Ужасяваща екзекуция на афганистанка за прелюбодеяние

Видеозапис отново предизвика полемика за правата на жените в страната
Обновена: 9 юли 2012 10:13 | 9 юли 2012 09:00, Петя Славова
226
Ужасяваща екзекуция на афганистанка за прелюбодеяние
Снимка: Reuters

Видеозапис с екзекуция на жена, обвинена в прелюбодеяние, предизвика за пореден път полемика за правата на жените в Афганистан след 10 години на международно присъствие в страната, предаде Франс прес.

Записът бе разпространен броени часове след важна среща в Токио на международните донори за Афганистан, които обещаха да дарят на страната над 16 милиарда долара до 2015 г. В замяна те поискаха обаче подобряване на положението на жените.

АФП определя кадрите от видеоматериала като ужасяващи. В малко село в централната провинция Парван няколко десетки мъже гледат към жена със сивкаво було, която седи с гръб към тях.

Жената изслушва прочитането на своята "смъртна присъда", без да трепне. След като цитира няколко сури от Корана, в които прелюбодеянието се осъжда, "съдията" - талибан с дълга черна брада - я "признава за виновна", че е избягала от своя съпруг с друг мъж. Той възхвалява муджахидините, че са заловили бегълката, и обявява, че "ние не можем да й простим"."Аллах ни казва да приключим с нея", продължава съдията талибан и обявява, че съпругът на жената "има правото да я убие", пише БТА.

След това подават автомат Калашников на облечен в бяло мъж, който застава на два метра зад "подсъдимата". Като вика "Аллах акбар" (Аллах е велик), той стреля два пъти по жената, без да улучи, но третият куршум попада в главата. Жената рухва на земята, но нейният палач стреля още два пъти в трупа. На сцената присъстват само мъже. Някои снимат с мобилните си телефони.

Официалната версия е по-различна. Според говорителка на регионалните власти в провинция Парван 22-годишната Наджиба била задържана от талибаните за това, че имала извънбрачна връзка с техен командир. Преди 16 дни бунтовниците я признали за виновна и я осъдили на смърт за по-малко от един час.

Екзекуцията била извършена пред съселяните на жената. Полицията и армията междувременно били мобилизирани, но не успели да се намесят. Силите за сигурност обаче подготвят голяма операция, за да открият виновните, увери говорителката.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
3
 
3
 
! Отговори
хохо преди 11 години
Значи гурбетчия, ти си гледал научно-популярни филми и верваш в тях. А в холивудски екшъни не верваш ли. Някои хората са ти казали нещо и ти верваш. Значи твоя мироглед се основава на Вярата. Ти вярваш. Тогава с какво си по-различен от тези, които ходят в църквата ил;и джамията. И техният мироглед е на вярата. А колко са примерите, с които учените днес обявяват едно, а след ден, че не било така.
79
4
 
4
 
! Отговори
LXIV преди 11 години
до 92: Един и същи надъхан с конспирации, страдащ от раздвоение, разстроение и т.н. на личността. Защо смяташ, че надъханият с конспирации е по-малко заблуден от надъхания с религия? Конспирацията е най-универсалният начин да позволиш на простия и ограничения, ненадарен с интелект и знания, да се почувства "просветен". Конспирациите са като тест за интелигентност. А зарибените с конспирации са също лесни за манипулация и управление, защото са *** по рождение, плебеи.
78
7
 
2
 
! Отговори
за 89 преди 11 години
евреите никога не лъжат
77
2
 
4
 
! Отговори
гурбетчия до 85 преди 11 години
Няма нужда аз да го доказвам това с разместването на земните пластове ! Има учени ,които са го доказали и с висока техника го потвърждават и го предоставят на хората чрез научнопопулярните филми , а не с филми за научна фантастика или религия! За нормално мислещият човек е достатъчно да си помисли на кого да вярва ,на религията или на науката! Убеден съм,че ти си склонен да вярваш повече на врачка отколкото на лекар и т.н.!
76
4
 
5
 
! Отговори
Трябва да ви дреме! преди 11 години
Говори се, че ни пръскат самолети на нато със "нещо", което изсмуква влагата и кара дърветата да горят много лесно. Просто се говори, а интернет дава много инфо (без страниците на CNN, BBC, Btv и др. подобни).Наричат го "КЛИМАТИЧНИ ВОЙНИ" и през 1977г. в ООН се подписва споразумение да не се използват климатични оръжия! Те винаги си спазват споразуменията ;-)Вчера в София беше силно облачно. Почнаха да пръскат и след 15мин. всички облаци изчезнаха?!?Не гласувай, а се интересувай! СЛЕДИ НЕБЕТО
75
5
 
