Франция забрани протестите срещу карикатурите на пророка Мохамед

Лидер на мюсюлманите във Франция призова за спокойствие
Обновена: 21 сеп 2012 16:50 | 21 сеп 2012 15:27, Елка Василева
210
Франция забрани протестите срещу карикатурите на пророка Мохамед
Манюел Валс. Снимка: архив, Reuters

Франция потвърди, че няма да допуска улични протести срещу карикатурите на пророка Мохамед, публикувани във френския седмичник "Шарли ебдо" тази седмица, предаде Ройтерс.

Вътрешният министър Манюел Валс каза, че на префектите в цялата страна е наредено да забранят каквито и да било протести по въпроса и да ги разпръсват, ако забраната бъде нарушена.

"Няма да има никакви изключения. Демонстрациите са забранени и ще бъдат разпръсвани. Няма да се разрешават и молитви на улицата, за каквито няма място в нашата република. И разбира се, законът ще се прилага срещу всеки, който забулва изцяло лицето си".

Още по темата

Междувременно главната организация, представляваща мюсюлманите във Франция, призова за спокойствие след публикуването на нови карикатури на пророка Мохамед, което породи опасения от протести в мюсюлманския свят след петъчните молитви, предаде Ройтерс.

Отпечатаните във френското сатирично издание "Шарли ебдо" рисунки заплашват още повече да разярят мюсюлманите, разгневени от разпространения в интернет филм, осмиващ Мохамед.

След публикуването на карикатурите Париж нареди днес да бъдат затворени френски посолства, училища и културни центрове в двайсетина мюсюлмански страни.

Полицията във френската столица е в повишена тревога, след като бяха забранени планирани от мюсюлмански организации протести.

Мохамед Мусауи, който ръководи Френския съвет на мюсюлманското вероизповедание (ФСМВ), определи филма и карикатурите като "актове на агресия", но призова мюсюлманите във Франция да не излизат да протестират по улиците.

"Повтарям призива на ФСМВ да не се протестира – всеки протест би могъл да бъде използван от недоброжелатели и да има обратен ефект", заяви той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
12
 
! Отговори
до 55 ястреб преди 11 години
не бе никой не ни е клал дедите. турците са дошли тука и българите са се радвали че такива модерни и умни хора са дошли тука да ни помогнат да се развием и ние. и после лошите руснаци са дошли и са ги изгонили и са провалили работата
35
1
 
17
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 11 години
французите използваха момента да покажат къде е мястото на ***. Никакви протести ,никакви килимчета по улиците, никакви забрадени пингвини. С една дума - в къщи и във храма се дупи колкото си искаш. Улицата е свободна християнска Франция.
34
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** вън от Европа ве гнусна ислямска ***
33
0
 
10
 
! Отговори
Без коментар преди 11 години
От много отстъпки и компромиси сигурно вече мюсюлманите са достигнали и най-западната точка на християнска Европа.Айде стига толкова сме се правили на най-големите демократи!
32
1
 
6
 
! Отговори
до 41 преди 11 години
да бе как може да се подиграваш с някаква толкова правдоподобна история? седял си в пещерата той и дошъл ангел дето му го пратил господ и му диктувал божиите думи да ги предаде на хората. и те били че всички трябва да ги е страх от него, да се молят всеки ден, да се женят за малки момиченца и който не вярва в тая история, да го грабят и да го убиват.
31
5
 
1
 
! Отговори
Акълмайстор преди 11 години
Парлеву Франсе-опърлено прасе!
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ujas za6to se karate za religii nqmate li si dryga rabota po vajnoto e da ima6 dom i hrana
29
2
 
27
 
! Отговори
БРАВО ! преди 11 години
Евала на франсетата ! Малко късно загряха, но пак е добре. Сега и в България трябва да се приложи същото. 500 години са клали дедите ни, тези "миролюбиви" *** , сега пак ни се качват на главата. На който не му харесва в Европа - да се маха !България е християнска държава и такава ще остане !!!
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 38 -Много си в грешка нещо.Стършела по ония времена никога не го е закъсвал.Лошото беше че за да се абонираш за него- в пакет със Фронта или Разбойническото Дело.Щото хората тях се палеха печката или от зор ги тоалетваха - голяма конкуренция правеха Делото и Фронта на ролата от Белово...
27
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 38 моля , ти на колко години си , знаеш ли че на времето преди 10 ноември единствено във вестник Стършел под силно завоалирана форма можеше да се прокрадне гнева срещу социализма , явно и представа си нямаш за силата на сатирата .
26
1
 
3
 
! Отговори
i преди 11 години
oo tia musolmani napravo niamali da izlezat ot toia detski film i da prestanat da vikat ama via hristianite. 21 vek sme da zabravim si4ki tia divoti na babite i dedite ni. Gospod nie suzdal takiva kakvito sme ako e iskal da hodime zabuleni shteshe da ni suzdade po drug na4in.
25
4
 
12
 
! Отговори
до 32 преди 11 години
аз говоря за европейци, не за диваци от пустинята дето като видят карикатура и почват да громят
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 25 че има ли у нас по сериозна медиа от вестник Стрършел , той си беше най-сериозната медия по време на социализма и си остана такъв и до днес , а в него карикатури и вицове е имало за всички и за християни и за мюсулмани и за евреи , който ме опонира значи не чете , какво да го правя.
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен -12Всъщност дори и за онова време е извънбрачно заченат според описанието на Светите книги.Друг е въпросът с положението му в обществото - трябва да е бил извънбрачно отроче на много издигнат благородник..Иначе и продавач на палмови листа нямаше да може да стане.Особенно при юдеите тогава - били са по-стриктни от римляните в това отношение.А бащата не се е появил да заяви бащинство.Отделно Йосиф е можел и да не го припознае - тогава ???
22
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Лекарството е тотална забрана на исляма в цивилизования свят. Да се обяви тая секта за човеконенавистна и погубваща човешкото в човека. Който не му харесва да си ходи в арабия или на майка си ... Никаква толерантност за тия маймуни. Колко и какво още е необходимо та да се светнат ЕС политиците какво е исляма и какво той се готви да направи с Европа и цивилизацията.
21
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 30 защото е *** , дано в затвора му се нарадват хубаво.
20
3
 
12
 
! Отговори
Зоро преди 11 години
май на европейците взе да им се изчерпва търпението
19
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тогава защо осъдиха Брейвик на 20 години затвор вместо да му дадат медал ?
18
0
 
7
 
! Отговори
онбашията преди 11 години
брей, аз се надявах да шитнем *** към франция, а тоя оланд ще се окаже че не е такъв либераст какъвто уж трябва да е
17
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дай да нарисувам карикатури на Исуус, че да не се сърдят само мюсулманите и проблема ще е решен.