Разполагането на "Пейтриът" в Турция тревожи Русия

Руският президент Путин започна посещението си в южната ни съседка
Обновена: 3 дек 2012 17:08 | 3 дек 2012 15:49, Елка Василева
131
Разполагането на "Пейтриът" в Турция тревожи Русия
Владимир Путин и Реджеп Ердоган. Снимка: Reuters

Разполагането на зенитно-ракетни комплекси „Пейтриът“ на НАТО в Турция „предизвиква безпокойство в Русия и не способства за стабилизацията на и без това нестабилната ситуация“ в региона, заяви пред журналисти Дмитрий Песков, прессекретар на руския президент Владимир Путин. Песков отбеляза, че тази тема ще бъде обсъдена на днешните преговори на Путин в Истанбул. Веднага след пристигането си руският президент започна разговори с турския премиер Реджеп Ердоган, съобщи РИА Новости.

Още по темата

Турция поиска официално от НАТО да й бъдат предоставени ракетни комплекси „Пейтриът“. Както заяви генералният секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен, системите „Пейтриът“ са изцяло отбранителни и няма да се използват за други цели. Решението на разполагане на „Пейтриът“ на границата на Турция и Сирия може да бъде прието на срещата на външните министри на страните от НАТО на 4 или 5 декември, след което за самото разполагане ще са нужни само няколко седмици.

Разполагането на ракетни системи „Пейтриът“ предизвиква различни видове безпокойство в Русия, за което се информират турските партньори, каза представителят на Кремъл.

Песков подчерта, че тематиката на днешните преговори на Путин в Турция се дели на два блока: двустранните отношения, които са „многообразни и пълни с прекрасни проекти“, и международните проблеми. По международните проблеми Русия и Турция имат „много сериозни разногласия и ние не крием това“, отбеляза прессекретарят на руския президент. По думите му „редица стъпки не способстват за нормализирането“ на ситуацията в региона.

Песков допълни, че ще бъде засегната и темата за Сирия. „Позицията на Русия е последователна и абсолютно прозрачна: не бива да бъде подкрепяна едната страна в конфликта, това не може да способства за урегулирането на ситуацията“, заяви Песков. Той допълни, че „активната помощ за едната страна в конфликта само провокира конфликт“.

Песков не изключи по време на разговора на Путин с Ердоган да бъде засегнат въпросът със задържания в Турция руски самолет, който летеше за Сирия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До akud- BRATO SNABDYAVAY SE S AS VAZELIN .PAK SHTE IMA YAKO SEX .STYAGAY KUFARITE DA ROBUVASH NYAKADE . AZ SE STAGAM OT SEGA OSHTE ZA IZVAN EVROPA /..KOYTO OSTANE DA MU MISLI .
43
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
47 ти въобще чувал ли си за някакви бунтове в Иран опсвен 2009 след президентските избори , споко ще чиеш , само че като си отидат ***.
42
0
 
8
 
! Отговори
русофилка преди 11 години
"Активната помощ за едната страна в конфликта само провокира конфликта.*** това е целта бе братущки.
41
9
 
3
 
! Отговори
До 45 преди 11 години
Кайро. Режимът на сирийския президент Башар Асад е в опасност да рухне по всяко време, докато опозицията печели почва на военния и политически фронт, заяви заяви генералният секретар на Арабската лига Набил ал Араби в интервю за АФП. Това може да случи по всяко време, заяви Араби. В момента се водят сражения в Дамаск и след 20 месеца на насилие смятам, че скоро ще има развитие, каза той. Фактите показват много ясно как сирийската опозиция напредва в политически и военнен план, каза генералният секретар на Арабската лига. Той посочи, че новата коалиция на опозиционните сирийски групи, която е базирана в Кайро, напредва.
40
3
 
8
 
! Отговори
до 42 от славянин преди 11 години
Кюрдите в Иран чувал ли си някога да вдигат бунтове като събратята си в Турция!?
39
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
44 остави го червен комунистически спинозен русофилистичен ***.
38
2
 
