САЩ са продали оръжие за $66 млрд. през 2011 г.

Делът на Съединените щати в общия пазар надвишава три четвърти
Обновена: 27 авг 2012 15:52 | 27 авг 2012 15:30, Елка Василева
122
САЩ са продали оръжие за $66 млрд. през 2011 г.
САЩ са продали оръжие за рекордната сума от 66,3 млрд. долара през 2011 г. Снимка: архив, Reuters

Съединените щати са продали оръжие за рекордната сума от 66,3 милиарда долара през 2011 г., когато глобалният оръжеен пазар е възлязъл на 85,3 млрд. долара, съобщава в. "Ню Йорк таймс", цитирайки доклад, изготвен за Конгреса.

С тези продажби делът на САЩ в глобалния оръжеен пазар надвишава три четвърти. Втора е Русия с далеч по-малката сума от 4,8 милиарда долара.

Американските оръжейни продажби са се увеличили през 2011 г. повече от три пъти в сравнение с 2010 г., когато са били 21,4 милиарда долара. Сумата за 2011 е най-голямата за една година за цялата история на американския оръжеен износ.

Предишният пик е бил през финансовата 2009 г. - 31 милиарда долара.

Икономическият спад в света като цяло е намалил продажбите на оръжие през последните години. Но растящото напрежение с Иран кара някои държави в Персийския залив - Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Оман - да купуват американски оръжия в рекордни количества, пише "Ню Йорк таймс".

Тези държави нямат общи граници с Иран. Те купуват скъпи бойни самолети и най-модерни ракетни отбранителни системи, посочва вестникът.

Годишният доклад за търговията с оръжие е съставен от непартийната Конгресна служба за изследвания, която е отдел към Библиотеката на Конгреса. Авторите Ричард Гримет и Пол Кер внесоха в петък в Конгреса доклада, смятан за най-подробно обобщение на некласифицирани данни за този пазар, достъпни за обществото.

Саудитска Арабия е купила 84 най-модерни изтребителя F-15, различни ракети и боеприпаси и е модернизирала 70 от досегашните изтребители F-15 в бойната си авиация. Освен това САЩ са продали на Саудитска Арабия десетки хеликоптери "Апачи" и "Блек Хок". Общо Саудитска Арабия е купила американски оръжия и бойна
техника за 33,4 милиарда долара, сочат данните в доклада.

Обединените арабски емирства са купили противоракетен щит за 3,49 милиарда долара и 16 хеликоптера "Шинук" за близо 1 милиард долара.

В глобалната търговия с оръжие делът на развиващите се страни е 71,5 милиарда долара, от които 56,3 милиарда са платени за американски оръжия.

Един от приоритетите на политиката на Съединените щати е да сътрудничат с арабските си съюзници в Персийския залив, за да изградят заедно регионален противоракетен щит, който да пази градовете, петролните рафинерии, петролопроловодите и военните бази от евентуално иранско нападение. Това включва разполагане на радари, които да увеличат обсега на системите за ранно предупреждение в Персийския залив, въвеждане на системи за командване, контрол и комуникация, които да обменят информация с новите ракетни прехващачи, продавани на отделните страни.

Противоракетният щит в Персийския залив се гради не на многостранна, а на двустранна основа - за всяка продажба на тези модерни и скъпи оръжия се водят двустранни преговори със САЩ, отбелязва "Вашингтон пост", цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
3
 
8
 
! Отговори
До 49 преди 11 години
Леле кво си зомби...га стана антикомунист га ти почервеня г..за
44
3
 
16
 
! Отговори
Иван Иванов преди 11 години
Ей на таквизи *** му се вика МИРОТВОРЦИ. Еваларка другари хамериканци, еваларка за световната простотия и помия която се излива от Вас под диктовката на Израел. То и за това Света Ви мрази все повече и повече *** земна(САЩ и Израел ). Хейде бе другарю комунист Б.Борисов сега задай този въпрос на господаря си Уорлик как така става това най-голям производител и продавач на оръжие т.с. на смърт пък после и най-големия миротворец ?
43
2
 
10
 
! Отговори
777 преди 11 години
До 42.Да, с нищо не сме по-добри от американците. Даже сме много, много по-глупави от тях.Те поискаха нашите пазари и ние им казахме "заповядайте".Сега те от там изкарват пари, а ние се молим на всекиго да ми даде къшей хляб
42
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не затова печелят чехите, а защото са лоялни съюзници, имат им доверие и им дават технологии. А тука половината сте готови да си свалите гащите пред Путин във всеки един момент и затова никой няма да ви има доверие. И аз да съм, няма да ви дам да дишате, защото после ще ми забиете нож в гърба. Така ли е, другари комунисти? Така е. Духайте тогава. Когато измре поколението на робите, тогава ще се оправим.
41
0
 
