Викат трима шведи в беларуското КГБ заради плюшените мечета

Спорът между Беларус и Швеция се разраства
Обновена: 11 авг 2012 17:37 | 11 авг 2012 17:35,
174
Викат трима шведи в беларуското КГБ заради плюшените мечета
Снимка: Reuters

Тримата шведи, организатори на акцията с плюшените мечета в Беларус, предизвикала сериозен дипломатически спор между Стокхолм и Минск, трябва да се явят до десет дни на разпит в беларуското КГБ. Това съобщи на агенция Франс прес Томас Мазети, съосновател на рекламната агенция, организирала пускането на мечетата с парашути.

Местното КГБ също разпространи информацията за предстоящия разпит в Минск, като уточни, че ако не се явят, тримата могат да получат наказание от обикновена глоба до шест години затвор.

Преди да се явят на разпита, тримата шведи възнамеряват да поискат гаранция, че срещу тях няма да бъдат повдигнати обвинения.

На 4 юли, когато Минск честваше Деня на независимостта, малък самолет, нает от шведска компания за връзки с обществеността, навлезе във въздушното пространство на Беларус и хвърли близо до градчето Ивенец 800 плюшени мечета. Към всяко мече бе прикрепено послание, което подканваше беларуския президент Александър Лукашенко да показва повече уважение към човешките права.

В резултат на това Минск реши да експулсира всички шведски дипломати и да затвори посолството си в Стокхолм, а
ръководителите на службата за граничен контрол и на военновъздушните сили бяха уволнени.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тия шведи колко са заблудени, не е истина! Готови били да отидат в Беларус, ако не им повдигали обвинения... Това може да си го помисли само човек, който не е живял в тоталитарен режим. На тяхно място не бих припарил дори до беларуското посолство в Швеция. Отидат ли на "разпит" ще влязат в историята...като безследно изчезнали в затвора
32
8
 
19
 
! Отговори
АЙДЕ КОМУНЯГИТЕ... преди 11 години
......В БЕЛАРУС.!!!!!!ТАМ ВИ Е МЯСТОТО , ДРУГАРИИИИИИИИИИИИИ.....!ПРИ ЛУКАШЕНКО .....САМО НА ЛУК ,ХЛЕБ И ВОДА .....И ДА СТРОИТЕ ПОСТКОМУНИЗъМА!ТАМ Е "РАЯ" ЗА КОМУНИСТИТЕ...!!!
31
8
 
7
 
! Отговори
до 14 преди 11 години
Реших да проверя БВП на глава в Беларус - $5,881. На БГ е 7,202. По време на социализма вероятно жизненият станадарт е бил еднакъв, но сега вече ги бием--Там все още са в преход от социализъм към капитализъм и цените на много стоки са контролирани. Тоест със 100 долара в Беларус може да се купи повече стоки, отколкото в БГ. Но това носи и негатива, че магазините често на празни откъм евтини стоки - има дефицит. Една забравена е нас дума от времето на соца. Уж имаш пари, но няма какво да купиш.
30
2
 
20
 
! Отговори
до 34 преди 11 години
Бил съм и имам приятели от студентските години които живееха там до миналата година..........Ти сигурно ще ми кажеш че и при Тошо е имало всичко и всичко е било тип топ :)Да и ако искаш да си сложиш безжичен рутер, първо пускаш молба в милицията, после носиш рутера там да го опишат, а да не говорим че здраво се филтрира и-нет, и 3/4 от хората въобще няма домашни компютри......... а инфлацията им за миналата година е над 120 %, а беларуската рубла е една ненужна хартийка без никаква стойност
29
4
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
Shvedite sa dobri samo vav troika
28
2
 
