Български шахматист обвинен в измама на турнир в Хърватия

Борислав Иванов дори бил специално проверен
Обновена: 28 дек 2012 11:48 | 28 дек 2012 11:47, Елка Василева
99
Български шахматист обвинен в измама на турнир в Хърватия
Български шахматист бе обвинен в измама на турнир в Задар. Снимка: архив, Булфото

На международен турнир по шахмат в хърватския град Задар избухна скандал с българския участник Борислав Иванов. Останалите състезатели се усъмнили в изключителната му игра, като според тях той извършвал измама – приемал електронни сигнали, които му подсказвали какъв да е следващият му ход, пише на сайта си хърватският вестник „Ютарни лист“.

За участие в турнира се регистрирали 36 шахматисти, от които 16 гросмайстори, шестима международни майстори, 10 ФИДЕ майстори, двама кандидат-майстори и един шахматист без звание – българинът Иванов. Според рейтинга той би трябвало да бъде в ролята на пушечно месо за колегите си с по-добри позиции, но започнал да жъне една след друга победи. Победил тримата хърватски гросмайстори Боян Кураиц, Роберт Зелчич и Зденко Кожул.

„Преди осмия кръг от турнира бяхме сезирани за съмнения относно играта на Иванов. След мача му с Борки Предоевич, който след това спечели турнира, решихме да прегледаме и двамата. Имаше подозрения за някакви електронни номера и като съдия предприех действията, предвидени от правилата на ФИДЕ. Така че нищо не се е случило извън обичайните рамки и процедури“, каза Станислав Мароя, председател на шахматния съюз в Задарска област.

Иванов е на 25 години, по професия е програмист. Всички са го гледали втренчено, но по време на партията той не е проявил никакви признаци за нещо, което би могло да събуди съмнения. Никаква слушалка или нещо подобно, а той прави един след друг удивителни ходове и остава в борбата за първото място, макар и с най-лош рейтинг на турнира.

Заговори се, че в отделно помещение Иванов е бил съблечен гол, за да бъде проверен из основи.

„Това са приказки, какво ти събличане! Иванов по своя воля си свали тениската, ние му изпразнихме джобовете, взехме химикалката, с която си записваше ходовете и с това приключи всичко. Бих искал тези, които се съмняват, друг път да бъдат по-убедителни и да представят твърди доказателства, за да избегнем такива неудобни случаи. Лично аз се извиних на Иванов, който не прие случилото се трагично“, каза Мароя.

В победния си поход Иванов наниза много спечелени партии, но в предпоследния кръг изгуби от Предоевич. В последния кръг обаче победи гросмайстор Иван Шарич.

Хърватският гросмайстор Златко Кларич обаче е почти напълно сигурен, че Иванов е най-обикновен шахматен измамник и вече е бил обвиняван за измами на турнири в България и Сърбия.

„Той е шахматен програмист, който да кажем от май 2011 г. досега е спечелил само една точка за рейтинга си, а сега на този турнир – цели 60. Ходовете му на турнира бяха като на шахматен компютър, което най-добре се видя в мача му с Йованович, където направи всичките 115 хода „компютърно“, а това е невъзможно за един човек“, каза Кларич. „Човешкият мозък не е създаден за съвършена игра“, смее се шахматистът.

„Технологията толкова е е развила, че теоретично негови приятели в съседната стая, в София или в Антарктика биха могли да му изпращат сигнали за ходовете чрез чипове, имплантирани под кожата, в ухото или в зъб чрез вибрации“, каза Кларич. Той добави, че днес в щабовете на много от водещите шахматисти има много повече програмисти, отколкото шахматни гросмайстори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
4
 
12
 
! Отговори
Борислав Иванов преди 11 години
Не бе пичове....Аз просто хвърлях за ези-тура под масата и така ми се получи...Друг е въпросът,че моите противници въпреки статуса им са си чиста проба.....ИНТЕЛЕКТУАЛНО НЕЗАВИСИМИ бастуни(с една дума-***),които не могат да почнат играта ако фигурите не са им наредени предварително....Хайде със здраве и благодаря на всички мили хора за подкрепата!!!
34
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами нека провеждат турнирите в помещения, които са заглушени. Как иначе да знаем въпросните шампиони, които са изревали, дали не са станали шампиони по подобни начини, в каквито обвиняват нашия. Не го знам ползвал ли е или не техника. Ама каквото важи за него, важи и за другите.
33
1
 
