Мечтата за Велика Албания все още е жива

Албания празнува 100 години независимост
Обновена: 28 ное 2012 17:07 | 28 ное 2012 13:06, Елка Василева
59
Мечтата за Велика Албания все още е жива
Албания празнува 100 г. независимост. Снимка: Reuters

На 28 ноември 1912 година Албания обявява независимост. При основаването на държавата много албанци останаха извън нея – преди всичко в Косово. Оттогава досега е жива идеята за обединяване на „всички албанци в една държава“, пише Дойче веле.

Мечтата за обединяване на Косово и Албания придоби нов размах след обявяването на независимост на Косово през февруари 2008 г. Националистическото движение „Самоопределение“ е представено в косовския парламент като трета политическа сила. „Националното обединение на Косово и Албания е неоспоримо право на албанците, защото в историята те са били несправедливо разделени“, аргументира се Глаук Конуфца, един от водещите политици на „Самоопределение“, като се позовава на 100-годишната история на албанската независимост. Неговата партия се стреми към референдум за обединяване, но досега предложенията й нямат успех в косовския парламент.

Още по темата

Движението „Самоопределение“ обаче в никакъв случай не е самичко в тези планове. В Албания сходни цели си е поставила партията „Червено-черен алианс“, основана през 2012 г.

Същевременно в останалите области в съседните държави, в които живеят албанци, като Македония, Черна гора и Южна Сърбия, има националистически групи, които приемат албанското знаме с черния двуглав орел на червена основа като свое национално знаме и желаят по-скоро да се присъединят към истинската си родина.

Основаване на държавата

Още самото основаване на Албания е под знака на подялба на областите, населени с албанци. Когато преди 100 години силите победителки в Балканската война – Сърбия, България, Гърция и Черна гора, започнаха подялба на териториите, завоювани от Османската империя, на 28 ноември 1912 г. в пристанищния град Вльора провъзгласиха независима държава. Това беше правилният момент за подобно нещо, обяснява историкът Оливер Шмит. „Провъзгласяването на независимостта на Албания не беше резултат от дълго планиране на албанското национално движение“, казва той.

Разпадането на османската власт и фактът, че сръбските, черногорските и гръцките военни сили много бързо проникнаха в населените с албанци области, „принудиха тогавашните велики сили  и по-специално Австро-Унгария и Италия да действат“, обяснява Шмит. Те бяха разтревожени, „че Сърбия, близък съюзник на Русия, би могла да разшири територията си чак до Адриатическо море и с това би могъл да бъде нарушен балансът на силите в региона“, казва историкът.

Великите сили признаха Албания в сегашните й граници на Лондонската конференция през 1913 г. Така повече от половината албанци останаха извън албанската държава, повечето от тях в границите на Югославия: в Косово, Македония, Южна Сърбия и Черна гора.

Мечтата за Велика Албания

В Косово, където мнозинството от населението са албанци, имаше многократни опити  за придобиване на статут на република в бивша Югославия. Но дори и когато в края на 90-те години на миналия век Югославия вече се беше разпаднала, албанците успяха чрез война да извоюват независимост от Сърбия. С провъзгласяването на независимост през 2008 г. косовските албанци основаха най-младата засега държава в Европа.

Сега има две албански държави и много региони в съседните страни, в които албанците са мнозинство и националистите мечтаят за обща държава на всички албанци, тъй като техният национален проект все още не е приключил. Особено в Македония и в Южна Сърбия винаги се появява напрежение между различните етнически групи и от време на време и инциденти с насилие.

Всички албанци – в ЕС

Историкът Оливер Шмит с оптимизъм подчертава, че въпреки емоционалните дебати досега няма никакви конкретни планове за създаване на такава нова държава.

„Дебат, който да удовлетворява интелектуалните претенции и да държи сметка за конституционни-правните аспекти, досега не е воден“, казва Шмит. Тъй като промяна на границите в региона може да предизвика цяла поредица от събития, които няма да могат да се контролират – бурето с барут Балканите може отново да експлодира.

Затова е толкова важно официално „нито в Албания, нито извън нея да съществуват планове за някакъв дневен ред за Велика Албания“, казва Ветон Лятифи, професор по международно право от Македония. Съзнанието за принадлежност към етническата група съществува и това може да се види във факта, че юбилейната годишнина от създаването на албанската държава се празнува не само в Албания, но и навсякъде, където живеят албанци.

