Седем щата очакват от Белия дом разрешение да излязат от САЩ

Петиции има от 40 щата, но не всички са събрали нужния брой подписи
Обновена: 15 ное 2012 14:40 | 15 ное 2012 09:35, Елка Василева
281
Седем щата очакват от Белия дом разрешение да излязат от САЩ
Белият дом. Снимка: архив, Reuters

Жителите на 7 американски щата са събрали необходимия брой подписи за излизане от състава на САЩ. Това им дава право да очакват официален отговор на исканията си от федералното правителство, предаде ИТАР-ТАСС.

Петициите са качени на сайта на Белия дом - в рубриката "Ние, народът", където всеки желаещ може да помести собствена молба или да се присъедини към предишните.

До момента петиции за излизане от състава на федерацията са подали хора от 40 щата, но едва в 7 от тях са събрани над 25 хиляди подписа. Най-много е събрал Тексас - близо 100 хиляди. В своята петиция щатът заявява, че икономическите проблеми на САЩ идват от неспособността на федералното правителство да реформира бюджетната политика.

"С оглед на факта, че щатът Тексас има балансиран бюджет и е 15-ата по големина икономика в света, излизането му от състава на съюза е практически осъществимо", се казва в документа.

Жителите на този щат се оплакват и от "крещящи нарушения" на човешките права, каквито според тях са например проверките на пътниците по летищата.

На същия сайт впрочем има и насрещно искане с призив град Остин - столица на щата, да се отдели от Тексас и да остане в състава на САЩ.

Освен Тексас прага от 25 хиляди подписа са надхвърлили Луизиана, Флорида, Северна Каролина, Алабама, Джорджия и Тенеси.

Във всички тези щати с изключение на Флорида повечето жители гласуваха на скорошните президентски избори за републиканеца Мит Ромни, победения съперник на Обама, припомня агенцията.

Авторите на петициите се позовават на Декларацията за независимост, в която бащите основатели на САЩ провъзгласяват, че "щом една форма на управление се окаже пагубна (. . .), народът има правото да я видоизмени или премахне и да учреди ново управление".

Според американски експерти шансовете Белият дом да позволи на някой щат излизане от федерацията на практика са равни на нула.

За последен път 11 щата напускат съюза през 1860 и 1861 г., след като за президент е избран Абрахам Линкълн. Тогава започва кръвопролитната гражданска война, припомня ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
187
3
 
9
 
! Отговори
kireza преди 11 години
Май баба Ванга ще се окаже права.Казала е че Америка ще се разпадне при президент арапин,т.э. ***.....
186
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Глупости! Нито един щат неможе да съществува отделно.IN GOD WE TRUST
185
3
 
6
 
! Отговори
ANONIMEN преди 11 години
VSQKA IMPERIQ SI IMA I KRAI.VREMEEE IMPERIQTA NA ZLOTO DA SE PRASNE NA XILQDI PAR4ENCA I POMEN DA NE OSTANE OT NEQ AMIN
184
0
 
8
 
! Отговори
Вирджиния преди 11 години
Ама вие не разбрахте ли, че целта е била да се събере минимумът от подписи, необходим за свикването на референдум. Просто минимумът от подписи е събран, сега има два пътя. Първо или ще им дадат независимост още сега или вторият възможен път е да не им дадат независимост и да се стигне до референдум.
183
2
 
19
 
! Отговори
Вирджиния до 213 преди 11 години
Ти ненормален ли си или да?! какви помощи след какви войни? След Първата световна България е разкъсана от Запада като едното ни море /Егейско море/ е отнето, репарациите, които плащаме на Антантата са убийствени. По време на Втората точни американците изпочупиха София от бомби.
182
1
 
23
 
! Отговори
жител преди 11 години
Според американски експерти шансовете Белият дом да позволи на някой щат излизане от федерацията на практика са равни на нула.А интересно, кakво ли очакват експертите от Брюксел , ако някоя европейска страна в бъдеще си позволи да поиска излизане от федерацията на ЕС ?
181
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сащ са *** държава с фалирана икономика от много войни и демокрация по света и са разделени на червени и сини щати на бедни и богати щати и т. н.
180
1
 
11
 
! Отговори
Леле леле преди 11 години
Чакайте малко, вие виждали ли сте го тоя сайт за петиции? Току що го разгледах. Има идейни неща, обаче има и рядко *** петиции, като например: "Официално обявете църквата ХХХ за хейт група". Тези петиции не са офоцоални и легални и не са пуснати от правителствата на щати, всеки може да пусне такава петиция :-) Голям смях. Ето още един пример: "Град Ел Пасо желае да се отдели от Тексас - на Ел Пасо му омръзна да бъде смятан за втора ръка град в щата" :-D
179
8
 
