Прокуратурата се отказа да съди Ехуд Олмерт за "морална низост"

Решението бе взето в съд в Ерусалим
Обновена: 5 сеп 2012 21:22 | 5 сеп 2012 21:21, Петя Славова
3
Прокуратурата се отказа да съди Ехуд Олмерт за "морална низост"
Снимка: Reuters

Израелската прокуратура се отказа от искането провиненията на бившия министър-председател Ехуд Олмерт да бъдат квалифицирани като "морална низост", което би го лишило за седем години от възможност да се върне в политиката, предаде ДПА.

Изненадващото решение беше взето на заседание на окръжния съд в Ерусалим по дело срещу Олмерт, който през юли беше признат за виновен в злоупотреба с доверие. Прокуратурата настоя бившият премиер да бъде осъден на шест месеца обществено полезен труд и на една година затвор условно.

Но тя не поиска провиненията му да бъдат квалифицирани като "морална низост" - определение, което според закона би му попречило да се занимава с политика в продължение на седем години.

 Съдът само изслушва доводите на защитата и обвинението. Адвокатите на Олмерт настояват, че използването на термина "морална низост" е несъстоятелно в случая, тъй като клиентът им вече не е обществена личност и е готов да се откаже от изгодите,които получава от държавата като бивш министър-председател. През юли той беше признат за виновен в злоупотреба с доверие, но беше оправдан по две по-сериозни обвинения в корупция.

Оправдаването му предизвика спекулации, че Олмерт, който беше принуден да напусне премиерския пост заради обвинения, може да се опита да се върне в политиката начело на центристка партия на следващите избори, които трябва да бъдат произведени до октомври 2013 г. Срещу него се води и друго дело по обвинения в корупция във връзка със скандал с недвижими имоти в Ерусалим.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Значи такива като тоя не ги съдят за престъпленията им.Викам да не го съдят за подкрепата му за геноцида над Газа,където самолети на ционисткия режим садистично бомбардираха беззащитното население три седмици убивайки 1400 палестинци и причинявайки разрушения на икономиката на семитите в Палестина-сектор Газа за 1.6 милиарда долара.А те не го били съдили и за други престъпления да можел да се върне в политиката.
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Човешкото око, само шепа пръст го засища!