12
 
! Отговори
До 31(ШАХМАТИСТА) преди 11 години
Не искам да влизам в спор с теб и да защитавам нашия играч,но това ,че някакви светила в тази област не са постигали такъв резултат до този момент не означава,че някой друг няма да ги постигне след тях...Също така искам да кажа,че една от основните функции на форумите като този е хората да си изказват свободно мнението си(независимо дали е глупаво или не)!Аз лично много се забавлявам на някои от коментарите...:))Лек ден на всички и дано нашият да ги е бил без измама и да продължава да ги бие:)
32
5
 
7
 
! Отговори
Авербах преди 11 години
Реално, мисля че за всеки запознат с играта шахмат е ясно, че такъв ОГРОМЕН скок в нивото на игра е почти невъзможен. Не можах да намеря никъде партиите в интернет, ще е интересно да ги погледнем.
31
5
 
22
 
! Отговори
Глупости преди 11 години
на търкалета - измамник бил, мошеник бил, не знам какъв бил и де е обвиняван. Дрън-дрън. Съседа ми е КМС, учавства в турнири, аз пък съм любител и го бих една събота 3:0. Хлопна дъската (с фигурите, но и неговата похлопваше) и се разкрещя нервно че съм бил измамник и не мога да играю по-добре от него щот той бил кмс. А това че аз играя от тригодишен и имам много победи над кмс и няколко мс, въпреки че не учавствам в турнири - той не го знае. И да - по странно съвпадение и аз съм програмист :)
30
3
 
8
 
! Отговори
ЕИМ преди 11 години
Няма значение по какъв начин е спечелена победата. Тя винаги си е победа. Не е ли по-умен този, който успее да измами всички без да го разберат? Според мен е все едно.
29
3
 
12
 
! Отговори
Корчной преди 11 години
До до 29 и останали - Ти си шахматист, колкото Капабланка е трамвай. Той е имал и още по-големи постижения, отколкото можеш дори и да си представиш. Вземи се информирай малко пък после дрънкай глупости!!! И вземи подкрепи нашето момче с няколко топли думи, вместо да словоблудстваш...
28
4
 
13
 
! Отговори
Корчной преди 11 години
Да бе, да, получавал сигнали. Ще има някой толкова добър да подсказва и няма да се яви на турнира?! Според мен получава сигнали от отвъдното:))) СТИГА ГЛУПОСТИ - бие си момчето та ги дере като са толкова безпомощни... Космосът им пречи, защото ракетата им е крива!!!
27
10
 
12
 
! Отговори
до 29 и останали преди 11 години
Защо всеки разбира от всичко в БГ. Аз съм шахматист и мога да заявя на основата на своя опит като шахматен професионалист, че "такъв полет на мисълта" - е невъзможен.Нито един световен шампион досега-дори и вундеркини като Капабланка, Морфи и др. не са постигали такива успехи, като българина Иванов.... По-добре като не си компетентен да мълчиш отколкото да пишеш глупости по форумите.
26
2
 
7
 
! Отговори
Малко учуден преди 11 години
Дали го прочетохте този материал в Ютарни лист или го преведохте от статията в MKD.MK? Мислех, че макетата преписват от нас, ама май е обратно.
25
6
 
24
 
! Отговори
Бачо преди 11 години
Направо трябва да им заведе дело за клевета и наща държава да не спи,а да се намеси официално.Знаете ли какво ще стане ако тука обвиним чужд шахматист,че е измамник и нямаме доказателства - ще ни наложат 100 санскции на момента
24
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кво толкова нещия е задобрял
23
3
 
42
 
! Отговори
Бачо преди 11 години
Браво на нащо момче.Тези са умрели от яд за това мрънкат.
22
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чехи -> Чехия -> но прилагателното е чеШкиХървати -> Хървация или Хърватия -> прилагателното трябва да е хърваЦки за по-лесен правопис, но от БАН пак са измислили глупост като хърватски.
21
6
 
6
 
! Отговори
шкабо преди 11 години
Hrvatska е на хърватски, не са сръбски. Не че има хърватски език, но това е друга тема. Вий се осведомете преди да пишете:)
20
1
 
12
 
! Отговори
до 21 преди 11 години
Разбира се, че се казва Хърватия (както и Хърватска република). Осведоми се преди да пишеш
19
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хърватска е на сръбски, на български правилното е Хървация.
18
10
 
6
 
! Отговори
шкабо преди 11 години
Казва се Хърватска, не Хърватия!
17
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
може да е андроид,и да получава директно в главата си в главният процесор информация ,хм сигурно е така.......или от тъпите филми нещо
16
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
При положение ,че компютрите играят по програма , кое му е странното програмист да играе като компютър.Просто е българин ,а ние нали сме умни,красиви, силни инати за живот и благородни се сме трън в очите на всички.