1
 
! Отговори
$! преди 11 години
Там, Там, Горе в Планината, Седеше СаМ @ЧовекЪТ в средата на Гората.Седеше ТоЙ ВъВ Тъмнината, мислИше и Седеше, седеше и МислИше за Зората.А Там, Там, Долу До Реката, Бе пътят, Пътят към Зората.Нерадостна Съдба Ви Очаква, Всички Вас.Времето Отново Скоро ще Свърши - Този Път за Вас и Нас ~2012~.~1<>@~13 $!
178
10
 
1
 
! Отговори
$! преди 11 години
Играта, Играта, тя ще Реши, Тя ще реши...Съдбата Ви.Времето...Реши - Шест Деветки То Да Обърне.Шест ШесТици ще Станат ТЕ Сега.W.A.D.Времето Ви...Свърши ~2012~.~1<>@~13 $!
177
9
 
1
 
! Отговори
$! преди 11 години
Времето, за разлика от Парите, не се Натрупва.Ако се Чувствате добре, не се Безпокойте - ще го Преодолеете.Никой не бива да бъде Изключение. Ако се живее сред Луди хора, Трябва да се научи какво е Лудост.*** си остава ***, Дори и да е Облечена с костюм и вратовръзка.Учените *** са най-лошите ***.Нищо на този свят не може да се извърши без грешки, Защото глупациТЕ са така Изобретателни! С отстраняване на Причината изчезва и Следствието.Приятно - ще бъде този миг, който Не Очакваш.Хората повече вярват на Очите си, отколкото на ушите си.Необходимостта Не Знае Закон.Брадата Расте, а главата нищо Не Знае.W.A.D.Времето Ви...Свърши ~2012~.~1<>@~13 $! Приятно Прекарване.Чест е не да попаднеш в Рая, а да те Изгонят от Ада.
176
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
та къде казахте, че можем да го прочетем това? Някой да даде линк към голяма американска или световна новинарска мрежа, или към конкретната страница от сайта на Белия дом, та да си го прочетем .. а?
175
6
 
10
 
! Отговори
Ей преди 11 години
4. Какво са 25 000 подписа от Флорида при 20 милионно население и то при условие, че Обама спечели изборите там..
174
13
 
12
 
! Отговори
Ей преди 11 години
Омръзна ми да чета измислени клюки за САЩ. Първо защото са на интелектуално ниво 86 годишни селянки и второ защото са написани от изкуфял руски блогър, преведени дословно от русофил български блогър от "блог.вг" и пренесени в "Новини" вече като оригинална новина. Срам. 1. Статута на Тексас разрешава при референдум с мнозинство "за", да се отделят без благословията на Обама. 2. 41% от населението на Тексас гласува за Обама. 3. Какво са 100 000 подписа при 26 милионно население.
173
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тексас много отдавна иска да се отдели от щатите.Даже има специален статут този щат.Просто защото преди да влезе в състава на САЩ е бил независима държава.
172
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да направят България щат на САЩ и те от самосебе си ще се разпаднат. Квото можахме -направихме за разпада на ЕС, да се готвят САЩ. А след тях е Империята, която отвръща на удара.
171
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ама то и в Европа май не върви на добре, само ние не го усещаме защото сме в нещо като вакуум спрямо западната цивилизация - някакъв частен случай сме :)
170
5
 
13
 
! Отговори
solaris преди 11 години
Със над 18 трилиона външен дълг (б.з САЩ),незнам как Тексас ще напусне САЩ,знам само че имам много приятели във страната,които работят там от много години и казват,че става все по-зле,всеки иска да бяга към Европа,въпрос на време е това нещо да се случи,защото това дефакто за 51 страни,които имат една валута,но имат също така отделна политика,отделни закони и дори Президента,неможе да каже на някой от щатите,това ще бъде така или онака,просто всичко е строго определено във всеки един от тях :)
169
7
 
14
 
! Отговори
SAVCHO51gdn преди 11 години
А ДАНО ГОСПОД ДАДЕ ДА СЕ СЛУЧИ ТОВА, КОЕТО Е ЗАПИСАНО В ПОСЛЕДНИЯ АБЗАЦ НА СЪОБЩЕНИЕТО !!!
168
4
 
3
 
! Отговори
ДО216 преди 11 години
ТОВА НЯМА ДА ПОМОГНЕ НА АМЕРИКАНСКИЯ ПРСТЪПНИК,БЛАГОДАРЯ ДАТИ СЕ ВРЪщА.АКО ИСКАШ ОщЕ МОГА ДАТИ РАЗЯСНЯ