Град в САЩ забранява малките пластмасови бутилки

Забраната обхваща опаковки с вместимост до 1 литър
8 сеп 2012 16:23,
23
Град в САЩ забранява малките пластмасови бутилки
Снимка: Ройтерс

Град Конкорд в американския щат Масачузетс ще се превърне в първия в САЩ, където ще бъде въведена забрана за продажбата на вода в малки пластмасови бутилки, съобщават местни медии, цитирани от ИТАР-ТАСС. Закон в този смисъл влиза в сила от 1 януари 2013 г.

Кампанията срещу използването на пластмасовите бутилки бе започната преди 3 години от местната жителка Джийн Хил с твърдението, че те нанасят сериозни щети на околната среда. През април тази година законопроектът бе утвърден от градския съвет, а през миналата седмица бе одобрен от главния прокурор на щата.

„Надявам се, че примерът на Конкорд скоро ще бъде последван и от други градове“, отбеляза Хил.

Забраната включва пластмасовите бутилки с обем до един литър включително. При първо нарушение ще бъде отправяно предупреждение, при второ ще бъде налагана глоба от 25 долара, а всички следващи ще струват на пренебрегналия закона по 50 долара.

Междувременно производителите на бутилирана вода, са недоволни от нововъведението и възнамеряват да се обърнат към съда.

„Забраната лишава жителите и гостите на града от възможността да купят напитката, която желаят. Освен това той ще лиши града от важна част от данъчните му постъпления и ще навреди на местния бизнес“, се посочва в изявление на Международната асоциация на производителите на бутилирана вода.

Конкорд е едва вторият град в света, забранил продажбата на вода в пластмасови опаковки, след като през 2009 г. австралийският Бъндануун въведе аналогична законова норма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нашият враг еДЯСНОТО. Инеговият мечкапитализма.Дясното - снеговите страни - алчност и егоизъм.ДЯСНОТО - ЕЛИТА.Дясното -Деспотизма. Свободният пазарбеше измислен отАдам Смит - за да себори с ДЯСНОТО. Нокапитализма еотхвърлил правилото на АдамСмит - че всичкопроизведено е самотруд. И първитесоциалисти сапривържениците на Адам Смит.
19
0
 
12
 
! Отговори
Решението преди 11 години
на въпроса е лесно. Хората са го измислили отдавна. Във всеки магазин за хранителни продукти да има машина за връщане на бутилки. В Германият цената им е многократно надута - 25 цента, независимо от големината и дали е от безалкохолно или бира. Като върнеш бутилката, машината ти дава касова бележка, с която пазаруваш или получаваш пари. В една машина се връщат както пластмасови, така и стъклени бутилки и кутийки от бира и безалкохолно. Във всеки магазин има кутия за стари батерии и телефони.
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да не стане така че някой ден да питате къде е бутилката????,а нея да я нема!!!!!
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ииии,не знайте много - много за бутилките,щото предлагането определя търсенето,PR законче,ха-ха.Щом ви зариват с тея бутилки,значи ви трябват!!!!
16
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пластмасите ги правят от оцетна киселина.
15
2
 
11
 
! Отговори
светозар4о христов преди 11 години
аз бих забранил изцяло пластмасовите бутилки,и торби,опаковки,и въобще всякакви глупости,които се правят от петрол,а могат да се направят от друго...и бих използвал петрола само за най-важните неща-като окабеляване,подръжка,гуми,технологии,медицина и прочие...и тази забрана-не защото замърсява земята/пука и на земята за някви пластмасови бутилки-както казва джордж карлин/-а защото петрола не е дъжд,и неизчерпаем
14
2
 
6
 
! Отговори
Kunev преди 11 години
Bravo i na men mi haresva ideqta, samo dano po - skoro v BG se nauchim da sabirame razdelno otpadacite, da pravim razlika koe e dobre i koe e zle i nai - veche da uvajavame samite sebe si, zashtoto tova e pyrvoto neshto koeto chovek trqbva da napravi, za da bade zdrav!A i dano nqma poveche izkyfeli komunisti kato nomer 13!Ehoo, nomer 13, zashto namesvash politikata tuka?
13
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо американците са дебели. Защото взимат антидепресанти. А те увреждат перисталтиката и храната пътува повече дни до тоалетната.
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
що не ги правят от лигнин.
11
7
 
