Франция забрани протестите срещу карикатурите на пророка Мохамед

Лидер на мюсюлманите във Франция призова за спокойствие
Обновена: 21 сеп 2012 16:50 | 21 сеп 2012 15:27, Елка Василева
210
Франция забрани протестите срещу карикатурите на пророка Мохамед
Манюел Валс. Снимка: архив, Reuters

Франция потвърди, че няма да допуска улични протести срещу карикатурите на пророка Мохамед, публикувани във френския седмичник "Шарли ебдо" тази седмица, предаде Ройтерс.

Вътрешният министър Манюел Валс каза, че на префектите в цялата страна е наредено да забранят каквито и да било протести по въпроса и да ги разпръсват, ако забраната бъде нарушена.

"Няма да има никакви изключения. Демонстрациите са забранени и ще бъдат разпръсвани. Няма да се разрешават и молитви на улицата, за каквито няма място в нашата република. И разбира се, законът ще се прилага срещу всеки, който забулва изцяло лицето си".

Още по темата

Междувременно главната организация, представляваща мюсюлманите във Франция, призова за спокойствие след публикуването на нови карикатури на пророка Мохамед, което породи опасения от протести в мюсюлманския свят след петъчните молитви, предаде Ройтерс.

Отпечатаните във френското сатирично издание "Шарли ебдо" рисунки заплашват още повече да разярят мюсюлманите, разгневени от разпространения в интернет филм, осмиващ Мохамед.

След публикуването на карикатурите Париж нареди днес да бъдат затворени френски посолства, училища и културни центрове в двайсетина мюсюлмански страни.

Полицията във френската столица е в повишена тревога, след като бяха забранени планирани от мюсюлмански организации протести.

Мохамед Мусауи, който ръководи Френския съвет на мюсюлманското вероизповедание (ФСМВ), определи филма и карикатурите като "актове на агресия", но призова мюсюлманите във Франция да не излизат да протестират по улиците.

"Повтарям призива на ФСМВ да не се протестира – всеки протест би могъл да бъде използван от недоброжелатели и да има обратен ефект", заяви той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
франсета ,сега очакваме и карикатури на моше ,-Мойсейчо дето( разтварял морето да премине племето на юда,,превръщал тоягата си на змия и карал от небето да падат печени пъдпъдъци за да нахрани избраното племе ) и тем подобните смешни басни и, ако случайно някои равини и евреи решат да протестират-пълна забрана за протести еднакви критерии бе (демократи) иначе е ясно на всеки кой има интерес да противопоставя нас християните на ***
55
3
 
3
 
! Отговори
ТИКВАТА преди 11 години
Бойкото срещу някой лев разрешава всичко,атентати,вдигане на данъците и измисляне на нови,геноцид срещу българите,вдигане на цените,увеличаване на безработицата ....и тн.Заповядайте В БГ.
54
4
 
13
 
! Отговори
умерен преди 11 години
Волен Сидеров премиер!
53
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ta Hristos jenen li se okaza ?
52
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"ами вие сте много *** бе хора, нека тогава да се прявят карикатури и за Христос"Ми те постоянно правят. Ама никой не вдига олелия по този въпрос, камо ли да се убиват...Мюсулманите са като три годишни деца бе, техният бог уж всесилен, пък те трябва да го защитават от хартиени драсканици щото го обиждали. Авно нямат много вяра във всесилността му тогава...
51
3
 
13
 
! Отговори
Европа без говеда преди 11 години
Надупените пред джамиите по европейски ли ви изглеждат.Или не помните какво сте учили по история.Тези не ги подценявайте.Тяхната стратегия е икономическо и религиозно господство над християнска Европа.На България и давам най-много 15 години преди да се е превърнала в турски вилает.Само вийте надупените ни политици и журналистиГордеете ли се със слугинското им поведение.Та ние сме били по тези земи и сме имали разцвет в държавата много преди да дойдат с огън и ятаган.Ние сме европейци,българи!
50
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Няма да има никакви изключения. Демонстрациите са забранени и ще бъдат разпръсвани. Няма да се разрешават и молитви на улицата, за каквито няма място в нашата република. И разбира се, законът ще се прилага срещу всеки, който забулва изцяло лицето си".Така се защитава свободата на словото.хАмериканците да си водят записки, щото 1вата и поправка на конституциата явно е само на хартия.
49
1
 
