21 години затвор за Брайвик постанови съдът

Масовият убиец изслуша присъдата с усмивка
Обновена: 24 авг 2012 14:33 | 24 авг 2012 11:50, Елка Василева
378
21 години затвор за Брайвик постанови съдът
На влизане в залата Брайвик отправи поздрава на крайната десница. Снимка: Reuters

Норвежки съд обяви за вменяем и осъди на 21 години затвор масовия убиец Андерш Брайвик, отнел живота на 77 души през юли миналата година, предадоха световните информационни агенции.

Съдът в Осло призна единодушно 33-годишния екстремист за отговорен за действията си, докато обвиняемият - облечен в черен костюм с бяла риза и сива вратовръзка - изслуша присъдата с усмивка. На влизане в залата той отправи поздрава на крайната десница, предаде Франс прес.

Очаква се четенето на присъдата да продължи часовe.

Още по темата

Брайвик стана първия осъден в историята на Норвегия, който получи максималната присъда от 21 години. Тя включва 10 години предварително задържане, което означава, че в този период Брайвик не може да подава молба за условно освобождаване.

На 22 юли 2011 година Брайвик взриви бомба в правителствения квартал на норвежката столица, при което загинаха 8 души, а след това откри стрелба в младежки лагер на Норвежката работническа партия на остров Ютьоя, където загинаха 69 души.

Брайвик ще изтърпява наказанието си в затвора Ила, където се намираше и досега от момента на задържането си. След изтичането на срока на постановената му днес присъда съдът може да я удължава, ако бъде оценено, че Брайвик представлява опасност за обществото.

Съдът трябваше да отговори днес на главния въпрос – дали Брайвик е вменяем и съответно дали ще лежи в затвора или ще бъде изпратен на принудително лечение. Бяха му направени две психиатрични експертизи. Според едната той страда от параноидна шизофрения и му е необходимо специално лечение. Мнението обаче на другата група експерти беше, че Брайвик е хладнокръвен убиец, който може да отговаря за действията си пред съда.

Самият Брайвик многократно заяви, че се смята за психически здрав и присъда „невменяем“ ще е обидна за него. Той настоява, че с действията си е искал да привлече вниманието на правителството и обществото към проблема с ислямизацията на Европа и израждането на норвежката нация. Брайвик заяви по-рано пред съда, че е действал, за да защити Норвегия от мултикултурализма и политиката на правителството, като според него се допускат прекалено много имигранти и по този начин се покварява страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


378
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
248
1
 
3
 
! Отговори
333 преди 11 години
Брайвик е съвремения Нелсън Мандела...но това ще стане ясно след 10-15г...когато *** Европа разбере каква грешка е направила с мюслитата...че мястото не им е тук.
247
1
 
0
 
! Отговори
един преди 11 години
От него лъха злост! Ако му предложат условия ,като в нашите затвори няма да се усмихва.
246
0
 
1
 
! Отговори
ES do 666dqvolsko:) преди 11 години
Dokato nevqrva6tite germanci predadoha teritoriqta si na myusulmanite,to vqrva6tite ISTINSKI i EDINSTVENI hristiqni /ISPANCITE mnogo lesno gi cerqt/idvat,ne im davat rabota i...si otivat!Gorda sum,4e jiveq tuk v Ispania,mainata i na kirilicata vi,mainata i na "durjavat",koqto otdavna q nqma,mainata vi i na vas strahlivi bokluci,moito skoro 6te obuete 6alvarite,vmesto da se izpravite pred zloto/ISLQMA!.Nie tuk se borim,a vie/produljavaite da si barate u6ote,strahlivi plqmkalovci!.
245
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какъв поздрав бе !? "Педито" показва с какъв да е "компаньона" му в килията !
244
1
 
1
 
! Отговори
666 преди 11 години
СВИТИЯ В ЮМРУК ПОЗДРАВ НА БРАЙВИК НИ НАПОМНЯ ЗА ТОЗИ ОТ ИСПАНСКАТА ГРАЖДАНСКА ВОЙНА : "РОТ ФРОНТ" Така са се поздравявали другарите от червения интернационал.След Втората световна война този жест е символ на организации борещи се против Фашизма.Но пасаран ***. Тези които виждат знаят чии поздрав е този. Той няма нищо общо с изпънатата напред дясна ръка с която е поздравяван Цезаря. "АВЕ ЦЕЗАРЯ" НЯМА НИЩО ОБЩО С "РОТ ФРОНТ" Умните са разбрали чии интереси представлява Брайвик
243
7
 