27
 
! Отговори
... преди 11 години
При правителството на ГЕРБ първата глоба щеше да е 250 лв. а втората 500 лв. с отнемане правото на пиене на вода за следващите 3 месеца. Освен това нарушителя няма да има право да си продаде имота, ако не е платил глобата и всички бутилки за вода трябва да са в светлоотразителни цветове за да не се предизвикват задавяния, а също така и водач управляващ МПС с над 30 км/ч и пиещ вода от бутилка ще се глобява 500 лв., 10 контролни точки и 1 месец без право да шофира!!!
10
0
 
30
 
! Отговори
Мързел преди 11 години
Не знам кое е вредно и кое не, но който е пил бира от стъклена и пластмасова предполагам че зане разликата между двете
9
2
 
29
 
! Отговори
гого-бухала преди 11 години
Проблема не идва от пластмасата, а от самата култура на консуматорското общество. Вече никой не иска да ходи на пазар със старите платнени чанти за многократна употреба, да връща бутилки и бурканчета в магазина или да поправи нещо счупено.
8
1
 
9
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
ami az se 4udq za6to pak ne vavedat u nas kakto be6e predi samo stakleni butilki i vzima6 palni dava6 prazni,i po ekologi4no i po zdravoslovno za6toto plastmasata otdelq kancerogenni produkti v napitkite tova e dokazano
7
0
 
26
 
! Отговори
Лъчо Калъчо преди 11 години
По принцип не бива да се принуждават хората да купуват вода в бутилки освен ако не е минерална и не я използват за лечение и профилактика Водопроводната вода трябва да отговаря по показатели и за питейнаДори и да е така всевъзможни търгаши с негласното съучастие на общински гадаве спират чешмите по градинките и принуждават хората да си купуват водаМалките бутилки пък са най-неизгодни икономически.Стига се дори до там и за детски градини и училища да се купува вода за да се гушат приятелски фирм
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Размера е важен
5
2
 
55
 
! Отговори
Х преди 11 години
Няма по добро от стъклената бутилка! Затова едно време всички течности за пиене и лекарствата бяха САМО в стъклени бутилки! Заедно със западната "демокрация", дойде и токсичната пластмаса.
4
13
 
14
 
! Отговори
до 2 преди 11 години
Мрът като мухи от рак щото преди 30-ина години корато се повреди Чернобилската АЕЦ народът масово е бил навън и го е валял радиоактивен дъжден усилен с горещи частици.После ги е хапнал още един път с плодовете на отровената земя няколко месеца по-късно и още един път консумирайки вода.Ето затова мрът яко от рак.Другата причина е,че ние нямаме адекватен начин за съхранение и депониране на използвани батерии и изгорели енергоспестяващи лампи-нямаш си представа какви отрови отделят.Етернитът също.
3
8
 
6
 
! Отговори
хех преди 11 години
в малки пластмасови не може, ми в стъклени как е?
2
5
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А според мен трябва да бъде абсолютно забранено храни и напитки да се съхраняват в пластмасови опаковки.........всяка пластмаса отделя вещества в храните и ние после ядем и цъкаме как едно време старите хора са живеели до 100 години пък сега хората *** от рак като мухи......като почнете с храната, въздуха и почвата поемаме всички отпадъци отделени от заводи и автомобили
1
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Съгласен съм! Само литър двеста и педтесет о нагоре.Малките бутилки са безмислени.Хем по-скъпи,хем по0малко имат хем повече ***.Също така една бутилка от 2.5 литра може да събере бензинец за 30-тина километра при лекичко каране-една не малка дистанция.А половинката ще стигне да припалиш и да минеш няколко километра.