„Официално обаче има само един дневен ред: интеграция на Балканите в ЕС“, казва Ветон Лятифи. Затова със силно единство най-влиятелните албански политици в региона изтъкват, че само чрез интеграцията на всички балкански страни в ЕС ще бъде осъществена мечтата за живот на всички албанци в една държава, заключава Дойче веле в македонската си емисия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе ТРАКИЕЦ *** *** ***! Ти си за психодиспансер бе утрепко! Аман от такива като тебе където нчмат средно и бачкат за 20лв бе мишок! Аре марш в албания да ти правят сюнет! Жалко че го няма режима преди 89-та... всяка жаба да си знае езерото, а ти картофи да копаеш.... шиптерска гад! Едно време такива като тебе много ги ебахме и много реваха!!!
44
1
 
2
 
! Отговори
ТРАКИЕЦ преди 11 години
до 41:ЩО НЕ ПРОБВАШ ВЕ *** СЛАВЯНСКИ....... ДА ВИДИШ КОЙ ТОГАВА ЩЕ СТАНЕ ***........ ДА НЕ ВИ СЕ СЛУЧИ СЛУЧКА СЛЕД ТОВА САМО..... ЩОТО САМО АКО ПОСМЕЕШ ЩЕ СЕ СБЛЪСКАШ С ТРАКИЙСКИЯ ГНЯВ И ТОГАВА ДА ВИДИМ КОЙ ЩЕ СТАНЕ *** ХАХАХАХА СМЕШЕН СЛАВЯНСКИ *** ХАХАХАХА
43
3
 
2
 
! Отговори
ТРАКИЕЦ преди 11 години
ТЕЗИ КОИТО ПИШАТ ПРОТИВ АЛБАНЦИТЕ СА НАЙ ОБИКНОВЕННИ ЦИГАНОСЛАВЯНСКИ ИЗЧАДИЯ ИЛИ МРЪСНИ ГРЪЦКИ ***....... ВСЕ *** С ДВЕ ДУМИ ХАХАХАХА
42
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
да и от тази война Сърбите ни забиха нож в гърба .
41
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
аз знам че Албанците са били Християни .и били сме съседи преди много години докато Сърбия не преватизира македония така че .хич не ми интересува войната между Сърбия и Албания.да ни върнат окрадините територии Сърбите.
40
1
 
1
 
! Отговори
муспи преди 11 години
Аблания отстъпва България на турция, но Македония си запазва. С турция има и друг проблем - не е съгласна че турция е майка на всички цивилизации, а е Албания. Това го знаят и македонците, а като ги освободят ще си признаят че Сашо Великиот си е шиптар. За реванш пред вратите на Виена няма какво да бленува тази фъкана турция - това си е работа на Велика Албания.
39
0
 
5
 
! Отговори
bg преди 11 години
Bulgaria nai-mnogo doprinasja za tozi dneshen albanski praznik.
38
4
 
2
 
! Отговори
bg преди 11 години
surbite sa bokluci,rusnacite sa 4udesni.
37
1
 
7
 
! Отговори
bg преди 11 години
Albania ne e sushtestvuvala po vreme na Bulgarskoto Suedinenie.
36
6
 
6
 
! Отговори
.. преди 11 години
Няма славянски братя, това трябва да го знае всеки който е чел и малко история, и сърбите и руснаците ни предават за да заграбят Македония. Няма православни братя - гърците и румънците асимилираха населението в егейска македония и беломорска тракия, в северна добруджа.Сърбия не е приятел, и никога не е била - винаги е била поддържана от Русия срещу нашите цели. Даже кратък прочит на историята ни го показва.Така че, за Албания важи правилото че врага на врага ти е приятел. И приятелят е Албания
35
1
 
5
 
! Отговори
bg преди 11 години
NATO-OTAN e sataninsko formirovanie.
34
6
 
4
 
! Отговори
.. преди 11 години
Не поддържам расизма на много колегите тук. Та какво ни е направила Албания изобщо? Албания нападала ли е вероломно България в гръб в най-светлия и период на съединението? Албания асимилирала ли е културно българите в Македония чрез забрана на езика и църквата ни, смяна на имена и фалшификация на история?Албанците са обикновени хора, като нас, които са страдали 50 години пещерен комунизъм, и се опитват да изградят по-добро бъдеще за децата си като част от НАТО и ЕС.
33
0
 
1
 
! Отговори
bg преди 11 години
Utre e 29-ti noemvri.
32
0
 
4
 
! Отговори
bg преди 11 години
Zapadnite nacistko-kolonialni durjavi i tehnite durjavno-kontrolirani medii podkrepjat muslemite na Balkanite.
31
0
 
1
 
! Отговори
bg преди 11 години
Germania zajavi 4e nema da podkrepi Palestina.
30
0
 
4
 
! Отговори
bg преди 11 години
DW pishe li neshto za Berlinskija Kongres?
29
13
 
6
 
! Отговори
ТРАКИЕЦ преди 11 години
ЧЕСТИТА ГОДИШНИНА БРАТЯ ИЛИРИ!!!! А ***(СРЪБСКИ,ГРЪЦКИ,ТУРСКИ И ТЕМ ПОДОБНИ ***) КОМЕНТАТОРИ Е КРАЙНО ВРЕМЕ ДА МЛЪКНАТ И ДА ПРИЗНАЯТ МОЩТА НА ТРАКИЙСКАТА РАСА,ГЕН,КУЛТУРА И НАРОДНОСТ НА БАЛКАНИТЕ!!!!!
28
1
 
2
 
! Отговори
el sangre преди 11 години
Karabas e prav tiq deto sa dali minos sa makedonci
27
4
 
4
 
! Отговори
KARABAS преди 11 години
Mislq che shte nai dobre da si razdelim makedonia s shiptarite .Shtoto moje da sami da si q vzemat.
26
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мечтата за Велика Албания все още е жива......особено в Македония :)