Ужасяваща екзекуция на афганистанка за прелюбодеяние

Видеозапис отново предизвика полемика за правата на жените в страната
Обновена: 9 юли 2012 10:13 | 9 юли 2012 09:00, Петя Славова
226
Ужасяваща екзекуция на афганистанка за прелюбодеяние
Снимка: Reuters

Видеозапис с екзекуция на жена, обвинена в прелюбодеяние, предизвика за пореден път полемика за правата на жените в Афганистан след 10 години на международно присъствие в страната, предаде Франс прес.

Записът бе разпространен броени часове след важна среща в Токио на международните донори за Афганистан, които обещаха да дарят на страната над 16 милиарда долара до 2015 г. В замяна те поискаха обаче подобряване на положението на жените.

АФП определя кадрите от видеоматериала като ужасяващи. В малко село в централната провинция Парван няколко десетки мъже гледат към жена със сивкаво було, която седи с гръб към тях.

Жената изслушва прочитането на своята "смъртна присъда", без да трепне. След като цитира няколко сури от Корана, в които прелюбодеянието се осъжда, "съдията" - талибан с дълга черна брада - я "признава за виновна", че е избягала от своя съпруг с друг мъж. Той възхвалява муджахидините, че са заловили бегълката, и обявява, че "ние не можем да й простим"."Аллах ни казва да приключим с нея", продължава съдията талибан и обявява, че съпругът на жената "има правото да я убие", пише БТА.

След това подават автомат Калашников на облечен в бяло мъж, който застава на два метра зад "подсъдимата". Като вика "Аллах акбар" (Аллах е велик), той стреля два пъти по жената, без да улучи, но третият куршум попада в главата. Жената рухва на земята, но нейният палач стреля още два пъти в трупа. На сцената присъстват само мъже. Някои снимат с мобилните си телефони.

Официалната версия е по-различна. Според говорителка на регионалните власти в провинция Парван 22-годишната Наджиба била задържана от талибаните за това, че имала извънбрачна връзка с техен командир. Преди 16 дни бунтовниците я признали за виновна и я осъдили на смърт за по-малко от един час.

Екзекуцията била извършена пред съселяните на жената. Полицията и армията междувременно били мобилизирани, но не успели да се намесят. Силите за сигурност обаче подготвят голяма операция, за да открият виновните, увери говорителката.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бе каквито и закони да прокарват арабите, и техните жени са развратни като нашите, само дето се укриват по умело, като се има предвид какво е наказанието, ако ги хванат. От всички мюсюулманки, които познавам едва 5-6% ми се струват честни, но тях не ги познавам добре и затова не мога да съм сигурен. Мюсюлманките са също толкова ***, като християнките.
59
5
 
17
 
! Отговори
хамерикан преди 11 години
Това са новите съюзници и приятели на щатите, с които Хилъри се гордее,
58
0
 
7
 
! Отговори
до 63 преди 11 години
Случаят, за който говориш няма нищо общо с която и да е религия. Но иначе за австрийците като цяло смятам, че са едни побъркани хора. Живял съм в Австрия 3 години и съм ги опознал доста добре. Много им хлопат дъските.
57
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Който от вас е без грях, нека пръв хвърли камък върху нея".ЩЕ СЕ НАМЕРЯТ МНОГО БЕЗГРЕШНИ, НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАЙ.
56
7
 
10
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ ДО 63 преди 11 години
Ти си абсолютно глупав човек ! Това ,което го пишеш за случая в Австрия е чисто индивидуален случай на някакъв психопат и няма нищо общо с общата религия в Австрия и другите европейски страни ! Докато в този случай описан в новината ,екзекуцията е извършена със съдебно решение понеше религията така повелява ! Но все пак ,според мене хубава религия няма ,щом те кара да вярваш в недоказани и несъществуващи неща !Всеки да избира дали да вярва и в какво да вярва ,аз вярвам в НАУКАТА !
55
9
 
5
 
! Отговори
antiES преди 11 години
така и трябва да бъде,затова там разврат няма,а у нас на три брака двата стигат до развод
54
1
 
