Британският премиер се провали на изпит по британска история

Това се случи в шоуто на Дейвид Летърман
Обновена: 27 сеп 2012 17:01 | 27 сеп 2012 16:13, Елка Василева
16
Британският премиер се провали на изпит по британска история
Дейвид Камерън. Снимка: Reuters

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън не успя да издържи изпита по британска история и култура, на който бе подложен от Дейвид Летърман, водещия на популярно комедийно телевизионно шоу в САЩ, предаде ИТАР-ТАСС.

Британски медии, цитирани от агенцията, коментират участието на Камерън в шоуто на Летърман, излъчено снощи. То е заснето в Ню Йорк, където премиерът на кралството участва в 67-ата сесия на Общото събрание на ООН.

Летърман кани в програмата си известни личности и шеговито ги провокира с трудни, заплетени въпроси. В предаването са участвали водещи американски политици като Барак Обама, Бил Клинтън и бившият кандидат-президент Джон Маккейн, припомня ИТАР-ТАСС.

Камерън се появи в студиото, посрещнат с прочутата патриотична песен "Властвай, Британия!". Летърман го предупреди, че ще му задава "тъпи американски въпроси" и попита за името на автора на песента. Камерън неуверено спомена прочутия английски композитор от края на 19 в. и началото на 20 в. Едуард Елгар, но сгреши. Американският водещ му разказа, че музиката е написана през 1740 г. от Томас Арн, а текстът - от поета Джеймс Томсън. "Знаете ли кой е Джеймс Томсън?" - запита Летърман. "Сега вече знам", отвърна премиерът.

После водещият помоли госта си да преведе от латински думите Magna Carta, както се нарича Великата харта на свободите - декларация от 13 век, ограничила властта на английския крал.

Възпитаник на известното елитно училище в Итън и на Оксфордския университет, Камерън вярно посочи годината, когато е бил приет документът - 1215, и напомни, че с това е сложено началото на британската демокрация. Не успя обаче да даде верен превод - "Велика харта".

Летърман отбеляза, че Камерън говори със специфичното аристократично произношение, формирано в британските частни училища и характерно за хората от висшите класи в страната.

Водещият припомни, че според критиците на Камерън премиерът е твърде далеч от народа поради социалния си произход. "В момента не съм твърде популярен", честно призна британският премиер във връзка с падащия рейтинг на кабинета му заради ограниченията, намалили държавните разходи в ущърб на населението.

Камерън обаче не се притесни, опита се да остане невъзмутим и да пуска шеги. Той повдигна темата за водената от САЩ война за независимост от Великобритания: "Навремето се поскарахме малко. Но вече сме се сдобрили. Преди 200 години се намесихме във вашата политика - доплавахме до вас по реката и опожарихме Белия
дом". Публиката в студиото посрещна шегата с ръкопляскания.

Източници от обкръжението на Камерън заявиха пред британски журналисти, че участието му в комедийното шоу е криело "политически рискове". Премиерът обаче решил да говори в предаването, тъй като сметнал, че това ще съдейства за укрепване на положителния имидж на Великобритания в Щатите и ще помогне на британските компании по-сигурно да завоюват американския пазар.

Лондонският в. "Гардиън" сравнява въпросите на американския комик към премиера с проверките, целящи да установят дали имигрантите в кралството, кандидатстващи за поданство, познават британските реалности. Камерън бе скъсан на изпита, гласи изводът на всекидневника, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Ангрези преди 11 години
Ду ю спиик инглиш ат ол ?
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ква история с тиквата бе, човекът си каза че чел само "винету"
9
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе стига сте плюли другите - излезте на улицата и питайте хората кой е първия министър-председател на Княжество България след Освобождението. Гарантирам, че няма да има повече от 5% верни отговори. И ние се мислим за много начетени и грамотни. Смяяяях
8
2
 
7
 
! Отговори
black sea преди 11 години
До Анонимен # 9Ааа...., не си прав, ББ е такъв.
7
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Голяма част от бг простолюдието тъне в заблуда, че лидерът на една държава трябва да бъде великан и в буквалния и в преносния смисъл! Да не е дебел, нито нисък, да е добре сложен, да е полиглот, да енциклопедист, да разбира от всичко?!Пълен абсурд!Само в приказките и в пропагандата има такива хора!Простият живот изисква хора, които да си вършат добре работата!Какво значение, че Камерън не знаел някаква си дата, когато знае/не знае (не оценявам управлението му!) какво е нужно на държавата?!
6
3
 
17
 
! Отговори
abvlado преди 11 години
" Камерън бе скъсан на изпита, гласи изводът на всекидневника, " Весникарски изгъзици за да се правят на интересни в очите на слепите.
5
5
 
70
 
! Отговори
Arbeit Macht Frei преди 11 години
-Коя е столицата на Австрия?-Берлин!-Коя е столицата на Полша?-Берлин!-Коя е столицата на Франция?-Берлин!-Браво, Адолф!
4
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Между другото и уелсци не обичат англичаните.
3
3
 
19
 
! Отговори
До 3 преди 11 години
И ти не си слушал внимателно,не столицата на Англия,а столицата на Великобритания е Англия,а Белгия е столица на Румъния:)
2
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Преди 200 години се намесихме във вашата политика"Ето!!! Англичаните са виновни! Преди 200 години са показали начин "Как да си вреш носа там където не ти е работа" и до ден днешен янките практикуват тази политика!
1
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АМИ АКО ИМА НЯКВА ШОТЛАНДСКА ЖИЛКА НИЩО ЧУДНО ТЕ ШОТЛАНДЦИТЕ ВИНАГИ СА СЕ ЦЕПИЛИ ОТ БРИТАНСКАТА ОБЩНОСТ.... БРИТАНСКАТА ОБЩНОСТ СА УЕЛС И АНГЛИЯ... ТВА Е