Брайвик обвини психиатри, че искат да го изкарат луд

Това са злонамерени измислици, заяви масовият убиец
25 апр 2012 17:00, Елка Василева
21
Брайвик обвини психиатри, че искат да го изкарат луд
Брайвик обвини психиатрите, че са му приписали изявления, за да го изкарат луд. Снимка: Reuters

Норвежкият масов убиец Андерш Брайвик обвини днес в съда в Осло норвежките психиатри, направили му психиатрична експертиза, че са му приписали изявления, целящи да го изкарат луд, предаде Франс прес.

"Това са злонамерени измислици", каза Брайвик, говорейки за пасажи от първата психиатрична експертиза, която миналата година заключи, че той е невменяем.

Миналия ноември двама назначени от съда в Осло психиатри посочиха, че Брайвик страда от параноидна шизофрения и трябва да бъде пратен в психиатрична клиника, вместо в затвор.

Контраекспертиза, поръчана отново от съдебните власти под натиска на близките на жертвите и оцелелите от двойния атентат, показа в началото на април, че Брайвик е вменяем и годен да бъде съден. Двете коренно различни експертизи породиха неяснота относно действителното психическо състояние на убиеца.

Още по темата

Този въпрос ще намери отговор едва през юли, когато съдът ще произнесе присъдата си и ще каже дали Брайвик да бъде пратен в затвора или въдворен в психиатрична клиника.

През юли миналата година Андерш Брайвик уби 77 души – осем при нападението с кола-бомба срещу основната правителствена сграда в Осло, а останалите, основно тийнейджъри, по време на политически младежки лагер на остров Ютьоя, който се организира ежегодно от младежкия клон на управляващата Лейбъристка партия. Пред съда той призна, че е извършил убийствата, но заяви, че не се признава за виновен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Брайвик е героят на Европа !
16
0
 
5
 
! Отговори
drim.pree преди 11 години
100% ще го изкарат откачен , признавайки го за нормален ще легитимират до голямата степен логиката му въз основа, на която той прави тези неща.Ще излезе че логиката му е вярна, ако се изхожда от неговите принципи, от които изхождат и много други хора в по света вкл. и в Арабския свят даже особенно там.Макар и нехуманна, макар и неизгодна, но непротиворечива и следствие от неговите принципи.Така че 100% ще го изкарат луд така ще им е най-удобно.
15
10
 
7
 
! Отговори
Ал преди 11 години
Процесът срещу него е силно политизиран и ще направят всичко възможно за да удовлетворят обществото и да го осъдят. Личи си от далече, че има тежка шизофрения. Като един болезнено чувствителен човек е реагирал на *** на страната си от всякаква *** и е направил това, което се иска на почти всички цивилизовани граждани, но имат задръжки да го сторят. Лошото е, че е болен и е стрелял на посоки, като е избил и доста объркани младежи.
14
12
 
1
 
! Отговори
хасан преди 11 години
Виждаме, че крайното християнство няма никаква, ама никаква разлика от радикалния ислям. Тоя трябва жив да го разпорят
13
1
 
8
 
! Отговори
sopol преди 11 години
избил ги защото са в политическа организация. уж деца пък бистрят политиката. той е против политиката на държавата, захранваща даже децата с такава. насилието във всяка му форма е осъдително, но човек като вид си е ***, смазващ всичко
12
11
 
26
 
! Отговори
Кочо Честименски преди 11 години
Само достойни хора,освободени от предрасъдъци могат да осъзнаят герой от какъв мащаб е Брайвик-този съвременен Дон Кихот , този рицар изправил се се срещу криво разбраната демокрация. Рицар, принесъл себе си в жертва в името на християнската Вяра и европейската култура
11
20
 
7
 
! Отговори
a преди 11 години
Много съжалявам, че някои от тези олигофренчета, които го оправдават не е бил на този смъртоносен остров по време на стрелбата.
10
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Голяммъж!
9
4
 
17
 
! Отговори
kamadev8 преди 11 години
breuvik ne e psihi4no bolen.toi e dostoen ricar tamplier koit5o se e razbuntuval sreshtu invaziata na musulmanskata papla4 v evropa.de da imashe pove4e kato nego nemashe da ima ni rasovi ni religiozni problemi v evrpa.miuslitata shto si ne sedjt pri alah mi sa huknali da ni podqjdat v evropa.
8
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Брайвик е умен човек и съвременен революционер! Масите са заспали овце и не могат да видят накъде се е запътила Европа и света. Пълен упадък!
7
4
 
6
 
! Отговори
доктора преди 11 години
Най се опасявам да не би тоя да се окаже напълно нормален, а мнозинството хора да се окажат луди. Тогава ще е интересно
6
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до го осъдят на обществено полезен труд вциганските махали в българия с един автомат и да няма право да излиза от там да като не остане сам.
5
4
 
8
 
! Отговори
галактика преди 11 години
Чудно ми е как така веднъж Е психично болен, веднъж НЕ Е психично болен ?!.....
4
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Опасен луд.И си вЕрва на всичкото отгоре.
3
1
 
6
 
! Отговори
Темерут преди 11 години
До 421: Нищо не си разбрал, въдворят ли го в психиатрична клиника, тоя от там няма да излезе до живот... За него по-лекото е затвора! А, и предполагам, че ако се стигне до вкарването му в лудница, то тя ще бъде с по-строг режим и от затвор. А, и предполагам, че си хвърлил око на затвора в който този ще лежи, ако евентуално бъде осъден, то не е затвор, а курорт!
2
4
 
4
 
! Отговори
421 преди 11 години
интересно ония искат да го измъкнат да го изкарат луд ....той нашия иска да си мре ... не мога да ги разбера тия норвежци странни хора
1
23
 
12
 
! Отговори
ОГНЯН преди 11 години
Брайвик .. този *** ако беше извършил това нещо в Щатите досега щеше да го бяха инжектирали с летална инжекция и да сме забравили за него. Какви права, какви 5 лева. Такъв *** няма права .. всъщност има само ЕДНО ПРАВО и това е правото да умре! Болезнено по възможност ...