Армения е готова на война с Азербаджайн, ако се наложи

Причината е скандалът с помилвания от Баку войник, убил арменски колега
Обновена: 3 сеп 2012 19:44 | 3 сеп 2012 19:43, Елка Василева
161
Армения е готова на война с Азербаджайн, ако се наложи
Протестиращи изгориха унгарското знаме пред унгарското консулство в Ереван. Снимка: Reuters

Армения е готова на война с Азербайджан заради скандала с помилвания азербаджайнски войник, убил арменски колега през 2004 г. в Будапеща, предаде Франс прес.

"Не искаме война, но ако бъдем заставени, ние ще се сражаваме и ще спечелим", заяви президентът на Армения Серж Саркисян. Неговото изявление беше качено в интернет сайта му.

Още по темата

Азербайджанският президент Илхам Алиев помилва Рамил Сафаров, осъден на доживотен затвор в Унгария заради убийството на арменски военен по време на международен курс по английски език в Будапеща. В петък Сафаров беше екстрадиран от Унгария в родината си и броени часове след това беше помилван и повишен в офицер въпреки уверенията на Баку, че той ще излежи присъдата си. Това породи гнева на Армения.

Саркисян обвини Азербайджан, че е страна, в която незаконно се нарежда пускането на свобода на престъпници и в която публично се възхвалява всеки мръсник, убил хора само защото те са арменци.

Заради скандала Армения прекрати временно дипломатическите си отношения с Унгария. Унгарското правителство пък привика азербайджанския посланик в Будапеща, за да протестира срещу помилването на доживотния затворник.

Полемиката беше коментирана и от Белия дом, откъдето беше подчертано, че Барак Обама е загрижен от ескалацията на напрежението между Ереван и Баку.

Европейската комисия призова властите в Азербайджан да не предприемат действия, които биха повишили напрежението в региона. Мая Кочиянчич, говорител на върховния представител на ЕС по сигурността и външната политика Катрин Ащън, заяви, че комисията е загрижена от новините, свързани с прекъсването на дипломатическите отношения между Азербайджан и Унгария.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Не искаме война, но ако бъдем заставени, ние ще се сражаваме и ще спечелим" колко са смели.Дали не защото се надяват на руска подкрепа?Смешничко е страна с шепа техника от съветско време да се държи като нервен пинчер.Изобщо малка страна няма ли атомни бомби в един военен конфликт е загубена.Дори и великите сили са същите-в един момент винаги се стига до подрънкване на ядрените арсенали.Що иранците се напъват за голямата бомба..?Щото си е фактор.
7
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Tulski...хахахаха-с какво ще ги почваме..лъкове и копия ли....
6
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз дори си мисля, че срещу кратуните на македонистите трябва да се използва ядрено оръжие, ама прекалено близо ни е, та радиацията ще удари и нас.
5
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Арменци евреи азербеджайници всички са една класа мошеници.
4
17
 
20
 
! Отговори
Патриот преди 11 години
Смешно е заради един човек да се заплашва с война. То тогава Кадафито трябваше да ни обяви война заради медсестрите. Или пък ние на Англия, дето оправдаха хулигана от Слънчев бряг.
3
17
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
България е готова за война с Македония!Ние не искаме война с този близък народ, но ако те продължават да ни провокират, ще се наложи да ги избомбим.
2
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Еми да се почват като са готови.
1
13
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
успех на арменците християни и арийци срещу гнусните хазари байджанци