Нова демокрация и ПАСОК заедно имат абсолютно мнозинство

Консерваторите печелят 30.1%, СИРИЗА – 26.57%, ПАСОК – 12.48%
18 юни 2012 08:43,
152
Нова демокрация и ПАСОК заедно имат абсолютно мнозинство
Нова демокрация спечели 30.1% от гласовете в Гърция. Снимка: Reuters

Консервативната партия Нова демокрация и социалистическата ПАСОК получават заедно абсолютно мнозинство от 163 места в 300-членния парламент, обяви гръцкото министерство на вътрешните работи, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Според резултатите от преброяването на 81 процента от избирателните бюлетини консерваторите печелят 30,5 процента от гласовете и ще имат 130 места в парламента.

На второ място е Коалицията на радикалната левица СИРИЗА с 26,57 процента и 71 депутати, а трета е социалистическата ПАСОК с 12,48 на сто и 33-ма депутати.

Четвърти са дясната партия "Независими гърци" със 7,46 на сто и 20 места в парламента, следвани от крайнодясната "Златна зора" с 6,93 на сто и 18 места, Демократична левица с 6,1 на сто и 16 места и Гръцката комунистическа партия (ККЕ) с 4,48 процента и 12 места.

Днес сутринта министърът на вътрешните работи на временното правителство ще се срещне с председателя на парламента, за да му връчи официалните резултати от изборите. След това с резултатите официално ще бъде запознат президентът Каролос Папуляс.

По-късно днес Папуляс ще приеме 61-годишния лидер на НД Андонис Самарас, за да му връчи, съгласно конституцията на страната, първия мандат за съставяне на коалиционно правителство.

Нова демокрация получи най-много гласове на изборите, но не достатъчно за сформиране на самостоятелен кабинет. Самарас още вчера призова всички партии да участват в правителство на националното единство. Той ще има три дни за съставянето на правителство.

Още по темата
Лидерът на социалистите Евангелос Венизелос заяви, че иска в правителството на националното единство задължително да влязат освен НД и ПАСОК, също Демократичните леви и СИРИЗА, която обаче вече отхвърли възможността да участва в управлението заедно с Нова демокрация.

Ако Самарас не успее да състави кабинет, президентът ще предаде мандата на лидера на втората по значимост политическа сила в парламента - левите радикали. В случай че и СИРИЗА не успее да се договори с никого, мандат ще получи лидерът на ПАСОК, която зае трето място на изборите.

Ако и той се провали, последната възможност за съставяне на правителство ще стане срещата на лидерите на политическите партии под егидата на президента. При пореден неуспешен опит Гърция ще бъде изправена след месец пред трети парламентарни избори.

Лидерите на основните политически сили заявяват, че е необходимо да се постигне споразумение и да се избегне подобен вариант по всякакъв начин, защото страната няма да издържи на нови избори, отбелязва агенцията, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДОКАТО ВИ ОТКЛОНЯВАТ ВНИМАНИЕТО С ГЪРЦИЯ ОТ ИСТИНСКИТЕ ФИНАНСОВО-ИКОНОМИЧЕСКИ ПРОБЛЕМИ КОИТО СЕ СЛУЧВАТ В САЩ,ИСПАНИЯ ,ИТАЛИЯ ,А ОТСКОРО И ФРАНЦИЯ И КРЕДИТНИТЕ АГЕНЦИИ ПОНИЖИХА РЕЙТИНГИТЕ И НА БЕЛГИЙСКИТЕ И ХОЛАНДСКИ БАНКИ ,А ОМРАЗНИТЕ НА ЦИОНИСТИТЕ РУСИЯ И КИТАЙ ПРОСПЕРИРАТ,КАТО СЪВСЕМ НАСКОРО СКЛЮЧИХА НОВ ИКОНОМИЧЕСКИ И ОТБРАНИТЕЛЕН СЪЮЗ И ЩЕ ИЗВЪРШВАТ ТЪРГОВИЯТА СИ В НАЦИОНАЛНИТЕ ИМ ВАЛУТИ КАКТО КАЗА НАСКОРО ЗБИГНЕВ БЖЕЖИНСКИ НЕЩО НЕПОПРАВИМО СЕ ОБЪРКА В НАШИТЕ ПЛАНОВЕ И ТО НЕ Е В НАША ПОЛЗА
55
0
 
1
 
! Отговори
до 61 от Еллин преди 11 години
Никога не съм чувал някой да казва така..да не са гърци от Кипър? Иначе това за ваденка ми прилича на автоколито неру (водна лепенка) Много често викаме на асансьора - асансер но гръцката дума си е анелкистирас. Също така и на компютър си викаме ПС но се казва ипологистис. За тези примери да но ремот контрол не е често срещано..
54
0
 
0
 
! Отговори
ДО ЕЛИН преди 11 години
Нещо което се потапя във вода и се лепи,навремета си ги липяхме по тярото,и защо всички гърци казват ремотконтрол
53
0
 
1
 
! Отговори
до 56 от Еллин преди 11 години
Славос не е гръцка дума а така са се наричали самите славяни..А за този войвода не знам и не съм чувал..това лошо ли е?
52
0
 
1
 
! Отговори
до 57 от еллин преди 11 години
1. дистанционно - тилехиристирио, 2 Ваденка какво е?
51
3
 