4
 
! Отговори
Eli преди 11 години
Хахаха бял талибанин.
242
0
 
7
 
! Отговори
stanislav преди 11 години
НЕ Е първия осъден в историята на Норвегия, който е получил максималната присъда от 21 години, не се излагайте в "журналистическите" си напъни.Чудя се на възмутените коментари - как сте очаквали по-сериозно наказание, след като това е най-голямото според законодателството в Норвегия.
241
1
 
10
 
! Отговори
муспи преди 11 години
Докато този Бройвик е избил тези 75 чифутстващи либерали, геноцидът на бялото население си върви с неизмиримо по голями темпове. След като такива предопредителни изтрели се окажат недостатъчни за спиране нашествието на варварите, ще остане последното средство - генетично оръжие, - и всичко това от мароко до гуанджун и от афганистан до африка, и от мексико до перу, заедно с водачите на тази *** евреите ще се изтреби!
240
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
баси палячото е тоя , не е истина че има такива *** в 21 век...
239
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонименне са респектирани, а ги е срам
238
0
 
1
 
! Отговори
Озадачен преди 11 години
vbox7/play:6f7a631985
237
19
 
9
 
! Отговори
славянин преди 11 години
нямам нищо против ислямизациата,докажете , че християнството е отнело по малко човешки жертви *** недни комплексирани
236
0
 
7
 
! Отговори
СЕЛЬО преди 11 години
Казусът е сложен. Не оправдавам насилието на Брайвик и не знам защо е "десен екстремист" (внушението е, че "левите екстремисти" са по-добри). Не оправдавам и експанзията на мултикултурализма, левите подривни движения, неолибералните утопии и всякакви феминистки сбърканячки (*** Riot например), финансирани от световното правителство. За тази *** трябва да се развъртят палките на полицията и да се понапълнят арестите. А иначе - каквото повикало, такова се обадило!
235
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
кой беше казал, че последната обител на неудачника е патриотизма и национализма?
234
2
 
4
 
! Отговори
maria kaneva преди 11 години
след 20 години и аз ще науча камилата да говори:).
233
4
 
20
 
! Отговори
Хектор преди 11 години
Какви 20г. кви 5 лева?само след 2 г.ще го пуснат защото името му ще е патрон на някоя СС част на норвегия,бореща се със ислямските пълчища.
232
4
 
6
 
! Отговори
С.П.И.Н. преди 11 години
Ей, то тънкана бе! 20 г. за 80 човека си е офертичка! Да не е имало промоция няква?
231
12
 
25
 
! Отговори
Елена преди 11 години
А замислете се,тези араби и всякакви мюсюлмани завладяват европейските държави,а и други цивилизовани държави.Не виждате ли тероризъм, ислями и не знам какви още други простотии девотии идват от тези народи.Не го оправдавам този Брайвик,но той вижда,че отива държавата му народа му,традицията ,навиците и т.н каквото щете вземете.Това е един човек обичащ държавата и народа си -патриот.А те мюсюлманите нали не ни харесват ,защо не ходят там по тяхните аборигенски държави,а се заселват из европата
230
1
 
1
 
! Отговори
до 308 преди 11 години
В свят като днешния,където решаването на конфликти е поставено на вниманието на всички замесени държави +великите сили е очевидно,че спогодби се взимат и със съгласието безспорно в случая с Кипър на НАТО и САЩ в частност,след като Гърция и гръцкото мнозинство,която тогава е водено от военна хунта,известна с престъпленията си срещу човешките права,нарушава тази спогодба е дело на другите участници да възстановят баланса,в случая американска намеса не е била нужна,тъй като турците ги наритаха бърз
229
6
 
5
 
! Отговори
do 308 преди 11 години
Кемал Ататюрк е баща на турската нация и абсолютен критик на Османската империя и исляма,от негово време датира забраната на арабския шрифт и въвеждането на латиница в турския език ,както и редица други забрани ,свързани с облекло и начин на живот на турците,забранени са бурките и хиджабите и т.н, не виждам нещо лошо в това,че Ердоган прилича на Ататюрк.