2
 
! Отговори
Филип преди 11 години
Свобода на словото и печата,нали така?Но някои драскачи определено прекаляват и не се и замислят "великото" им творение какви сериозни последствия може да предизвика (или са наясно с това).Та искам да кажа,че те биха снимали и майка си гола и биха я публикували само стига това да придизвика огромен тираж.Няма значение дали е Христос,Мохамед,Шива,Буда....никой няма право да се подиграва с тях или да ги усмива,това е все едно да си играеш с огъня-все някога ще те изгори.
48
5
 
1
 
! Отговори
Рънърса преди 11 години
ами вие сте много *** бе хора, нека тогава да се прявят карикатури и за Христос
47
3
 
22
 
! Отговори
Европа без говеда преди 11 години
франция е страната,в която искам да живея.Страна със сигурност за гражданите,със закони,които се спазват без изключение,там няма недосегаеми,за мутри да не говорим,ако се намират сигурно са наши момчета.Французите са любезни и възпитани,на пътя винаги ти дават предимство.във Франция няма да видите кучета по улиците,а само цветни градини.Пътувах през половината страна,нито една дупка,булгари.Как става ли?Парите на френските граждани работят за благоденствието им.Парите на българите-за мутрите.
46
1
 
4
 
! Отговори
до 86 преди 11 години
Не зная какво искате да кажете, но "непукизмът" не е най-приемливият...Всички живеем на тази Земя и претенциите на мюсюлманите стават огромни, невежеството им- голямо, разбирането за "нещата от живота"- никакво.. само ИСКАТ!А личният "непукизъм" надали ще помогне, ако те тръгнат дори ПЕШ към "лошия християнски свят"... затова трябва да им се покаже докъде с протести, искания,"обидчивост"...А и режисьорът е пак от Египет... нищо, че "води" копт"( уж християнин..) знае ли се да не е провокатор?
45
4
 
15
 
! Отговори
bravo! преди 11 години
Браво на французите!Точно така, мюсюкманите се забравиха къде са, кои са, и злоупотребяват с толерантността на ЦИВИЛИЗАЦИЯТА!
44
2
 
4
 
! Отговори
до 66 преди 11 години
така де, Мохамед умрял от злоба дето евреите си имат такава религия и са го изгонили като разбрали че е злобен психопат педофил. та седнал в пещерата и от библията и от тората скалъпил си негова история и казал аз сега съм пророк а новите богоизбрани хора-мюсюлманите трябва да гонят и унищожат евреите. за това като чуят евреин и откачат. това е злобата на отритнатия педофил, дето е в основата на корана
43
1
 
0
 
! Отговори
до 68 преди 11 години
...а Анен Делон и Жан Пол Белмондо....
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 70 Анонимние искаш ли да организираме подписка за това да се изгради огромен храмв центъра на Техеран а
41
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е французите сами са си виновни че пуснаха толкова много мюсулмани в страната си. Пък не искат да приберат ***. Расисти гадни!
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
а бе все не казвате за какво се изполсваше най-много , нали преди 80 година или малко преди това нямаше тоалетна хартия , не че после като излезе не беше по ценна от златото , в софия гордос е разхождаха накиченис гердани от топчета хартия смели българи добрали се до заветната цел , иначе вестник Работноческо дело грижливо нарязан , смачкан предварително за да обърсва по удобно , хихихихи , можеше и да се намокри , егати профанията ни тресе хахахахахахахахаха
39
0
 
8
 
! Отговори
аха! преди 11 години
Аз пък харесвам Луи дьо Фюнес. Фернандел. Жерар Депардьо.Едит Пиаф.Далида. Крейзи Хорст. Женерал дьо Гол. Плас Пигал. Ла тур Ефел. Лувъра ,Нотр Дам, Триумфалнатаа арка, Булонския лес..... о Шанз Елизе...Е ву?
38
0
 
9
 
! Отговори
Ристо Мотористо преди 11 години
Естествено че ще ги забранят, я всички християни да съберем средства за църква в Иран, Саудитска арабия и ли друга арабска държава или да си празуваме Великден там, да видим какво ще направи местната влас, баси тъпите и нагли мосюлмани, да си вървят от където са дишли и да си протестират на воля......
37
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 49 от 44 -Абе мастилото му беше едно такова никакво.. цапаше много където не трябва.Особено пържената цаца за бирата и печената ,,кучешка радост,,.