0
 
! Отговори
до 53 от Еллин преди 11 години
аз историята си я знам! Както и знам че Рим е копирал нашата култура! Това че на теб не ти изнася е друго...
50
0
 
1
 
! Отговори
ДО ЕЛИН преди 11 години
Щом ви е толкова богат езика,как казвате и пишете "дистанционно"или "ваденка"
49
0
 
0
 
! Отговори
до 52 от Еллин преди 11 години
Абсолютно си прав! през началото на 80те започна програмата "апокентроси" (децентрализация) и какво стана? пример Санторини: 5 клона на националната банка във Тира, 2 клона на ОТЕ, 2 клона на електо, 2 клона на ЕИДАП (вода), пристанище, 1 клон на земеделска банка и 3 данъчни служби, отделно училище, децки градини, кметство, туристическа полиция и т.н. Колко хора живеят там целогодишно? Няма и хиляда. Всеки по една нива - субсидии. Сезон 6 месеца - пари. До обяд в пощата, после такси после..
48
7
 
1
 
! Отговори
optimist преди 11 години
Браво! Нова Демокрация победа!
47
0
 
5
 
! Отговори
до 39 преди 11 години
Никога Римляните не са наричали гърците вулгус!--На латински думата vulgus, оттам и vulgaris, означава простонароден. Така в Римската империя са наричали неримляните, гърците са били сред тях. Тогава гърците са живели в продължение на хилядолетие в Римската империя - нямали са държава. Чети историята, но истинската, не гръцките измишльотини, с които зомбират наивниците.
46
1
 
3
 
! Отговори
до 47 от Еллин преди 11 години
Ала ми виж паспорта.. А и Вулгарос няма нищо общо с Вулгарен! Имаме си достатъчно богат език за да ползваме латинския! Да не говорим че идеите "пас ми еллин варварос" и всякакви такива националистически глупости от страна на мой сънародници не отразяват масовото мнение.
45
0
 
6
 
! Отговори
прогноза преди 11 години
нови избори в Гърция до три месеца прогнозират наблюдатели . безработицата над 30%, ежедневно се теглят спестявания от гражданите в рамките на 500000 евро . намаляване на пенсии и заплати в държавния сектор с над 30% . зачестили са драстично кражбите , грабежите и самоубийствата , гърците не смогват да си обслужват заемите към банките
44
0
 
1
 
! Отговори
до 44 преди 11 години
Охо, то ако се четяха вестници и се гледаше Дискавъри, нямаше да ни стигнат.. трябваше да напишеш "с люпене на семки и празни приказки" не става :)
43
1
 
5
 
! Отговори
до 40 от Еллин преди 11 години
Само мрънкат че пари няма, че е много зле но хилядарките евро залози на мач всяка седмица не им мърдат! И за това вече почти 15 години в БГ се нагледах на мой сънародници *** да се правят на "шефове" и "бизнесмени".. Контактувам с не повече от 5-6 гърци тук защото останалите дошли в БГ са най-ниското съсловие на Гърция, повечето от северната част с комплекси от българския им произход. Не въдете изводи от тези хора за целия ни народ!
42
0
 
6
 
! Отговори
до 42 преди 11 години
и защо ти, глуповато българче, се самоназоваваш елин? избиваш комплекси, но спасение нямаинфантилите гледат филми със супермен, други си фантазират, че са наследници на Александър Македонски, на бог Македон, на някакви фантасмагорични елиниспасение няма - приеми реалноста
41
2
 
11
 
! Отговори
до 40 от Еллин преди 11 години
Аз също съм емигрант приятел в БГ от много години. Аз съм от Атина и тук имах шанса да стартирам бизнес и да живея много по-добре от колкото в Гърция. Но в гръцката провинция нещата са така: супер затворено общество, пари множко по банки - вече изнесени, субсидии за поддържане на лектората, държавни работи, в който не се работи и т.н. Преди да дойда тук се замислих да отида в провинцията и познай:местните направиха всичко за да не стане това! и то роднини! В Бг хората ме приеха и мидадоха шанс
40
0
 
2
 
! Отговори
До 38 преди 11 години
Много хора не разбират, само с четене на вестници и Дискавъри не става, скоро вс ще стане ясно така или иначе, и да се надяваме, че ще стане това което очакваме :)
39
5
 
2
 
! Отговори
Стар комунист преди 11 години
По времето на социализма обяснявахме на младите че във всички държави ще има социалистическа революция, някои от тях питаха "добре де, а защо трябва революция, не може ли с избори". Видяхте ли сега защо не става с избори? Трябва революция, и след това на площада да се изколят всички частници с ръждясал нож, а дечицата от детските градини да бъдат събрани да гледат, за да помнят.
38
2
 
4
 
! Отговори
до 33 от Еллин преди 11 години
Да защото не работят! А замисли се защо има толкова емигранти там??? Лапнаха субсидиите, живеят от лихви, и не се и замислят да работят! Това създаде Пасок и Нова Демокрация! *** в провинцията, виж им къщите, виж колко харчат за хазарт и простотии и ще разбереш! Защо първото нещо като влезеш от Кулата в БГ е казино???
37
2
 
9
 
! Отговори
До 25 преди 11 години
Не знаех, че Германия е в криза .... Това, че някои германци не могат да ходят на почивка по 3 пъти и да си сменят всяка година колата, не е криза според мен :)