Москва ни готви дебела сметка заради отказа от "Белене"

Русия иска минимум ?1 млрд. за провала на проекта
Обновена: 30 мар 2012 10:59 | 30 мар 2012 07:00,
458
Москва ни готви дебела сметка заради отказа от "Белене"
Снимка: архив, Reuters

Русия има намерение да постави пред България въпроса за компенсиране на разходите за провала на проекта за АЕЦ "Белене", пише днес руският вестник "Комерсант" в статия, озаглавена "На България й подготвят сметката за "Белене". Изданието отбелязва, че по неофициални оценки общият обем на руските претенции може да надхвърли 1 милиард евро.

В Москва засега смятат, че предложеният от София алтернативен проект за изграждане на нов енергоблок в "Козлодуй" е по-неизгоден икономически и с повече разходи от "Белене", пише руският вестник.

Събеседник на вестника, близък до преговорите за "Белене", смята, че в решението на българските власти има политически елемент - съдбата на проекта може да е била повлияна от позицията на САЩ.

"Комерсант" пише, че сайтът Уикилийкс е публикувал документи, потвърждаващи натиск от посолството на САЩ и от американската компания "Уестингхаус" върху българското ръководство. 

Официално "Росатом" не коментира въпроса за компенсациите заради провала на проекта, но източник, близък до преговорите, оценява разходите на държавната корпорация на "минимум 1 милиард евро". 

Изграждането на нов блок в АЕЦ "Козлодуй" според източника на "Комерсант" ще отнеме от 7 до 12 години и от гледна точка на икономиката за България ще е по-неизгоден от "Белене". Отделният блок ще излезе по-скъпо, отколкото блок в състава на АЕЦ от два блока. Освен това докато бъдат получени разрешителните документи, инфлацията може да увеличи стойността на блока с 30-40 процента. 

Още по темата

Прехвърлянето на енергоблока в "Козлодуй" изглежда нереално и ще забави строителството най-малко със седем години, съгласен е и ръководителят на независимото издание AtomInfo.ru Александър Уваров, пише "Комерсант".

Уваров също е на мнение, че решението за "Белене" е по-скоро политическо, защото проектът не е скъп, а от техническа гледна точка към него не е имало претенции. Уваров отбелязва, че българската страна неведнъж е променяла позицията си, затова смята, че не е изключено след известно време, например след година, пак да бъде повдигнат въпросът за "Белене".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


458
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
18
 
! Отговори
обезверен преди 12 години
Не упреквайте Боко. Толкова му стига полирания мозък. Завалията. И онези неговите папагали от парламента. Народеца ще го духа. Вело и соларна енергия . Било задължително -чушки. Идеята е да му се е** мамата на народеца. 21год експерименти. А бе не разбрахте ли че мърдане няма . Ние сме държава от мишоци. Чакайте сега ток от "братята" на южната граница.Ще плащаме всички които останат тук . Няма да плащат емигрантите ициганите . Те са недосегаеми. Геноцид за българите. Маскари и бетери .
32
1
 
25
 
! Отговори
* преди 12 години
Няма проблем, правим списък на всички политици, замесени с проекта за последните 30 години и от сега нататък заплатите им ще бъдат превеждани по руска сметка, а за да оцелеят ще им плащаме по една минимална заплата месечно. Който си отиде от тоя свят, дълговете ще се поемат по семейна линия. Смятам предложението за справедливо.
31
5
 
15
 
! Отговори
ime преди 12 години
Сега да си плаща Бойко!!!!Ама от негов джоб, не от българските данъкоплатци.
30
1
 
9
 
! Отговори
пътят към затривация преди 12 години
Е.Пелин - И нека като жабите,кога пресъхне блатото прокълнем и умрем.
29
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И ко стана? Министърчето тупа с крачета и чака пред вратата на Бившият ГолЕм брат, кофти че сметката ще я плащат не само избирателите гербери, въртят се като *** на точило 3г. - назлън Донка, накрая шамари , ама за всички.
28
6
 
37
 
! Отговори
Г Е Р Б О Ц И Д преди 12 години
Който се е заял с руснаците - добро не е видял !Историята доказва, че далеч по-големи личности от Бойко от Банкя като Наполеон, Хитлер и султана на Османската империя са се провалили, когато са опитали да враждуват с руснаците.Боко вкарва България в голяма беля.Вместо да сме близки приятели с руснаците - заради общата история, заради общото православие, заради общата кирилица и т.н., ГЕРБ ни противопоставят на великия руски народ, за да се подмажат на Вашингтон.Народът ще страдаме от това !
27
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кой каквото ще да говори но Костов ни измъкна от блатото тогава
26
4
 