13
 
! Отговори
ето 84 преди 11 години
това е класически пример за провеждане на информационна пропаганда. Целта е всички да започнем да мислим по този начин. Без значение дали е истина и дали това е вярно. Медиите в момента са пълни с лъжи. Особено западните. С еврейска собственост.
74
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз в Афганистан няма да отида на живея така че не ми дреме. А иначе щом такива са им законите, то е тяхна работа, важното е тука да не ги пускаме да идват и точка. Предагам за афгански имигрант наказанието да е същото.
73
4
 
5
 
! Отговори
63 преди 11 години
до 72 и 70 умното гурбет. В Австрия религията римокатолическа. Трябва ли да я обвиним заради отделни изцепки на отделни австрийци. Същото се отнася за многообразните американски секти и техните простотии. Но никой не заклейми американското общество и САЩ. Това е целенасочена американо-еврейска пропаганда, за да накарат много страни да спонсорират войната в Афганистан. Дори не може да се твърди, че това е истина и че се е случило. Има много дезинформация в ефир. Искат пари и конфронтация.
72
1
 
40
 
! Отговори
жена преди 11 години
благославям Господа, че ми е позволил да се родя в тази прекрасна страна България, че имам право на живот, на образование, на работа, на свобода, правата ми се зачитат като жена и майка.... не всичко е пари и политика. има много по-съществени неща в този живот, за да го водиш пълноценно. само при мисълта, че милиони жени по света нямат моя късмет ми се къса сърцето.
71
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ти, гурбетчия, като вярваш в НАУКАТА, как разбра, че земните пластове се разместват при земетресение? Видя ли го, доказа ли го?Я да те питам - разместването на земните пластове ли предизвиква земетресение или земетресението предизвиква разместване на земните пластове?
70
8
 
27
 
! Отговори
LXIV преди 11 години
Добре дошли в миролюбивият свят на исляма - религията на мира, в която мирът странно защо настъпва, когато всички неверници или са конвертирани в мюсюлмани или избити. И преди да почнете да рецитирате глупости как това били единични и едва ли не фанатични прояви, прочетете Корана и Хадита, за да видите що за фашизъм лъха от тези "миролюбиви" четива. Попитайте и вашите депутати как така фашизмът под знака на исляма е ненаказуем и дори толериран в ЕС и докога!
69
22
 
15
 
! Отговори
varg преди 11 години
Браво.Така се поддържа здраво и щастливо семйство.
68
6
 
29
 
! Отговори
гиги преди 11 години
диваци
67
3
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Маймуни с претенции, че са хора! И което е най-стражното не искат да си седят в пустините, а с хиляди пристигат в Европа и се опитват да налагат примитивния си начин на живот на останалите! Иначе към тази пак са били благосклонни и поне са я застреляли вместо да я убият с камъни какъвто им е варварския обичай в подобни случаи. А аз съм на 99% убедена, че тя не е извършила нищо, но просто мъжът и е търсел повод да се оттърве от нея. Там това е най-лесния начин!
66
1
 
27
 
! Отговори
Мамантос преди 11 години
Бог да я прости!
65
17
 
8
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 11 години
И пак казвам ,всеки да вярва в каквото си иска ,аз вярвам в НАУКАТА ! Всеки вярва в нещо според умствения си капацитет!Напр. по-глупавичките хора ,вярват ,че земетресенията се дължат на някаква "божия сила" , а по-начетените хора са доказали и вярват ,че земетресенията се дължат на разместване на земни пластове ,дори са доказали защо точно там има разместване на пластовете!На турски казваме:анлаяна сиври синек саз, анламаяна давул зурна биле аз !Няма да превеждам не ми остават достатъчно букви
64
0
 
11
 
! Отговори
mamkamu преди 11 години
До 74:Бате, много си зле. Защо въобще пишеш по форумите да се излагаш и да губиш самоуважението си. КАКВИ АРАБИ В АФГАНИСТАН БЕ?!
63
0
 
11
 
! Отговори
използвам случая преди 11 години
Искам да поздраввя "днес.бг" че ни спести този ужасяващ клип за разлика от други сайтове. Това показва интелект, отговорност и не на "сензация на всяка цена" Дано не се изкушите по-нататък и си останете с мярка
62
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
жените били развратни, а мъжете - по бардаците по неволя. Явно проблема е в мъжете и техните неволи
61
14
 
7
 
! Отговори
kireza преди 11 години
до 34 Гурбетчия:))))) Малко да се посмеем - Всички кости имат мозък,но бог е сътворил жената от реброто,което няма мозък,тогава жената човек ли е?В Украйна магазините имат табели:"Одежда для человека - т.э.мъжа" и "Одежда для жинки,т.э.жената" .Значи според украинците жената не е човек,а украинките въобще не протестират,защо ли??? :)))))))))))))))А още в древни времена хората са знаели че прелюбодейството разпространява смъртоносни болести,затова са наказвали.Спинът и сега коси цели народи!!!