Град в САЩ забрани продажбата на вода в малки пластмасови бутилки

Предвидената глоба е в размер на 50 долара
3 яну 2013 12:32, Елка Василева
4
Град в САЩ забрани продажбата на вода в малки пластмасови бутилки
Град в САЩ забрани продажбата на малки бутилки вода. Снимка: архив, Reuters

Американският град Конкорд в североизточния щат Масачузетс, загрижен за околната среда, пръв забрани от 1 януари продажбата на вода в малки пластмасови бутилки, предаде Франс прес.

Продажбата на негазирана вода в бутилки с вместимост под 1 литър вече е забранена и се наказва с глоба до 50 долара, гласи разпореждане на общината. Мярката бе гласувана през април и одобрена през септември от щатския прокурор. Ако обаче излезе, че е твърде скъпо да се прилага на практика, забраната може да бъде отменена.

Усилия за прокарването й бяха полагани в течение на три години от възрастна жителка на градчето с 16-хилядно население, разположено на трийсетина километра западно от Бостън. Осемдесет и четиригодишната Джийн Хил бе подкрепяна от движението "Забранете бутилките" - то протестира срещу употребата на пластмасови шишета, много от които не подлежат на рециклиране.

Водата в бутилки впрочем струва над 1000 пъти по-скъпо от водопроводната, изтъкват природозащитниците. При това продавачите на бутилирана вода пресушават вододайните зони, оплака се през 2010 г. Джийн Хил пред "Ню Йорк таймс". Тя научила за проблема с шишетата от 10-годишния си внук, който й разказал за отпадъците, замърсяващи Тихия океан.

Според движението "Забранете бутилките" американците са изпили само през 2007 г. над 50 милиарда пластмасови малки бутилки вода. "Рециклират се само 23 процента; значи 38 милиарда са отишли на боклука", заявяват природозащитниците. Те посочват също, че по тяхна инициатива водата в малки бутилки вече е забранена и в някои студентски комплекси, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На туй консуматорско общество не им дреме за природата, а за потреблението. Сега вместо със малки бутилки ще се напълни с големи бутилки навсякъде.
1
4
 
25
 
! Отговори
прави са преди 11 години
Винаги ме изумяват със законите си янките !!!!