25
 
! Отговори
Пламен преди 12 години
до STARBUCKS-USAА ти *** нягай пред американското посолство да лижеш *** на оня *** Уорлик
25
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Колкото до правителството 1997-2001, ще цитирам следното; когато Иван Костов стана министър-председател на Република България завари:1. Месечна инфлация 300%.2. Обезценена национална валута 3000 лева = 1 долар3. Валутен резерв на страната около 200 милиона долара, като при ниво 1,2 милиарда долара, Луканов обяви спиране на плащанията по външния дълг защото резерва е паднал под нивото на възможния минимум.4. Растяща безработица, достигаща да 16 % официално и над 25% реално заради неработещите, но нефалирани предприятия.5. Средна работна заплата 35 000 лв.=12 долара.6. Средна пенсия 18000 лв = 6 долара.7. Тотална изолация чрез Шенгенския списък заради високата корупция и престъпност в България по това време.8. Прекъснати връзки със светоните финансови институции МВФ и СБ.9. Дългове към външни кредитори над 13 милиарда долара.10. Пълен блокаж на държавата и разгул на бригадирското движение на мутрите. Власт на СИК, ВИС, ***, 777 и др. такива. Който не плащаше рекет, нямаше право на бизнес. От рекета бяха освободени само назначените от БКП/БСП бизнесмени.2.Какво остави след себе си Иван Костов? Ето какво:1. Месечна инфлация 0,2 % годишна 3%.2. Национална валута 2 лева = 1 долар.3. Валутен резерв 3,7 милиарда долара4. Ниво на безработица под 15% с тенденция към ускорено спадане, което стана през следващите години.5. Средна заплта 250 лв = 125 долара.6. Средна пинсия 130 лв = 65 долара.7. Премахване на Шенгенската изилация и свободно пътуване из Европа.8. Възстановени връзки със световните финансови институции МВФ и СБ, както и с Европейската банка. В резултат нарастнало доверие на външния свят към България и рязко увеличаване на външните инвестиции.9. Външен дълг на България- намален до 9,5 милиарда долара.10. Прогонване на мутрите от живота на народа и държавата. Започва възстановяване на държавността и повишаване на обществената дисциплина.Започна да има ред.Така че е добре да си спомните всичко това, да си дадете сметка, кой нямаше интерес от такова развитие на държавата и затова започна да ви пълни главите с измислените престъпления по време на управлението на ОДС
24
3
 
22
 
! Отговори
до 23 преди 12 години
Може би е вярно че виденовата зима е била умишлена и после идва спаситела Костов и почва да продава на безценица дали план Ран-Ът е само слух чии интерес обслужва Костов.
23
3
 
35
 
! Отговори
Г Е Р Б О Ц И Д преди 12 години
Българският народ продължава да бъде подложен на най-модерната форма на ГЕНОЦИД - ГЕРБОЦИД.Вече 3 години милиционерската хунта на ГЕРБ държи пенсии и заплати замразени.Вече 3 години цените на всичко вървят нагоре.Три години всевъзможни актове, глоби, данъци, такси, акцизи и всякакви други репресии тероризират обикновения българин.Три години под закрилата на ГЕРБ монополистите от ЕРП, Лукойл, Булгаргаз и мобилните оператори ни дерат кожите и се внасят в черните каси на управляващите.Докога?
22
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз зная, че не мога да карам самолет и никога не бих се захванал с това. Един обикновен пожарникар, който не може да бъде нищо друго, освен пазач са захвана да управлява държава. По неговите бакалски сметки ще загубим още 1 млрд. лв. Да не забравяме, че за три години бакалина изхарчи и фискалния резерв. Сана така, че след него няколко правителства няма да изправят страната. Най добре е да напуска България и да ходи в Гърция, да бере маслини.
21
20
 
5
 
! Отговори
до 22 преди 12 години
Румъния, а в Чехия даже има закон против комунизма, затова другите дърпат и се развиват, а ние тънем ли тънем.И като цъкате минуси на 14 поне една държава която е прокопасала след като се е обвързала с Русия кажете :))))))
20
1
 
28
 
! Отговори
Пует преди 12 години
"Нема нафта, нема газ,ши ядем филийки с мас..."
19
13
 
5
 
! Отговори
алекс2 преди 12 години
Браво на дедо Иван...освободи ни от турско робство и сега иска да ни клецка до края на Вселената...
18
1
 
24
 
! Отговори
АЗ преди 12 години
Видяхте ли защо няма толкова години увеличение на доходите, спестявали сме за да плащаме неустойката на Белене. !!!! СМЯХ ама през СЪЛЗИ !!!
17
6
 
3
 
! Отговори
до 14 преди 12 години
Къде например са обесили комунисти на площада? Знам само че една бивша комсомолка от Фрайе дойче югенд, която стана канцлер на Германия !
16
4
 
34
 
! Отговори
Йово преди 12 години
До 6-7:А от Американците кой ще ни отърве, те не плащат дори и $1 за воините им бази тук. Да не забравяме че български - Американски войник в БГ в момента е в съотношение 4 към 1, при такова съотношение на силите такава държава се нарича окупирана. Това ли е независима България, не това си е абсолютна доброволна окупация и национално предателство от политиците ни.
15
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БСП да бяха я построили а не да дават хонорари на доган и на жена си за пи ар и бонуси.
14
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бай Тошо цяла държава построи за 33 год със АЕЦа му със язовирите, заводите, шосетата, евтини със развито селско стопанство сега ко стана един АЕЦ ще ви събори върнете откраднатите милиарди от българския народ и постройте АЕЦа.