6
 
! Отговори
Shark до 63 преди 11 години
Коя е тази австрийска религия, обясни ми, че такава не знам да съществува.
53
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво да се пише за евреите. Те са душевно и духовно осакатени. До степен, че не може да се определят като Човеци. За съжаление. Правилно, като змийчета в пазва са. Не случайно от всякъде са ги гонели и избивали.. Над 2 000 години. Но ето те са примера, как религията е съсипала хората. Те имат нужда от лечение.
52
2
 
0
 
! Отговори
до 50 преди 11 години
забравяш правило #3 - да бъде ***, когато и където си поиска, ако спазва предните две правила
51
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ей видяха удобна за тях тема нашенските и изпълзяха като змийчета на припек ,и започнаха да драскат глупости като побъркани ,по лошо е ,че някои българи се вързват на такава удобна на ционистите пропаганда ,хайде де напишете нещо за статуса на жените в семействата на ортодоксалните евреи
50
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да питам, какво ще кажете за австрийската религия. Там намериха мъж, който беше държал дъщеря си затворничка 10-15 години и й беше направил няколко деца. Значи ли това, че трябва да се бомбардира Австрия и че тяхната религия ги прави чудовища. От ислям до ислям има разлика. Целия трик е, че някой се опитва да насажда омраза между хората и очевидно иска да стимулира военни конфликти. Някой иска да продава оръжие и да има поводи за декратизиране.
49
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като гледам как се развихри еврейската пропаганда и аз мисля, че това е заснето в някое от Катарските студиа. Където снимаха либийските демонстранти и сирийските мирни демонстранти. Как се мажат с кетчуп и се правят на умрели. Работата е да се измъкнат повече пари от донорите.
48
1
 
11
 
! Отговори
и нашето е ужасно! преди 11 години
Нашата Тадаръкова явно има голям късмет. Разбира се, това е неприемливо, нечовешко и дивашко, но и разюздания, безморален живот на "развитите общества/- безразборни връзки, съжителство без брак, гей-изпълнения и паради, вече и секс на открито, мис- интимна прическа?! - това е още по-ужасяващо- погледнато от християнска гледна точка!!!
47
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ислямът е сбъркан, както и съподвижниците му.
46
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В определен аспект се е отървала.Можеше да е жива още 30-40 години и всеки ден някакъв смрадлив *** да я пребива от бой-точно така сякаш е животно.И като си помисля,че американците ще им дадат 20 милиарда долара на тия маймуни а на нас един голям *** ми се доревава.Еее дека сте бе политици български с по 10 висши образования и "признания" измислени.Нищо не моижете освен да крадете и лъжете.Отива Хилари Клинтън праи си здрасти с една брадата *** с *** и им дава 20 милиарда.Вие 2 не можете
45
3
 
13
 
! Отговори
за 51 преди 11 години
американците да не са отишли там да защитават правата на жените. Там са за афганистанския хероин, с който да захранват основно Русия и по-малко Европа. А такива кадри са пропаганден цирк, за да платят повече пари донорите. Пука им за тази жена и останалите. А донорските пари са нужни, за да не си харчат американците своите пари. Удивявам се, че има такива прости шарани.
44
6
 
2
 
! Отговори
до 54 преди 11 години
Много от мюсюлманите,които идват в Европа идват точно поради тая причина - за да живеят в светско общество.
43
4
 
9
 
! Отговори
Продуцент преди 11 години
Тази "екзекуция" заснета в същото студио, в което са снимали и "кацането на Луната".
42
5
 
9
 
! Отговори
до 51 преди 11 години
Разбира се,че сме с американците. Ние сме свикнали с техният стил на живот,със тяхната музика и филми. Ние сме свободни западни хора и разбира се че ще обичаме американците. Правели войни...Дреме ми.
41
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За прелюбодеяние трябва да има поне още един човек.За пореден път се отвращавам от тази религия и болните мозъци,които я следват.Значи тя е престъпник,а мъжът не е престъпник?Цялата работа с оковаването на жените е да са сигурни мъжете,че са оставили гените си-тотален примитивизъм.Като мъжките лъвове,които убиват малките лъвчета на друг мъжки,за да се разгони лъвицата и да роди потомство с техните гени.Талибаните стоят на ниво маймуниИ Париж и Лондон да продължават да пускат мюсюлм.*** в Европа