори
политически заложниц преди 12 години
Северна Корея държи 200 000 политически затворници, а режимът на пожарникаря държи 7 милиона български политически заложници!
24
3
 
8
 
! Отговори
до 34 преди 12 години
ми те турските си сериалчета си ги гледа самите *** ,да не мислиш че нормалния българин ще седне с цялото си семеиство и ще почне да гледа тези ориенталштини ,да ама друг път ! това е цялата гнус и азиаштина събрани при мюмюн и ахмед .
23
3
 
7
 
! Отговори
галактика преди 12 години
до 23 - Преди да седнете на приказка с някого относно двете Кореи, изгледайте и сериала "Ирис" в гугъл. Хайде приятен ден - празник е все пак.
22
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Те хубаво ще изстрелят ракета ама японците май се канят да я думнат.
21
4
 
6
 
! Отговори
до 27 преди 12 години
За 50 години разделение между капитализъм и комунизъм разликата между севера и юга е поразителна в севера 80 % от хората гладуват на юг се изгради една от на развитите държави, в азия и света.
20
3
 
11
 
! Отговори
Даола преди 12 години
Възможо ли е нормален политик в 21 век, да вярва,че точно там е междата между свободата и милитаризма - смешно е. Да потърси на друго място, някъде у дома си, там, където играят големите пари, за които няма никакви закони, а още по-малко морал.Да си припомим ли кой натресе Коейската война на хората от региона - виж Гугъл.
19
1
 
7
 
! Отговори
до 23 преди 12 години
Така е, но в Китай основополагащите стожери на икономиката са държавни. Това че, е разрешено в гаража да си направиш Минимаркет не значи, че всико е базирано на капиталистически принципи. Те са намерили перфектното съчетание, което трябваше да се приложи във всички комунистически страни и сега нямаше да имаме стигане.
18
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Обама гледа и се вайка, че 24 милиона души живеят без да купуват Мак Доналдс, Кока Кола, ГМО, американско оръжие и не взимат заеми от Световната банка. Мръсни комунисти гадни. Дано само е махнал капачките, а не като Джордж Буш да се чуди защо е тъмно в Северна Корея.
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
корейският полуостров е живото доказателство за това до какво може да доведе комунистическия ред. погледнете бвп-тата и индексите на човешкото развитие на двете държави, вижте няколко документални филма за С Корея и пак ще си говорим.#15 впрочем икономиката на Китай в момента се базира именно на капиталистически принципи, като почти целият им пазар е в ръцете на частни предприемачи.
16
1
 
9
 
! Отговори
Мен преди 12 години
хеххе Обама гледа през бинокал враговете на Америка ....Т?я Америка е враг на целия свят.Не ми е ясно защо от една седмица вече няма никакви новини за Сирия. Какво става де днес. бг ,да не би да проумяхте , че никой не ви вярваше на измислиците или сирийските бунровници се о... каха и сега чуфуто - американците ги е срам от провала им? Или може би изчакват сега да прекарат нови главорези през сирийската граница и да започнат нови касапници. Но си мълчите за Сирия.
15
4
 
8
 
! Отговори
bg преди 12 години
Negrite mirishat po-losho.
14
1
 
0
 
! Отговори
bg преди 12 години
do angus-binokula na Obama ne so4i nadolu,a so4i napravo.
13
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Долу комунистическия режим в Северна Корея"Това е предсмъртния вик на умиращ от глад български демократ