5
 
! Отговори
ВМЗ Сопот преди 11 години
Акумулираната*
40
2
 
6
 
! Отговори
До 39 преди 11 години
Земи въри попрочети малко хистория за да не изпадаш без нужда в хистерия...ква чест бе...от страх да не го затворят в клетка и да го показват по панаирите... Всичко на тоя свят се прави от страх.
39
15
 
5
 
! Отговори
Кънчо преди 11 години
Продават и печелят защото могат. Руските железа никой вече не ги ще, с изключение на някакви *** диктатори като Асад, Сев. Корея и Иран. Но и с тях скоро ще е свършено.
38
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хайде обяснете как оръжейното ни производство беше разбито, като директорите на заводите бяха все убедени комунисти? Как така под тяхно ръководство заводите фалираха?
37
3
 
14
 
! Отговори
ххх преди 11 години
До 28.Да, САЩ продават на съюзниците си. За това нас ни насилиха да им станем съюзници, а онези които си нямат за външен министър еврейски мекерета, като Соломон Паси, тях пък ги разбиват като Ирак, Либия и др. за да има станат "съюзнци", че пак от тях да купуват
36
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
по времето на СИВ и Варшафския догово всеки ден на Бъргас товарехме по два кораба.---------------------- Два кораба какво? Бонбони или калашници и РПГ? Продавахте оръжие на ***, за да се избиват, за да може да си водите децата на море и да си купувате москвичи, нали? И с какво си по-добър от американците?
35
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Имах един колега в зората на "демокрацията", върл седесар. Та той ни убеждаваше всички, че американците са добри и мирни хора и затова искат да си разтуриме Военната промишленост, защото оръжията били лошо нещо. Така както го сторихме, "мирните и добри" хора се намърдаха на нашите пазари, от които ние дотогава печелехме милиарди.
34
2
 
25
 
! Отговори
ВМЗ Сопот преди 11 години
Износът на България на военна продукция през 1980 година беше в размер над 1 милиард долара. Акомулираната инлфация(на долара) от тогава до днес е в размер на 178%. Това означава, че онези 1 милиард се равняват на днешни 2, 780 милиарда долара.Разбрахте ли сега, защо военното производство беше разбито? Разбрахте ли защо близо 200 хиляди човека останаха безработни само в резултат на разбития военно-промишлен комплекс!Благодарете на братята американци!
33
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хитлер не е свършил в помийна яма, а се е самоубил като човек с чест. А войната беше спечелена с американски оръжия.
32
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз се чудИх ка бедните "борците за свобода" при разните бунтове си "осигурили" съвременно оръжие
31
2
 
19
 
! Отговори
777 преди 11 години
До 32.Ние никога не сме си мислили да сме конкуренти на големите индустрии.Но по времето на СИВ и Варшафския догово всеки ден на Бъргас товарехме по два кораба.Сега САЩ и ЕС ни предлагат туризм и селско стопанство, т.е. бананова република - да създаваме, възпитаваме и обучаваме само прислуга
30
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ми нормално като има балъци да им купуват 2рата ръка самолети .... че и струват 10 пъти повече от аналозите на други страни пък стават само да бомбардиране на *** в пустинята ...
29
2
 
16
 
! Отговори
fuck off преди 11 години
ДО 26: То едно време и Германия имаше най-мощната армия с най-модерно въоръжение, пък ако си спомням добре ,Хитлер май свърши в някаква помийна яма...
28
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само си представете, какво ще се случи с икономиката и дефицита на САЩ, ако утре няма войни никъде по света :D.
27
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нашата военна промишленост никога не е била конкурентна на американската. Не виждаш ли какво продават - изтребители и противоракетни системи, кога в БГ се е произвеждало такова нещо? Ръчни гранати и патрони и сега се призвеждат, ама струват стотинки.
26
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По този начин америка си прибира доларите за да могат банките им да има ликвидностКапитализма умря през 1907-година. Днес банките са навлекли кожата му и заблуждеват че той е жив. А вместо невидимата ръка на свободният пазар - федералният резерв контролира чрез лихвата и ликвидноста.