21
 
! Отговори
До 32 преди 11 години
*** пъпчив, вместо да ръсиш глупости хвани си размърдай болния мозък за какво турците разполагат НЕНАПАДАТЕЛНИ ракети на границата, след като те са ефективни на сто километра от зоната на защита! Климбар! Всички родени след 1990г сте ***! "Пейтриът" ще зтвори небето над Сирия за да могат наемниците на САЩ да воюват срещу Асад свободно без да бъдат бомбандирани от ВВС на Сирия.***!Играта на големите е голяма за твоя мозък колкото грахово зърно!Въпроса е как ще реагират руснаците!
37
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До до 34 от славянин Zashto kurdite ,te nikoga ne sa imali darjava,po tvoqta logika i *** i eskimosite i aborigenite trqbva da imat darjava
36
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
оооооо слявянчето , ще кажеш ли нещо за кюрдите в Иран , те да не се окажат май повечко там от колкото в Турция и със сигурност не са ги заринали със права и свободи като малцинство .
35
4
 
10
 
! Отговори
до 36 от славянин преди 11 години
Ракети движещи се няколко пъти по-бързо от звука има от 50 години - много ти е изветряла информацията!
34
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
от 34 егати неграмотните и неуки *** сте щом слагате минуси , съжалявам ви.
33
8
 
19
 
! Отговори
до 34 от славянин преди 11 години
Колкото кюрдите в Турция днес са свободни, толкова и ние щяхме да сме ''свободни'' без Русия, а теб не те знам каква *** си - негро-чифутска или турска!?
32
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** глава затрива,устата и двете.Толкова за приказките на плювню и ердоган.
31
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Amerika e sazdala raketa dvijeshta se nqkolko pati po barza ot skorostta na zvuka,za 45 minuti dostigal nay dale4nata to4ka na planetata
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 33 няма нужна от ракети.Има хиляди други начини да спукаме пиар балона.
29
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
30чел съм достатъчно ой човек и точно за това казвам ,че и без Русия щяхме рано или кусно да се освободиме , въпрос на време , те след края на ВСВ паднаха дори колониалните режими в цял свят , какво остава за един народ в Европа който е осъзнал че е крайно време да има собствена държава , бъди малко повече българин стига с тези руски ***. А ако искаш да знаеш национално осободителните борби на балканските народи дойдоха като следствие на Френската реолюция и походите на Наполеон през Европа.
28
6
 
23
 
! Отговори
rusnak преди 11 години
Ние отдавна имаме стотици противоракетни установки по Южното крило. Отделно имаме базирани редица ракетни комплекси ТОПОЛ-М, така, че Турция за 2 минути, и я няма на картата! А Сирия и Иран са наши верни товарищи! Израел - тоже! Скоро и България ще се осъзнае кой е истинския и приятел!
27
23
 
7
 
! Отговори
ХА,ХА,ХАААААА... преди 11 години
.....И ЗАЩО СЕ ПРИТЕСНЯВА РУСИЯ/тая велика сила/...ОТ РАКЕТИТЕ "ПЕЙТРИЪТ", след като ,...нито са "НАПАДАТЕЛНО ОРЪЖИЕ", НИТО СА ДО НЕЙНАТА ГРАНИЦА , БЕ...??!!!ЗА КАКВО Е ТОВА НЕИСТОВО ШУБЕ....ХА,ХА,ХААААААААААА....??!!РУСНАЦИТЕ ,МАЙ ПОМНЯТ ,КАК САДАМ НЕ МОЖА ИЗОБЩО ДА УДАРИ ИЗРАЕЛ- ВЪОРАЖЕН С ТИЯ РАКЕТИ!ВСИЧКИТЕ ИМ "СКЪТ"-ове , ....изгърмяха още във въздуха по сватбарски..!ЕГАТИ СКАПАНАТА , РУСКА ТЕХНИКА ....!!!!!!!!!!!!!!!!1
26
4
 
6
 
! Отговори
akud преди 11 години
тази ракетна обстановка трябва да се разположи в родопите
25
0
 
6
 
! Отговори
ерджолан преди 11 години
"тревожи" пак си съчиняват жалките медийки на комплексираната Мутра