Седем щата очакват от Белия дом разрешение да излязат от САЩ

Петиции има от 40 щата, но не всички са събрали нужния брой подписи
Обновена: 15 ное 2012 14:40 | 15 ное 2012 09:35, Елка Василева
281
Седем щата очакват от Белия дом разрешение да излязат от САЩ
Белият дом. Снимка: архив, Reuters

Жителите на 7 американски щата са събрали необходимия брой подписи за излизане от състава на САЩ. Това им дава право да очакват официален отговор на исканията си от федералното правителство, предаде ИТАР-ТАСС.

Петициите са качени на сайта на Белия дом - в рубриката "Ние, народът", където всеки желаещ може да помести собствена молба или да се присъедини към предишните.

До момента петиции за излизане от състава на федерацията са подали хора от 40 щата, но едва в 7 от тях са събрани над 25 хиляди подписа. Най-много е събрал Тексас - близо 100 хиляди. В своята петиция щатът заявява, че икономическите проблеми на САЩ идват от неспособността на федералното правителство да реформира бюджетната политика.

"С оглед на факта, че щатът Тексас има балансиран бюджет и е 15-ата по големина икономика в света, излизането му от състава на съюза е практически осъществимо", се казва в документа.

Жителите на този щат се оплакват и от "крещящи нарушения" на човешките права, каквито според тях са например проверките на пътниците по летищата.

На същия сайт впрочем има и насрещно искане с призив град Остин - столица на щата, да се отдели от Тексас и да остане в състава на САЩ.

Освен Тексас прага от 25 хиляди подписа са надхвърлили Луизиана, Флорида, Северна Каролина, Алабама, Джорджия и Тенеси.

Във всички тези щати с изключение на Флорида повечето жители гласуваха на скорошните президентски избори за републиканеца Мит Ромни, победения съперник на Обама, припомня агенцията.

Авторите на петициите се позовават на Декларацията за независимост, в която бащите основатели на САЩ провъзгласяват, че "щом една форма на управление се окаже пагубна (. . .), народът има правото да я видоизмени или премахне и да учреди ново управление".

Според американски експерти шансовете Белият дом да позволи на някой щат излизане от федерацията на практика са равни на нула.

За последен път 11 щата напускат съюза през 1860 и 1861 г., след като за президент е избран Абрахам Линкълн. Тогава започва кръвопролитната гражданска война, припомня ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
0
 
1
 
! Отговори
Пилат преди 11 години
Извинете до 176
146
1
 
14
 
! Отговори
Пилат до 178 преди 11 години
Аз правя разлика на Сирия с Асад и без-ЗАЩОТО СЪМ БИЛ ТАМ ДОСТА ПЪТИ. А ти?! А правиш ли разлика м/у това да избираш м/у рядко л..но и твърдо л..но и единствено до това да се свежда избора ти. То като изборите в БГ. М/у Станишев и Тиквата, м/у Ники ролекса и Киро Линкълна в църквата и т.н. Да ти ... на избора. Нека само това да ти кажа-Сирия на Асад има църква, синагога и джамия: Сирия БЕЗ Асад само джамия!
145
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
the south will rise again.
144
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дали са били открити и честни изборите ? Все пак забраниха на чждестранни наблюдатели да влизат в страната да наблюдават изборите ? Защо така ...
143
9
 
10
 
! Отговори
Uncle Sam преди 11 години
Ейй смотаняции, всезнайковци. Като преведохте статията, защо не преведохте и пасажа който казва че всички тези петиции са по-скоро символични.
142
3
 
8
 
! Отговори
Пилат доп. към 169 преди 11 години
Аз предлагам даже да им изпращаме оръжие за въоръжена борба против подтисниците и да ги наречем "бунтовници". На ли така ТЕ правят в Сирия?!
141
1
 
4
 
! Отговори
МАРОДЕР преди 11 години
До тъпите *** дето си мислят че това е измислица.Тая същата новина я има в почти всяка голяма западна медия.Ето пример ББС и то от преди няколко дни.
140
11
 
3
 
! Отговори
ф-1 преди 11 години
Комунистите трепетно се надяват тези провокации някак си да са истина!Не се коркайте, НЯМА ДА СТАНЕ!!!Виж СССР се разпадна,това е факт.
139
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А аз все се чудех защо Ванга била казала, че ПОСЛЕДНИЯ президент на щатите ще е черен.Спомних си го сутринта, в която разбрах, че Обама е спечелил и все се чудех, аджеба, как ще стане така ,че САЩ да не съществува.А то ето как.
138
0
 
12
 
! Отговори
Strahil преди 11 години
Предлагам да се сезират всички институции в САЩ заради грубото потъпкване и погазване на правата и човешките свободи на тези хора, желаещи автономия, демокрация и самоуправление!
137
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До днес.бг, какво се случва в Газа?
136
3
 
16
 
! Отговори
Охранител преди 11 години
Неолиберализъм а? На ви сега!!! Матрицата се разпада...!!! КЕФ, голям кеф!
135
1
 
12
 
! Отговори
дядо Матейко преди 11 години
до 162 Сюлейман-провокациятАко щеш Сюлейман , Първан ,Петкан се тая преди нас тук са били Тракийските племена много от тях се нарекли Български други са изчезнали ние сме в земите на дедите си от 5000 години преди Христа и ще бъдем много след като силните на деня изчезнат!
134
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво друго може да се очаква, след като македонец е президент на САЩ вече втори мандат
133
5
 
9
 
! Отговори
емо преди 11 години
всички честни хора които вярват че злото се нарича сащ -единственната ненормална държава в света,другото само ще си дойде на място
132
11
 
9
 
! Отговори
Швейк преди 11 години
ИТАР-ТАСС пак са дишали лепило в подлеза.
131
1
 
9
 
! Отговори
Сюлейман-провокацият преди 11 години
Не съм никакъв Сюлейман,просто ви направихме показно как може да бъдете манипулирани от медиите и от форумните писачи.Пазето българското ,работете и се борете за род и родина.
130
0
 
13
 
! Отговори
емо преди 11 години
не се карайте без сащ итурция не струва пукната пара.иде новият съветски съюз и цар путин или някой друг, а турция добре помни русия-православна
129
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Става интересно с камарата напечатани "пари"! По-интересно и от тук...:)
128
1
 
9
 
! Отговори
Българин преди 11 години
До Анонимен: А то малко им го нацепиха по време на двете ,,екскурзии'' и то уж техните родни братя !!!!