Първа глоба за заведение в Белгия заради пушене

Собственикът обявил кафенето за молитвен дом, но и това не помогнало
Обновена: 31 окт 2012 14:56 | 31 окт 2012 09:57, Елка Василева
10
Първа глоба за заведение в Белгия заради пушене
От 1 юли миналата година пушенето в заведения в Белгия е забранено. Снимка: архив, Reuters

Собственик на кафене в белгийски град беше глобен 1650 евро, защото позволявал на клиенти да пушат вътре, съобщи БНТ. В Белгия пушенето в заведения е абсолютно забранено.

От 1 юли миналата година пушенето в заведения е забранено, но собственикът на кафене в градчето Вахтебеке пренебрегвал непрекъснато забраната, страхувайки се да не изгуби клиенти.

За да се опита да заобиколи закона, той регистрирал вероизповедание, наречено "Църква на пушачите на Господ", а кафенето обявил за молитвен дом. Въпреки това собственикът бил глобяван няколко пъти, но отказвал да плати глобата, позовавайки се на правото си на религиозна свобода.

Въпросът стигнал до съда, който решил, че последователите на тази вяра могат спокойно да се събират в кафенето, но не и да пушат, а съдиите наложили глоба 1650 евро, колкото предвижда законът.

От началото на годината здравните инспектори са извършили повече от 6500 проверки на заведения за спазване на забраната, а е установено, че законът се нарушава в около 20% от случаите. Всяка година от заболявания, свързани с тютюнопушене, в Белгия умират 20 хиляди души.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
31
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
на този са му взели 2 пъти пари - за регистрация и за глоба.да се разберат кой ще връща
8
0
 
34
 
! Отговори
american boy преди 11 години
Европа потъва, те тръгнали да харчат бюджетни пари за гонят Михаля. Представям си колко е излязло на обикновения данъкоплатец организирането, провеждането и документирането на такава акция. И още колко повече пари може да се издухат ако собственика обжалва и се стигне до съдилище. ...а в това време в същата тази Белгия мюслите строят поредната джамия.
7
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
в САЩ има църква на тревоманите. Ползват вярата като оправдание за легален пренос и ползване на канабис по силата на вероизповеданията. Според конституцията не се явяват нарушители ако по религиозни причини се изисква употреба на наркотици и упойващи в-ва. Проблема им е че повечето сгради които ползват са под наем, а собствениците като научат за кво иде реч и ги разкарват, за да си нямат проблеми с ФБР, ЦРУ и ОЧЗ. За Белгия такава постъпка е позорна, сигурно собственика е от силистренските села
6
0
 
33
 
! Отговори
Чиновник преди 11 години
"За да се опита да заобиколи закона, той регистрирал вероизповедание, наречено "Църква на пушачите на Господ", а кафенето обявил за молитвен дом."Ха-ха-ха, браво на човека. Жалко, че и в България няма толкова инициативни хора, а само апатични *** и готованци.
5
0
 
34
 
! Отговори
Хиха преди 11 години
Опа, ЕвропЪта се събужда????
4
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всяка забрана поражда корупция. Cui bono?
3
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И това ли се брои вече за голяма новина?
2
4
 
38
 
! Отговори
Ани преди 11 години
В Белгия не се пуши вътре, но пред всяко кафене има оградена площ с масички, където можеш да пушиш, колкото искаш. На този просто ме се е досвидял един найлон. Там времето е меко и можеш да си вън и през зимата.
1
6
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Европа определено върви към упадък. Докато се занимават с разни безмислени забрани. По време на берлинската стена беше пълно със забрани, но това не помогна на империята да угасне.