САЩ са продали оръжие за $66 млрд. през 2011 г.

Делът на Съединените щати в общия пазар надвишава три четвърти
Обновена: 27 авг 2012 15:52 | 27 авг 2012 15:30, Елка Василева
122
САЩ са продали оръжие за $66 млрд. през 2011 г.
САЩ са продали оръжие за рекордната сума от 66,3 млрд. долара през 2011 г. Снимка: архив, Reuters

Съединените щати са продали оръжие за рекордната сума от 66,3 милиарда долара през 2011 г., когато глобалният оръжеен пазар е възлязъл на 85,3 млрд. долара, съобщава в. "Ню Йорк таймс", цитирайки доклад, изготвен за Конгреса.

С тези продажби делът на САЩ в глобалния оръжеен пазар надвишава три четвърти. Втора е Русия с далеч по-малката сума от 4,8 милиарда долара.

Американските оръжейни продажби са се увеличили през 2011 г. повече от три пъти в сравнение с 2010 г., когато са били 21,4 милиарда долара. Сумата за 2011 е най-голямата за една година за цялата история на американския оръжеен износ.

Предишният пик е бил през финансовата 2009 г. - 31 милиарда долара.

Икономическият спад в света като цяло е намалил продажбите на оръжие през последните години. Но растящото напрежение с Иран кара някои държави в Персийския залив - Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Оман - да купуват американски оръжия в рекордни количества, пише "Ню Йорк таймс".

Тези държави нямат общи граници с Иран. Те купуват скъпи бойни самолети и най-модерни ракетни отбранителни системи, посочва вестникът.

Годишният доклад за търговията с оръжие е съставен от непартийната Конгресна служба за изследвания, която е отдел към Библиотеката на Конгреса. Авторите Ричард Гримет и Пол Кер внесоха в петък в Конгреса доклада, смятан за най-подробно обобщение на некласифицирани данни за този пазар, достъпни за обществото.

Саудитска Арабия е купила 84 най-модерни изтребителя F-15, различни ракети и боеприпаси и е модернизирала 70 от досегашните изтребители F-15 в бойната си авиация. Освен това САЩ са продали на Саудитска Арабия десетки хеликоптери "Апачи" и "Блек Хок". Общо Саудитска Арабия е купила американски оръжия и бойна
техника за 33,4 милиарда долара, сочат данните в доклада.

Обединените арабски емирства са купили противоракетен щит за 3,49 милиарда долара и 16 хеликоптера "Шинук" за близо 1 милиард долара.

В глобалната търговия с оръжие делът на развиващите се страни е 71,5 милиарда долара, от които 56,3 милиарда са платени за американски оръжия.

Един от приоритетите на политиката на Съединените щати е да сътрудничат с арабските си съюзници в Персийския залив, за да изградят заедно регионален противоракетен щит, който да пази градовете, петролните рафинерии, петролопроловодите и военните бази от евентуално иранско нападение. Това включва разполагане на радари, които да увеличат обсега на системите за ранно предупреждение в Персийския залив, въвеждане на системи за командване, контрол и комуникация, които да обменят информация с новите ракетни прехващачи, продавани на отделните страни.

Противоракетният щит в Персийския залив се гради не на многостранна, а на двустранна основа - за всяка продажба на тези модерни и скъпи оръжия се водят двустранни преговори със САЩ, отбелязва "Вашингтон пост", цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
7
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Че те...арабите изкупили американското оръжие.При тях е...така;изгори ли...предпазител на телевизор,си купуват...нов и този на ***.Колко ли военна техника е...дадена за претопяване,поради невъзможноста на арабската...инженерна мисъл,да отстрани...повредата.
24
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ето защо първото нещо беше да ликвидират нашата военна промишленост!!!
23
29
 
10
 
! Отговори
до 22 преди 11 години
САЩ продават оръжие само на съюзниците си, *** глупава. За разлика от Русия, които се чудят на кого да пробутат остарелите си жИлеза.
22
3
 
7
 
! Отговори
до 24 преди 11 години
Може и ЧАД да е ???? :)))))
21
37
 
11
 
! Отговори
US Army преди 11 години
Защо ли ми се струва, че американската армия е в пъти по-могъща от руската... и при евентуална война от Русия няма да остане нищо...
20
2
 
19
 
! Отговори
Astarot преди 11 години
Ако перефразираме един стар комунистически лозунг...Американската оръжейна индустрия - "Най-мирната" оръжейна индустрия в Света :)Онези пичове, дето пееха: "What the war is good for...?" май намериха отговора :) БВП и печалби за милиарди $
19
8
 
5
 
! Отговори
до 9 преди 11 години
3 букви?Да не би да е ЮАР?
18
2
 
15
 
! Отговори
асд преди 11 години
Политика се прави със силна армия. Искаш ли да си играч на световната сцена трябва да си здраво въоръжен. Това всъщност показва колко е еволюирала социалната ни система последните няколко хилядолетия, т.е. че еволюция липсва. В този ред на мисли, ако имахме сега 20-30 милиарда за въоръжение нямаше да е зле, но политиците ни превърнаха в мизерници и при евентуален голям конфликт, сме със събути *** и здраво надупени. И ако преди несломимия дух на армията ни е спасявал, сега това не е достатъчно.
17
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво на американците! Продават оръжие на всички, а след това отиват като "миротворци", защото ония са се сбили и с оръжие в ръка им говорят за демокрация и мир. Баси лицемерието! С тия пари могат да решат болните проблеми на обществото си, но заради алчността на няколко компании спомагат за кървави войни и убийства по света. Гнусна работа.
16
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
След 20 години глад и лъжи , не ви ли липсва Варшавския Пакт?
15
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С тези пари в САЩ всички могат да живеят като царе, но са ги прибрали няколко сухи и ачлни старчета и си ги броят и душат, без да имат необходимост от един цент. Земята страда от алчността на хората, а скоро ще разгневим и Бог. Искам да гледам, как ще си купят неговата милост.
14
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
кил фор пийс хахахах
13
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
4, много си неграмотен - цитираш евреин , който е казал че войната е капиталистическа жътва. не еврейска жътва , има разлика нали ?
12
1
 
6
 
! Отговори
лимонад преди 11 години
па тя цялата война е заради това. иначе кой му дреме за някой на другата страна на земното кълбо.
11
13
 
6
 
! Отговори
Еврей преди 11 години
Яд ли ви е интелектуалчета?
10
7
 
8
 
! Отговори
,,LARI,, преди 11 години
MNOGO SA SI PRAVI. NIE ZASHTO NE PRODAVAME? ZASHTOTO SME NEKADARNICI>
9
3
 
14
 
! Отговори
онбашията преди 11 години
кво се плаите бе, ейпъл с тъпите си играчки вадят повече пари от цялата световна оръжейна търговия
8
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нека сега да дадат още една Нобелова награда за мир на Обамни.
7
2
 
38
 
! Отговори
Ъг преди 11 години
Имало едно време една миролюбива страна. Но най-миролюбив бил президента и, носител на Нобел за мир.
6
8
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Преди 30 години Рейгън нарече СССР "империя на злото". 30 години по-късно империята на злото е едно трибуквие, кръвожадно за войни, смърт, световна тирания. Всичкото това е прикрито зад "демократични процеси". Познайте от три пъти коя е тази държава.