14
 
! Отговори
голи шведки преди 11 години
Да бяха пратили голи шведки да борят Лукашенко. А те пуснали разузнавателни самолети, маскирани като *** с мечоци.Нали помните Матеас Руст, германецът, който кацна на Червения площад. Беше осъден на 4 г. затвор и излежа 14 месеца. Прошка няма. Руст след години каза, че е бил просто младеж, който не е осъзнавал какво прави и сега никога не би направил такава глупост.
27
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Aбе шведите много насериозно се взеха по отношение на човешките права с тяхният двойствен морал и което не им попречи с шутове да изгонят нашите берачи на боровинки!Надявам се следващия път когато прелитат над Беларус да бъдат свалени и да си получат заслуженият урок от Лукашенко!
26
7
 
5
 
! Отговори
до 32 преди 11 години
какви глупости пишеш бе *** .ходил ли си там да видиш какво е. ходил си ама друг път.най много до село да копаш картофи.извади си главата от *** и отиди и виж а после пиши не чети глупостите на нашите драскачи.откаде се пръкнахте такива ***
25
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да бе мирно седяло,не би чудо видяло!
24
14
 
18
 
! Отговори
do 29 преди 11 години
Недей да лъжеш бе, магазините са им почти празни, няма почти никакъв избор, и наред с официалния курс на Беларуската рубла има и неофициален /черен/ защото има ограничения на покупката на чужда валута, да не говорим за хилядите измищльотини, като липса на безжичен и мобилен и-нет, дзверски цени на мобилните услуги и т.н. и т.н.Нямало било престъпност ми там милицията са най-големите престъпници бе, могат да те претрепат за нищо
23
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не да съдят шведите ЗАСПАЛИТЕ си уволнени ръководители да съдят
22
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** пита баща си:- тате, тате, какво е демокрация?-Демокрация сине е белите да работят да ни издържат, а ние да получаваме социални помощи.-тате, тате, а те не се ли сърдят-Не сине, това вече е расизъмДЕМОКРАЦИЯТА *** И НА НАШИТЕ ВРАТИ, ДЕМОКРАЦИЯ В КАВИЧКИ.
21
2
 
4
 
! Отговори
Усмивката преди 11 години
Ами в тези плюшени мечета може да има бълхи? Освен това налице е внос, за който не са платени ДДС и митни сборове. Нарушението на въздушното пространство на суверенна държава е най-малкото нещо, за което могат да се заядат. То е повод да накажат тези дето отговарят за сигурността и охраната на въздушното пространство и са проспали това събитие. :-))
20
3
 
4
 
! Отговори
до 21 преди 11 години
То и Александър Македонски навремето бил велик ама каде е сега Велика Македония ?
19
3
 
9
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
"На 4 юли, когато Минск честваше Деня на независимостта, ..."Абе 4 юли не беше ли Деня на независимостта на САЩ, или бъркам нещо?И защо в Уикипедия за Беларус ми излиза 3 юли като Ден на независимостта?От Днес беге са закъсняли с един ден май...
18
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хахаха, е сега ще се предадът :))) Лукашенко е по-зле и от нашата тиква
17
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Шведите май са забравили за боя,който са яли от Петър Велики???Да не им го припомнят,че тежко им и горко!
16
5
 
8
 
! Отговори
китаец преди 11 години
19,ще те изям като червей на скара.
15
18
 
7
 
! Отговори
не преди 11 години
аве плазмодии заспали, къде сте тръгнали да ми коментирате, червени *** такива ... всички комунисти онанисти на фанта!!! скапаняци онодени, махайте се в беларус, китай и северна корея
14
16
 
14
 
! Отговори
Тони Тубата преди 11 години
До 3 и 4:Не вярвах, че имало още *** като вас. Опит за обявяване на война с плюшени мечета? Знаеш ли кога ще ги осъдят тези шведи? Когато Лукашенко отиде да гледа олимпиадата на живо ))))За какво ги обвиняват, нали имат ВВС, да бяха ги прихванали, нали имат ПВО, да бяха ги свалили, *** комунистическата логика, пуснали мечета и ела да те съдим. Тоя Лукашенко съвсем изкуфя.