Гърците - недоволни от новите мерки за икономии

Все пак искат да останат в ЕС
23 сеп 2012 10:46, Петя Славова
37
Гърците - недоволни от новите мерки за икономии
Мнозинството от гърците искат да останат в еврозоната. Снимка: архив, Reuters

 Новите мерки за икономии, които правителството обещава на международните кредитори в замяна на финансова помощ, са несправедливи и засягат най-бедните обществени слоеве. В това са убедени мнозинството от гърците, показва изследване, цитирано от Ройтерс.

Страната се нуждае от одобрението на Европейския съюз и Международния валутен фонд за мерките на стойност близо 12 милиарда евро, за да й бъде отпуснат следващия транш от помощта, без който тя е заплашена от банкрут и възможно излизане от еврозоната.

Над 90 процента от гърците смятат, че планираните съкращения на разходите и реформи са несправедливи и обременяват бедните гърци, показват резултатите на проучване. Изследването е направено от социологическата агенция Ем Ер Би за днешното издание на Риълнюз.

Около 67 на сто от анкетираните искат обаче Гърция да остане в еврозоната.

Едва 33 процента от общо 1003 лица, участвали в допитването, са на мнение, че тези мерки могат да помогнат за разрешаването на финансовите проблеми на Гърция, а голямото мнозинство от гърците са песимисти за бъдещето на страната си и очакват повече икономии през следващите години. Проучването е било осъществено в периода 18-20 септември.

В интервю за гръцкия в. "Катимерини" италианският премиер Марио Монти призова Атина да остане на пътя на икономиите и увери гърците, че еврозоната не се опитва да се отърве от Гърция.

"Излизане на Гърция от еврозоната е сценарий, който никой не планира," заявява Монти за днешния брой на вестника.

"Гърция вече е осъществила голям прогрес и трябва да продължи стабилния напредък във фискалната дисциплина и структурните реформи, защото това е най-доброто за нея," казва още италианският премиер.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
До 1 преди 11 години
13 и 14 заплати вече през крив макарон!
28
0
 
0
 
! Отговори
До 6 преди 11 години
Грешиш,вторник,четвъртък и петък са до 20.30 часа.Но като цяло са ***!
27
0
 
3
 
! Отговори
do 18 преди 11 години
На протеста срещу 13 %- ното увеличение на тока дойдоха едва 100 души.. noment
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма как да ти го слагат отзад и да си доволен. Ама като ядоха им беше готино. Като не можеш да си платиш накрая сметката ...
25
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 29Когато мечката заиграе у съседа, да знаеш, че скоро ще е и у вас !!
24
2
 
15
 
! Отговори
КУРти преди 11 години
Мазни,нагли,гадни,гръцки ТЪРТЕИ!
23
1
 
20
 
! Отговори
ВАНА преди 11 години
Защо,ни занимавате със проблемите на съседите, а непишите нищо за нас,за безработните,за заплатите, закражбите,за това,че не след дълго принас ще има повече *** и турци от б ългарите защо не пишете кой разпродаде и на кого и за колко Родината ни , питам имали поне един свестен съдия даги прибере всички тези предатели и крадци ,
22
1
 
5
 
! Отговори
Акълмайстор преди 11 години
КОГАС ОТВАРАС БАРОС?-СЕГАС!-МММ ОСАС!
21
1
 
16
 
! Отговори
Иванчо преди 11 години
Стига с тези гърчоля ве..ша *** ли,ша пеят ли ,ша са наси*ат ли все ми е тая,по-гадно племе от тях няма,дано никога не излезнат от сегашната ситуация,защото това бяха хората ,които най-много ни се присмиваха и подиграваха ,когато пазарувахме от техните магазини,че сме бедни и безработни.
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КОГАС ОТВАРАС БАРАС?
19
3
 
7
 
! Отговори
пенчо преди 11 години
добре са си гърците
18
2
 
7
 
! Отговори
до Наблюдател преди 11 години
хаха Фалирал ти е мозъка не Гърците
17
17
 
38
 
! Отговори
До наблюдател преди 11 години
А бе *** ти знаеш ли въобще какво говориш, опитвал ли си да живееш с пенсия от 72евро/750 Г-Я/ и заплата от 145 евро на месец, и с тях да плащаш ток вода и да се храниш. Такива доходи няма дори и в Африка. Знаеш ли че брутния вътрешен продукт на България според евростат е 46 % от средния за ЕС и според нормалната икономическа логика ако 1000 евро е минималната пенсия в ЕС то в Б-я трябва да е 460 евро, а е 5 пъти по малко, защото се краде и ни управляват мутрокомунисти.Хора протестирайте.
16
12
 
43
 
! Отговори
Наблюдател преди 11 години
Забравили,но преди 3г.когато гърците организираха национални стачки за по-високи заплати,блокираха всички големи градове и границите си,много българи им се възхищаваха колко са единни и как умеят да си отстояват интересите.Сега гърците полуфалирали и на командно дишане,само защото правителството им тегли милиарди евро заеми за да увеличава заплатите и да създава ненужни държавни служители,за да се кротне народа.По същия начин сега БСП настройва хората,а не се учи от горчивия опит на съседите ни
15
1
 
7
 
! Отговори
мано преди 11 години
Абе верно, че админа много ***...усещам му учестеното дишане на тоя гей...
14
15
 
20
 
! Отговори
Наблюдател преди 11 години
ПРОТЕСТИ МУ Е МАЙКАТА.А ЗА ТОВА ГЕНОЦИДНО УПРАВЛЕНИЕ, СРЕЩУ ПОЛИЦЕЙЩИНАТА, ЛЪЖАТА, РЕКЕТА И ПОСРЕДСТВЕНОСТТА В ПОЛИТИКАТА ПРОШКА НЕ ТРЯБВА ДА ИМА.
13
21
 
34
 
! Отговори
до 14 преди 11 години
Бойко ни помогна досттъчно, мерси!само за три години успя:ДА ИЗФУКА РЕЗЕРВ ОТ ОСЕМ МИЛИАРДА ДА РАЗОРИ СРЕДНИЯ И ДРЕБЕН БИЗНЕС!ДА ОПОСКА ЗДРАВНАТА КАСА!ДА СЪСИПЕ ВСИЧКО ДО КОЕТО СЕ ДОКОСНЕ.... ДА ИЗТЪРВЕ ЦЕНИТЕ НА:ЛЕКАРСТВАГАЗТОКБЕНЗИНДИЗЕЛХРАНАВОДАЗАРЗАВАТ...и за всичко за което се сетите.вЕрвайте му!!!
12
7
 
14
 
! Отговори
до 12 преди 11 години
Към прогрес и светло бъдеще за родината ни. Но не чакайте само партията да ви оправи. Помогнете си сами, за да си помогне и Бойко.
11
17
 
6
 
! Отговори
Трак преди 11 години
Татарски ***, чалъмите само по анонимните форуми ги предавате. Чакайте си повишението от 310 лв. заплата въшкарчета.
10
16
 
19
 
! Отговори
до 11 преди 11 години
Въъъх.."с ГЕРБ напред"АМА ТИ ВЕРНО ЛИ :)))))къде "напред"...към пропастта ли?