Принудителен аборт в седмия месец

Правозащитници обвиняват китайските власти за демографската им политика
Обновена: 14 юни 2012 21:53 | 14 юни 2012 21:53, Елка Василева
52
Принудителен аборт в седмия месец
Правозащитници обвиняват Китай за това, че неговата демографска политика фактически се свежда до принуждаване на жените да правят аборт. Снимка: архив, Reuters

Снимка на бебе, за което се смята, че е станало жертва на аборт, предизвика вълна от възмущение в китайската блогосфера.

Правозащитници твърдят, че това е резултат от провежданата от китайските власти политика „едно семейство – едно дете“.

Според правозащитниците на снимката е китайката Фън Цзямей от провинция Шънси, която била принудена да направи аборт в седмия месец от бременността си, посочва Би Би Си. 

Активисти от правозащитната организация All Girls Allowed, базирана във Вашингтон, твърдят, че Фън не е имала пари, за да плати глобата за раждане на второ дете.

Правозащитниците не за първи път обвиняват Китай за това, че неговата демографска политика фактически се свежда до принуждаване на жените да правят аборт.

Пекин категорично отхвърля тези обвинения.

Китайският вестник Global Times пише, че властите вече разследват случилото се.

„Така са правели нацистите“

„Историята на Фън Цзямей показва как политиката „едно семейство – едно дете“ води до всекидневно насилие над жените“, казва Чай Лин от организацията All Girls Allowed.

По думите й правозащитниците са успели да разговарят с Фен и с мъжа й Ден Цзиюан веднага след инцидента. Ден разказал, че жена му насила била откарана в болницата и  държана там преди аборта.

Но представител на властите в провинция Шънси, пожелал да остане анонимен, заяви пред местни медии, че никой не е държал Фън против волята й.

В китайската блогосфера историята получи широк отзвук. Мнозина не се съмняват в истинността на историята.

„Така са постъпвали войниците от японската императорска армия и нацистите през Втората световна война. Но това се случва в наши дни и естествено това едва ли е единственият подобен случай. Чиновниците трябва да бъдат наказани за това“, цитира  агенция Франс прес читател на сайта netease.com.

В Китай мнозина критикуват демографската политика на властите. Един от най-известните противници на практиката „едно семейство – едно дете“ е дисидентът Чън Гуанчен, който през пролетта избяга от домашен арест и миналия месец получи убежище в САЩ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
язък им за фън шуй-а и за даоизма! Из*оди
33
1
 
9
 
! Отговори
До 37 преди 11 години
Ами затова Китай е империя от не знам колко столетия, а България е мизерия от не знам колко десетилетия
32
2
 
9
 
! Отговори
онбашията преди 11 години
разбира се, правозащитниците не могат да променят политиката на китай, щото това не ви е западната толерастия. но индия, където живеят чисти ***, и без натиска на правозащитниците нямат лимит за раждането. така че ако не китай, то индия ще започне завоевателни войни. въобще хората сме животни, и тия дето си мислят че не са, са като мъже дето си мислят че са жени, сбъркани, болни, както искате ги наречете :) разплод->глад->война->разплод, това е пътя на човечеството и всичко живо
31
2
 
5
 
! Отговори
онбашията преди 11 години
хаха, това правозащитниците са ултра *** животни, кеф ми е. много ще се радвам да надделеят и китай да махне глобите за разплод, това значи че до 40 години китай гарантирано ще започне завоевателна политика за територия. което ще е добре за човечеството, но няма да се хареса на *** правозащитници. ето как, въпреки безмерната им тъпота, и от тях има полза :)
30
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Критикуват политиката но са милярд и половина, както при тях, така и при нашите *** може държавата да им поставя безплатно по една спирала и да се е*ат, колкото си искат след това, така ще ни излезе по-евтино и на нас данъкоплатците и те ще са щастливи.
29
2
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В България трябва да има такава политика за ***.Тези глупави и неграмотни същества,който се издържат само от помощи а и много от тях ги остават по домовете.Каква е ползата на държавата от тях,само крадат и лъжат.Има регоини където хората ги е страх да усъмнат от тях, трябва наистина да се вземат подобни мерки като в Китай.
28
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Боли ги , 1 аборт повече ако има ... Даже няма да се смени цифрата на стохилядните ...
27
4
 
27
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
България две деца,който иска трето да плаща голям данък,да видим тогава *** какво ще правят!
26
1
 
11
 
! Отговори
китайченценценца преди 11 години
Абе тия китайчета на снимката много сладки да ги изпапа бати!
25
0
 
5
 
! Отговори
До 33 преди 11 години
Ти пък щото си с много високо качество. Като ти гледам правописа - май на образованието не си наблегнал много. Всъщност на панелен мухъл като тебе не му трябва кой знае колко образование за да кара такси.
24
4
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Китайците са мъдри, знаят, че Земята не може да израни нарасващото човечество, и затова са приели закон, че семействата трябва да имат само по едно дете....за съжаление в България не забраняваме на *** да се плодят като ***, напротив отглеждаме ги, а те за благодарност ни мразят, крадат, тормозят, убиват......а ако за второ *** ги глобяваха вместо да им дават помощи и майчински, дали *** щяха да се плодят така?????
23
1
 
7
 
! Отговори
Масон преди 11 години
Китай са 4689 г. или нещо такова много има да ги гоним с по 5 члена да сме пак немое смогнем
22
5
 
19
 
! Отговори
Содом преди 11 години
Правозащитниците могат да продължават с гей заниманията си,браво на Китайските власти стига са се въдили нискокачествени скакълци без образование и просвета няма оцеляване на планетата .Масони за просвета аумен.
21
3
 
45
 
! Отговори
Европчанин преди 11 години
Най-хубавото на китайците е че им дреме на шнуря какво говорят правозащитниците и кривозащитниците :)
20
3
 
15
 
! Отговори
до 29 преди 11 години
От "демокрация" в Китай, "демокрация" в Русия, "демокрация" в Иран, Сирия и....т.н., да не отиде "демокрацията" при запада.;-))
19
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Значи е време запада да донесе "демокрация" в Китай.
18
0
 
7
 
! Отговори
До 22 преди 11 години
Всеки нормален човек знае, че в 7-мият месец е дете. И мнението ми, не се припокрива с номер 6. Хоуг
17
20
 
3
 
! Отговори
Хирохито преди 11 години
Мръсни китайци!! Да унищожим всеки китаец, попаднал пред погледа ни!!
16
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Следващото ,, Велико преселение на народите,, ще е страшно.
15
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Щом не могат да си платят глобата, явно нямат възможност. Поне имат някаква демографска политика, за разлика от нас.