Хиляди норвежци пяха песничка, ненавиждана от Брайвик

Така те протестираха срещу убиеца, отнел живота на 77 души
Обновена: 26 апр 2012 16:32 | 26 апр 2012 16:32, Елка Василева
66
Хиляди норвежци пяха песничка, ненавиждана от Брайвик
Десетки хиляди норвежци протестираха с песничка срещу Брайвик. Снимка: Reuters

Десетки хиляди норвежци пяха днес в Осло и в други градове на Норвегия в знак на протест срещу серийния убиец Андерш Брайвик, отнел миналата година живота на 77 души при два атентата.

Норвежците откликнаха на призив, отправен в интернет, да изпеят детска песничка, която Брайвик мрази и е осмивал.

Само в центъра на Осло, на площад на няколкостотин метра от съда, където се гледа делото срещу Брайвик, се събраха около 40 000 души. Още хиляди се събраха на колективното пеене в много градове на страната, съобщи Ройтерс.

Песента, която противниците на Брайвик изпълняват, се нарича "Деца на дъгата". Тя възхвалява мултикултурализма в Норвегия, който мотивира Брайвик да извърши двата атентата през юли миналата година. Песента е написана през 1970 г. и е норвежка версия на американското парче на фолк изпълнителя Пийт Сийгър "Rainbow race".

Още по темата

Автор на норвежката версия е Лилебьорн Нилсен, когото Брайвик не може да понася. Миналия петък в съда Осло Брайвик заяви, че този певец и композитор е пример за марксист, проникнал в културните среди и че песента му е типично средство за промиване на мозъците в норвежките училища.

На колективното пеене в Осло Нилсен прочете приветствие от 93-годишния Сийгър, допълва ДПА.

След като в Осло приключи колективното изпълнение на песента, множеството се отправи към съда, където започна поредното заседание по делото срещу Брайвик.

Проявата днес напомни за огромните демонстрации, проведени в Осло и в други норвежки градове няколко дни след кървавите нападения на Брайвик миналата година, посочва БТА.

През това време в съдебната зала Брайвик изслушваше невъзмутимо разказите на хора, оцелели в едно от двете нападения - бомбения атентат в Осло.

Пред съдиите двадесет и четиригодишна жена, работила на рецепцията в сградата на правителството, взривена от Брайвик, разказа как е била тежко ранена в атентата и сега има проблеми с паметта. Тя каза, че от трите години учене по специалност "политически науки" тя не си спомняла почти нищо и трябвало да повтори обучението си.

После показания даде бащата на младата жена. Лекар по професия, той разказа в съда колко жестоки са били раните на дъщеря му, оцеляла по чудо при атентата. Няколко пъти бащата на младата жена едва успяваше да сдържи сълзите си. Прокурорите и хора от аудиторията също изглеждаха силно развълнувани.

В съда свидетелства и 67-годишен служител на министерството на правосъдието, също оцелял при атентата в Осло. Тогава той бил в отпуск, но отишъл, за да разпечата документи в кабинета си. Мъжът каза, че от експлозията лицето му сякаш било изтръгнато. След тежки операции той се върнал на работа на непълен работен ден. Зрението му е намаляло с 80 процента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
4
 
6
 
! Отговори
ss преди 12 години
Te mnogo da ne peqt,4e da ne vzeme da izlqzat negovi posledovateli !
13
4
 
7
 
! Отговори
ss преди 12 години
Te mnogo da ne peqt,4e da ne vzeme da izlqzat negovi posledovateli !
12
5
 
11
 
! Отговори
лош чичко, лош! преди 12 години
А ако му бяха изрецитирали и стихотворение, представям си го само как щеше да се търкаля от мъка и да пищи от ужас... Лелеее, баси наказанието! И после се чудим защо Европа е полазена от разни толерастни инсекти! Тоя пак е бил с патриотична идея, ами откровено вражеските такива?
11
5
 
7
 
! Отговори
е, преди 12 години
Какво чудо доживяхме, на убиец песничка му пяхме.
10
16
 
25
 
! Отговори
Retro преди 12 години
Имаме нужда от повече хора като Брайвик... всяка война дава жертви, няма как. Искрено съчувствам за загубата на близките, но това, което се задава, ми се вижда още по-страшно и ще отнеме много повече животи по един или друг начин. Аз уважавам този човек, както и доста мои приятели без да сме изкуфели расисти, а просто виждаме накъде отиват нещата.
9
28
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво на Брайвик.. Да му се назначи служебен автомат и да се пусне по *** гета....Норвежците сега пеят детски песнички, но когато им се изсипят орди ***, ***,ислямски фанатици и искат да строят минарета, друга песен ще запеят..И тогавав ще търсят Брайвик, ама него няма да го има....
8
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Норвежците няма да го забравят Брайвик и ако попадне в затвора ще бъде пречукан по най-жесток начин. Сигурно някой роднина на убит ще плати за бързата му екзекуция, ако съдът реши нещо различно, в което не се и съмнявам предвид дълбокохуманния съд на Норвегия и нейната неотговаряща на съвременните престъпления система за наказания.
7
19
 
52
 
! Отговори
Апис преди 12 години
След години ще разберат, че тая откачалка е била права за много неща. Друг е въпроса до колко методите са удачни, но все пак успя да привлече вниманието върху проблемите. А норвежците ако искат можем да им пратим няколкостотин хиляди деца на дъгата ама после да не тръгнат да ни ги връщат...
6
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
40 000, тук за подобно нещо и 200 човека не биха се сбрали. Браво на норвежците!- - - Тук един хляб да струва повече от 5 лева, няма 1000 човека да са събрали
5
22
 
7
 
! Отговори
Мултикуктурализ преди 12 години
Мултиколтурализма, хомосексуализма и метросексуализма са най- големите постижения на цивилизацията.
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Немога да разбера само кво го бавят?
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
na taq promivka , shte mu suderut g*** v zatova :D
2
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Поне там хората са задружни и този психопат ще си понесе заслуженото!
1
9
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
норвежците винаги са били горд и изключително достоен народ!