Човек беше убит по време на реч на лидера на сепаратистите в Квебек

Въоръжен мъж нахлул в залата и стрелял
Обновена: 5 сеп 2012 10:27 | 5 сеп 2012 08:58, Елка Василева
13
Човек беше убит по време на реч на лидера на сепаратистите в Квебек
Един човек беше убит и друг ранен по по време на реч на лидерката на сепаратистите в Квебек. Снимка: Reuters

Въоръжен мъж рани тежко двама души, единият от които почина малко след това, в концертната зала Метрополис в Монреал, когато в нея произнасяше реч бъдещият премиер на канадската провинция Квебек Полин Мароа.

Нейната сепаратистка партия спечели състоялите се провинциални избори. Словото й беше прекъснато от охраната, която я отведе бързо от сцената, съобщи Ройтерс.

Малко по-късно стрелецът, който е на около 50 години, бе задържан от полицията. Преди да бъде хванат, той подпалил пожар близо до залата. Самата Мароа е невредима. Според полицията мотивите на стрелеца засега не са известни.

Инцидентът стана точно в момента, в който Полин Мароа обявяваше, че "бъдещето на Квебек е на суверенна държава", посочва АФП. Втурвайки се в залата и преди да стреля, мъжът извикал на френски: "Англичаните се пробуждат."

След краткото прекъсване лидерката на сепаратистите се върна на подиума и довърши речта си.

Квебекската партия на Мароа иска независимост за Квебек от Канада. Предишни правителства на тази партия организираха референдуми в провинцията за отцепване от Канада през 1980 и 1995 г., но и двата пъти претърпяха неуспех.

Последните проучвания на общественото мнение сочат, че само 28 процента от жителите на Квебек искат независимост за провинцията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
toi преди 11 години
Отцепване никога няма да има, всичко е популизъм!
10
0
 
0
 
! Отговори
toi преди 11 години
До АнонименНе е ясно точно какво би се получило, но няма да е добре нито за едните, нито за другите, според мен. А то ***, китайци и араби има във всички емигрантски държави. Те затова с аи емигрантски. Има всякакви!
9
0
 
1
 
! Отговори
Въпрос преди 11 години
Франция не е ли в Африка някъде, аз мислех че е там като гледах националния им отбор по футбол -- сега съм объркан Франсета в Канада и Европа -- моля разяснете
8
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Франсетата в Канада сами си закопават провинцията. Да се отцепват и да видим как и кой ще плаща на безделниците.
7
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Quebec e провинцията на мързеливите. Всички лентяи на света са се засели в Монтреал.
6
0
 
0
 
! Отговори
Брайвик преди 11 години
Ммм да.... Това е бил брачеда.... Но явно НЕ Е могъл да изтребе повече народ!!!
5
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
България е застрашена от дебългаризация и териториални загуби от *** и турците в полза на Румъния и Турция подобно на косовизацията и разпада на Сърбия и Македония.
4
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Къф е ***.Сега ще го съдят за убийство.Поне да беше гръмнал лелчето та като ще я лежи поне да има за кво.Сега ще лежи за напразно.Нищо де ако са ненормални ще се отделят.Да видят животът на френска колония как е.*** араби и китайци.Винаги съм се чудел дали в следващите 50 години от Франция ще остане само името?
3
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Време е! Латиноамериканците в САЩ също рано или късно ще поискат независимост на отделни щати от САЩ и присъдиняване към Мексико и Куба.
2
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Явно и третият път ще претърпят неуспех!Платили са простаците,които ходят да слушат политиците!
1
12
 
14
 
! Отговори
някой преди 11 години
Очевидно човекът е англичанин от Квебек. Очевидно действията му са мотивирани от омраза към французите и от криворазбран патриотизъм. Очевидно резултатът от тези му действия ще бъде, че повече французи от Квебек ще станат привърженици на независимостта.