Москва ни готви дебела сметка заради отказа от "Белене"

Русия иска минимум ?1 млрд. за провала на проекта
Обновена: 30 мар 2012 10:59 | 30 мар 2012 07:00,
458
Москва ни готви дебела сметка заради отказа от "Белене"
Снимка: архив, Reuters

Русия има намерение да постави пред България въпроса за компенсиране на разходите за провала на проекта за АЕЦ "Белене", пише днес руският вестник "Комерсант" в статия, озаглавена "На България й подготвят сметката за "Белене". Изданието отбелязва, че по неофициални оценки общият обем на руските претенции може да надхвърли 1 милиард евро.

В Москва засега смятат, че предложеният от София алтернативен проект за изграждане на нов енергоблок в "Козлодуй" е по-неизгоден икономически и с повече разходи от "Белене", пише руският вестник.

Събеседник на вестника, близък до преговорите за "Белене", смята, че в решението на българските власти има политически елемент - съдбата на проекта може да е била повлияна от позицията на САЩ.

"Комерсант" пише, че сайтът Уикилийкс е публикувал документи, потвърждаващи натиск от посолството на САЩ и от американската компания "Уестингхаус" върху българското ръководство. 

Официално "Росатом" не коментира въпроса за компенсациите заради провала на проекта, но източник, близък до преговорите, оценява разходите на държавната корпорация на "минимум 1 милиард евро". 

Изграждането на нов блок в АЕЦ "Козлодуй" според източника на "Комерсант" ще отнеме от 7 до 12 години и от гледна точка на икономиката за България ще е по-неизгоден от "Белене". Отделният блок ще излезе по-скъпо, отколкото блок в състава на АЕЦ от два блока. Освен това докато бъдат получени разрешителните документи, инфлацията може да увеличи стойността на блока с 30-40 процента. 

Още по темата

Прехвърлянето на енергоблока в "Козлодуй" изглежда нереално и ще забави строителството най-малко със седем години, съгласен е и ръководителят на независимото издание AtomInfo.ru Александър Уваров, пише "Комерсант".

Уваров също е на мнение, че решението за "Белене" е по-скоро политическо, защото проектът не е скъп, а от техническа гледна точка към него не е имало претенции. Уваров отбелязва, че българската страна неведнъж е променяла позицията си, затова смята, че не е изключено след известно време, например след година, пак да бъде повдигнат въпросът за "Белене".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


458
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
4
 
34
 
! Отговори
Пламен преди 12 години
За 50 години не могат да съборят това което родителите ни построиха за същото време.Толкова са зле сегашните така наречени "държавници".Само устите и гъзовете им са големи.Акъл - колкото на пиле.
12
6
 
33
 
! Отговори
Кой ще плаща ? преди 12 години
За "Белене" са изхарчени 1,3 млрд.лв. през последните 33 г. Сега за няколко месеца ще бъдем осъдени да платим същата сума. Искам Боко да плати присъдената сума, а не ние. Или да се маха. Завинаги. Голобрадия юноша (Добрев) от Димитровградския пазар да се връща до като не станал за смях. Отличниците на Европа изобщо не са интересни за Русия. Чакайте резултата и ще видите.
11
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До там се докарахме,че ако не играем по американската ялова *** ще ни предизвикат първо между етнически и между религиозен конфликт, а после ще дойдат да ни бомбардират !!!
10
34
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В световната история няма държава която да се е обвързала с Русия и да е прокопсала. Незнам защо родните *** си мислеха, че ние ще сме изключение. Всички страни от соц блока бяха много зле, някой забраниха комунизма, други си обесиха комунистите на площада, а ние драпаме ли драпаме точно заради босите колхозници които споменах по горе.
9
8
 
34
 
! Отговори
Гражданин за EРБ преди 12 години
Москва ни готви дебела сметка заради отказа от "Белене"Русия ще иска минимум 1 млрд. евро за провала на проектаЗАРАДИ АМЕРИКАНСКИ ИНТЕРЕСИ, МУТРАТА НИ НАТРИСА 1МЛРД ЕВРО НЕУСТОЙКОБОЙКО БОРИСОВ - ЕДИНСТВЕНИЯ ЧОВЕК В СВЕТА, ГЛОБИЛ СТРАНАТА СИ С 1 МИЛИАРДВЕЧЕ НЕ КОНГРАЧУЛЕЙШЪН А АНАТЕМА!!!ИСТИНАТА Е ЧЕ ТОЗ МИЛИАРД, НЯМА ДА ГО ПЛАТИ МУТРОУДА ОТ БАНКЯ, А ЩЕ ГО ПЛАЩАМ - АЗ, СЕМЕЙСТВОТО МИ, ПРИЯТЕЛИТЕМИ И ВСИЧКИЯТ МАТ'РЯЛ ГЛАСУВАЛ ЗА НЕГО - ВИЖДАЙКИ ГО КАТО МЕСИЯ...КОНГРАЧУЛЕЙШЪН ПРОСТАКЕСИ
8
6
 
54
 
! Отговори
но комент преди 12 години
Ние построихме АЕЦ"Козлодуй" за 4 години/1970-1974/.Нашето поколение.Според някои драскачи сме били прости, необразовани и не знам какви.Вие, вашето суперобразовано сегашно поколение за 20 години клозет не можете да построите.можете само да миете чинии по света.Хайде почвайте да псувате "комунистите".
7
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Viva Putin Viva Rusia !
6
5
 
30
 
! Отговори
но комент преди 12 години
Английска банка трябваше да направи анализ на проекта Белене-защо бойко дума не обелва за доклада на тази банка?Ами защото там черно на бяло пише, че проекта е ефективен икономически.За този доклад бяха платени на банката 2 милиона долара.сега батман го крие и не го дава на никого.
5
9
 
24
 
! Отговори
но комент преди 12 години
Ами така се отнасят с търговските си партньори ***-увъртат и лъжат.Явно България вече е *** държава, щом така се отнася с основен търговски партньор.Скъпичко ще ни излезе при всички случаи-губим доверие.То не че досаге сме го имали-справка чуждите инвестиции.Сега съвсем се затриваме.Доверие вече и на руския пазар няма да имаме никога.
4
9
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Оставка некадърници, пожарникаря подпали държавата !
3
3
 
25
 
! Отговори
Ташунко преди 12 години
Цялата ни българска работа е такава , че при всички положения все си плащаме...Само , че някои хора това не ги бърка защото плаща целият народ ,а от политическите решения си печелят само те. Дали от Америка или от Русия ще им кихат ,то те сиизбират и гладни нема да останат.
2
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Спираме реактори, не ни плащат!Не пускаме реактори, плащаме!
1
9
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нека ЕС и САЩ, платят за политиката си към България!Нали тяхни са условията които изпълнява Пожарникаря...