Президентът на Унгария подаде оставка заради плагиатството

Пал Шмит изгоря след преписване от труд на българин
Обновена: 2 апр 2012 15:22 | 2 апр 2012 15:08, Елка Василева
27
Президентът на Унгария подаде оставка заради плагиатството
Пал Шмит. Снимка: архив, Reuters

Президентът на Унгария Пал Шмит, който миналата седмица бе лишен от докторската си титла заради скандала с плагиатство в дисертацията му, обяви днес, че ще подаде оставка, предаде Ройтерс.

Още по темата

"В съответствие с конституцията на Унгария, която съм подписал, президентът олицетворява единството на нацията," заяви Шмит пред парламента.

"Това означава, че в дадената ситуация, когато моят личен въпрос разделя любимата ми нация, вместо да я обединява, мой дълг е да прекратя службата си и да се оттегля като президент," подчерта той.

Миналата седмица докторантският съвет на университета Земелвайс /бившия университет по физическо възпитание/ лиши Шмит от научната му степен, след като прие, че той е използвал дословен превод в „огромен обем“ на текст от труд на българския спортен специалист и дипломат Николай Георгиев, без да го цитира. На 180 от общо 215 страници Шмит е използвал дисертацията на българина.

На 30 март Шмит заяви, че не възнамерява да подава оставка, като каза, че не вижда връзка между заемания от него пост и научния труд отпреди 20 години.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 12 години
Този преписал, защото обещал на майка си, че ще стане доктор. Също като банковата реклама "Пк моя Гошко, на мама съкровището, иска да се изнвсе от къщи", а тоя Гошко плешив пръч на 40-45 години.
24
0
 
1
 
! Отговори
Твори, ама свое преди 12 години
Не е причината унгарския народ, а Вие госпидин президент. Направо си крадец, плагиатор на чужд труд, който не сте го разучили, а направо цитирали директно в защитата си. Всеки чете чужди трудове, статии, книги за да надрасне познанията си. Но в изложението, което прави, трябва да вложи своя мирогле, своето разбиране на прочетеното, а не направо да преписва от оригинала.
23
0
 
1
 
! Отговори
муспи преди 12 години
А нашите президенти дето не са завършили и средно задължително образование а са все вишисти, като бай Първан историко?
22
0
 
3
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 12 години
Ако бях квестор, щях да му гепя "пищовите".
21
0
 
3
 
! Отговори
Варсано преди 12 години
Вярно,че president.bg не се отваря може да е в технически ремонт нещо знае ли човек.
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
,а президента на България щял да ни прави първа кибер фронтова линия на НАТО ;)Смех нека да си види сайта, че му го няма от няколко часа откакто каза, че щял да ангажира Български хакери ;) Смех
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ония депутат дето го разкриха че е участвал в един куп порно филми ме кефи повече
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Значи аз не трябва да се кандидатирам за президент
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
AKO BG POLITICITE VZEMAT PRIMER TRQBVA OSHTE UTRE DA IMA IZBORI V BG
16
3
 
13
 
! Отговори
избирател преди 12 години
Тиквата и помака-тираджия могат да вземат пример , но алчността герберска е безкрайна!Да не говорим , че зам.тиквата също е влязъл задочно във ВИФ, без да има право, а сега се пъчи с доцентска титла.Тиквена работа!
15
3
 
10
 
! Отговори
Дядо Петър преди 12 години
Очакваме и Рапонът да си признае поне кой му е написал дисертацията, тъй като в нея има десетки позовавания на източници на чужди езици, от които той си няма и хабер.А също и какъв е бил състава на т.нар. "научен" съвет, пред който е била защитена.За ВАК пък да не говорим - ченге до ченге, над ченге, под ченге и т.н.
14
1
 
8
 
! Отговори
Охранител преди 12 години
Всичко друго, написано след азбуката от Кирил и Методий е плагиатство!
13
1
 
5
 
! Отговори
Калин преди 12 години
то добре, че тука много много не се гледа образованието.. та куцо кьораво и саката .. по служби и на изборни длъжност :) яко кърят .. с комсомолските си образование ..и помиярства
12
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Най-забавна е темата на дисертацията, безумен е фактът, че за такива "творби" дават академични титли.....срам и позор и пълна девалвация на ценности и знания....(темата е нещо като хронология на олимпийските игри от миналия век насам - всеки ученик може да свърши същата работа)
11
0
 
8
 
! Отговори
ДА ГО ЕБА преди 12 години
ТУЙ Е ШИФЪРЪТ НА БАЙ ***.
10
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А я си представете само за момент, че го бяха записали в розговор подобен на този за Мишо бирата, сигурно щяха да го линчуват публично :)))
9
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Борисов също преписа програмата на Костов, а Плевлениев преписа програмата на Прошко Прошков, които пък преписаха от Яне Янев и Мартин Димитров. Засега няма оставки.
8
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Президентът на Унгария подаде оставка заради евреите! Той се опита да национализира централната банка на Унгария, а това е удар за Родшилд, Ротфелер и сие. И именно те са организирали неговата оставка!
7
3
 
14
 
! Отговори
утре пожарникарят преди 12 години
Днес Пал Шмит, утре пожарникарят и Плеве-някой-си!
6
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Георгиев май също е бил преписал, но от друг руснак.